Berta Sándor

A töredezettségmentesítés gyorsítja a netezést

Érdekes tudományos anyag jelent meg a világhálón. A dokumentum legfontosabb megállapítása, hogy a Windows rendszerek alatti töredezettségmentesítés pozitívan hat a számítógépek internetezési sebességére is.

Eddig úgy tartották, hogy a netezési sebesség főleg a felhasználó internethozzáférésének sávszélességétől és a helyi infrastruktúrától, azaz a gép teljesítményétől függ. Éppen ezért döbbentette meg a bejelentésével, illetve cikkével az internetezőket Joe Kinsella biztonsági szoftverszakértő, aki szerint egy nem töredezettségmentesített merevlemez jelentős mértékben, akár harmadával is visszaveti a világhálón való böngészés sebességét.

Kinsella szerint a vizsgálat egyik legérdekesebb pontja az volt, amikor kiderült: a töredezettségmentesítés kihat arra az időre, amit az átmenetileg el nem tárolt internetes oldalak felkeresésére fordít egy felhasználó. Ez annak köszönhető, hogy az egyébként hasznos folyamat kimaradása lelassítja az internetes böngésző átmeneti tárolójában az adatok tárolási idejét is. "Tíz internetes oldal betöltése az Internet Explorer átmeneti tárolójába egy töredezettségmentesített merevlemezzel csak 10,4 másodpercet vett igénybe, amikor azonban a winchester nem volt töredezettségmentesítve, akkor ez az idő 37 másodpercre nőtt" - nyilatkozta Joe Kinsella.


De a folyamat hasonlóképpen hat például egy 30 MB méretű Word dokumentum megnyitására vagy a vírusirtó szoftver futtatására is. Előbbi esetében a töredezettségmentesített merevlemeznek csupán 2,9 másodpercre volt szüksége, míg a nem jól karbantartott winchester 46,1 másodpercen át "szöszölt". Amikor a merevlemez töredezettség mentesítve volt, a vírusirtó 48,9 másodperc alatt végzett egy 500 MB-os adatmennyiség átvizsgálásával, míg a nem töredezettségmentesített háttértároló esetében ugyanennek a folyamatnak az elvégzésére 215,5 másodpercre volt szüksége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alef #33
    A hír pedig, ami a cikk alapja volt, az egy gyenge kis Diskeeper reklám. Legalább a magyaroknak is fizettek?
  • Alef #32
    Mindenesetre fantasztikus hír. Aki viszont annyira hülye, hogy még ezt sem tudja, annak életveszélyes admin jelszót adni. (Az ilyen újságíró meg írjon tollal a saját kis jegyzetfüzetébe, ne a netszemetet szaporítsa.)
  • Mice #31
    formázás vagy egyéb a root jogsi közzététele sehogy sem nevezhető épeszű lépésnek...
  • Mice #30
    hát mert az átlag magyar az ugye dugig van rammal :)
  • Mice #29
    miért ha te a vinyóról érsz el valamit az nem netezés? az sg-n ha írsz 4 hozzászólást akkor te mindig cache-mentesen sávszélzabálva szeded a friss verziót a netről?
  • Mice #28
    vazze, valakinek már megint mennyi szabadideje volt, hogy megint evidens dologról csináljon tanulmányt.....
  • uniu #27
    Ezek szerint te mar megosztottad a root jelszot masokkal, akik veletlenul tudnak hd-t formazni. Amugy meseld mar el, hogy csinalod ezt unix/linux alatt, a formazasra vagyok kivancsi foleg.
  • MrPrise #26
    Ez tényleg súlyos. Azt írja felesleges paranoia a root-ot jelszóval védeni. Hát, ennek még nem formázták le a hd-jét véletlenül. ;-)
  • lck #25
    galocza !
    köszi a tippet - tetszenek
  • h4x0r #24
    Nincs kedvem elolvasni. Mi is a baj vele? Nem tudom, de egy "Linux kezdőknek" típusú cikknek tűnik.
    Mellesleg a cikkhez: használj ramdiszket cache céljából, akkor tuti gyors lesz. :)