JohnnyCage

Drótnélküli weboldalak: Még nem jött el az idő

A drótnélküli eszközökhöz készített weboldalak hasznossága elméletileg vitathatatlan, a gyakorlat azonban mégis azt mutatja, hogy a megoldás egyelőre messze nem tartozik a jól használható szolgáltatások közé.

Képzeld el, hogy a metrón utazva egyik kezedben a kapaszkodó, a másikban pedig a mobiltelefon van, amely utóbbin éppen sporthíreket olvasol, a várható időjárást nézed meg, vagy éppen egy online játékkal játszol. A drótnélküli Internet - a benne rejlő óriási lehetőségek ellenére - egyelőre csak lassan látszik elterjedni, amelynek oka elsősorban a platform lassúságára, illetve az információk nem mindig megfelelő frissességére, nehéz olvashatóságára, és pontatlanságára vezethető vissza.

A szakértők szerint azonban jelentős változások várhatók a területen, amelyeket a nagysebességű adatátviteli szolgáltatások, a színes kijelzős mobiltelefonok, illetve az egyre intelligensebb PDA-k alapoznak meg. A közelmúltban bevezetett GPRS szolgáltatással a mobilszolgáltatók gyakorlatilag eltörölték a drótnélküli adatkommunikáció lassúsága által képzett akadályt, amely a drótnélküli internetes alkalmazások elterjedésének egyik fő hátráltató tényezője volt.

A drótnélküli internetes szolgáltatások elterjedési foka azonban továbbra is minimális - állítja a comScore Media Metrix piackutató cég. A társaság szerint a mintegy 85,1 millió otthon internetező amerikai felhasználóból a tavalyi év utolsó negyedében alig 3,5 millióan vettek igénybe a világháló szolgáltatásait drótnélküli eszközön keresztül, a PDA-val böngészők száma pedig mindössze 761 ezer volt.

A legnagyobb probléma a használhatóság - mondta Jackob Nielsen, a Nielsen Norman Group egyik vezetője, aki úgy véli, az első valóban hasznos mobil internetes szolgáltatások csak az idei évben jelentek meg. Nielsen szerint a mobil internetes szolgáltatások fellendülése előtt a hadvereknek és a tartalomszolgáltatásoknak egyaránt igen sokat kell még fejlődniük.

"Úgy gondolom, az egyetlen okot a pesszimizmusra a kezdeti szolgáltatások minősége képezi" - mondta Nielsen hozzátéve, hogy a hardverek legalább egy év előnyben vannak a tartalomszolgáltatásokhoz képest.

Az alkalmazások közül sokak szerint a játékok lehetnek a legfontosabbak. A tradícionális játékkonzolok -film- és zeneipat felülmúló- eladásai is mutatják, hogy az emberek továbbra is igénylik a játékokat. A színvonalas játékok az új mobiltelefonok iránti vásárlókedvet is drasztikusan megnövelhetik, állítják az elemzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!