Berta Sándor

Egyre több időt töltünk az interneten

Egy európai felhasználó átlagosan hetente tíz és egy negyed órát tölt el a világhálón, ami jóval több a tavalyi adatnál. Az emberek főként hírportálokat néznek, de nő a blogolvasók száma is.

Az European Interactive Advertising Association (EIAA) most nyilvánosságra hozott felmérése szerint ez az idő jóval több annál, mint amennyit egy európai internetező egy hét alatt a világhálón töltött 2004-ben. Akkor ez az adat még csak 8 óra és 45 perc volt, tehát alig egy esztendő alatt több mint 17 százalékkal nőtt az internethasználat Európában. A felmérés készítői mintegy hétezer embert kérdeztek meg az online szokásaikról. A válaszadók Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából és további öt európai államból származtak.

A megkérdezett felhasználók 24 százaléka hetente több mint 16 órát szörföl a világhálón, e-mailezik vagy tölt le tartalmakat. Ugyanez az adat a szélessávú internethozzáféréssel rendelkezők esetében 31 százalék. Az internetezők 29 százaléka tölt le legalább egyszer egy hónapban zenét a világhálóról, 10 százalékuk pedig legalább egyszer már telefonált VoIP-szoftverrel. A felhasználók 12 százaléka elmondta, hogy havonta rendszeresen tölt le különböző audioműsorokat.

Érdekesség, hogy jól megfigyelhető volt az a folyamat, amikor a természeti katasztrófák után megnőtt az internetre "menekülő", az élményeikről beszámoló és a segítségüket felajánló vagy az ismerőseiket online kereső emberek száma. Az Egyesült Államokban a Katrina és a Rita hurrikán pusztítása utáni napokban az amerikai felhasználók elsősorban a hagyományos híroldalakat (CNN, MSNBC, BBC stb.) keresték fel, de megugrott a blogolvasók száma is.

"Érdekes volt megtapasztalni, hogy az embereket mennyire vonzza a katasztrófák online bemutatása és az interneten megjelenő hírek. Hiába voltak ezek amerikai események, megmutatkozott, hogy a web közössége egységes és egymáson segítettek az emberek - nemzeti hovatartozásuktól függetlenül" - nyilatkozta John Horrigan, a Pew Internet and American Life Projects nevű szervezet munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #7
    "Ha mindenki monitorfüggő lesz, ki fog dolgozni?"

    Elég sokan dolgoznak is a monitor(ok) előtt. Pl. én is.
  • BiroAndras #6
    "10 óra/hét? az sok?"

    10 óra/nap az már egy kezdőnél elmegy.
  • Zoliz #5
    Nemrossz. Ha mindenki monitorfüggő lesz, ki fog dolgozni? Namajd a gépek. Mi? A szeves és szervetlen csatája hamarosan elön. És nem mi fogunk győzni. :)
  • smv #4
    Mostanság már leszokóban vagyok, így hétvégénként csak olyan 8 órát döglök a gép előtt, de régebbenem azért a 12-15 óra mindennapos volt.
  • Darth Sith #3
    10 óra/hét? az sok? :)
  • gregor #2
    Pl.ul mire?Fórumozás,csetelés,online tv illete rádió hallgatás!
  • EvilDevil #1
    hírportálok, blogok... ugyanmár az internetet ennél sokkal hasznosabb dolgokra lehet használni