Berta Sándor

Soha nem látott mértékben nő az internet

A világháló minden eddigi rekordot megdöntve növekszik és valóban kezdi behálózni az egész világot. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az új internetes oldalak és a doménregisztrációk száma jóval meghaladja a korábbi rekordként elkönyvelt 2000-es esztendőben regisztrált adatokat.

Az internet az elmúlt 12 hónapban gyorsabban növekedett, mint előtte bármikor. A Netcraft piackutató cég jelentése szerint az elmúlt egy esztendőben a világszerte regisztrált doménnevek száma 17 millióval nőtt. Csak összehasonlításul: 2000-ben, az eddigi rekordévben, a szakemberek "csupán" összesen 16 milliós doménnév-növekedést tapasztaltak. A Netcraft szakértői szerint a növekedés oka elsősorban abban keresendő, hogy egyre több kis- és közepes cégnek, illetve magánszemélynek van honlapja, nőtt az online reklámpiac és sajnos fokozatosan nő a spamcélú domének száma is.

Jelenleg a Netcraft információi szerint 74,4 millió weboldalt tartanak nyilván világszerte, ezekből 2,6 millió az új honlap. A doménnév-növekedés immár tíz esztendeje folyamatos. Érdekesség, hogy 1995-ben az egész világon még csak 18 957 weboldalt tartottak nyilván, 2000-ben pedig az internetes oldalak száma 19,8 millió volt.


Hogy mennyi valójában az online portálok száma, azt ugyanakkor szinte lehetetlen még csak megbecsülni is, mivel egy internetcím alatt akár több, egymástól eltérő tartalmú weboldal is működhet. Mindenesetre a két legnépszerűbb internetes kereső, a Google és a Yahoo szakemberei az online oldalak számát 20 milliárdra becsülik. A piackutatók fontosnak tartották azt is megemlíteni, hogy a becsléseik szerint az összes weboldal 60 százalékát alig vagy egyáltalán nem frissítik. A doménnév-növekedés két motorjának a szakértők egyébként az internetes naplóírókat, a bloggereket) és a kéretlen elektronikus reklámlevelek küldőit, a spammereket tekintik.

Magyarországon szintén hasonló folyamat figyelhető meg. Az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) honlapján elérhető információk szerint 1995 óta fokozatosan nő a doménnév-regisztrációk és az online lapok száma. Hazánkban körülbelül 2001 februárjában regisztrálták a .hu közdomén alatt az ötvenezredik és hozzávetőleg 2003 júliusában a százezredik doménnevet. Jelenleg Magyarországon körülbelül 200 ezer domaint tartanak nyilván, bár más becslések ezek számát még többre, akár 300 ezerre is teszik. Az ISZT információiból az is kiderül, hogy hazánkban jelenleg közel 130 ezer aktív névszerver működik. A növekedés - csakúgy, mint világviszonylatban - nálunk is fokozatos és meredeken felfelé ívelő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #9
    Igen. Nagyjából azóta, hogy megjelent az Osiris Helyesírási Szabályzat c. kiadványa. Abban már az angol írásmód nem is szerepel.
    Az index olvasószerkesztőjének jelentős szerepe volt abban, hogy a domaniből domén legyen, ti. az ő ajánlására vették be a Szabályzat szerkesztői a szószedetbe a magyar alakot.
  • gz8 #8
    Mióta?

    Mivel ugyanúgy köznév, mint a posta, televízió, ugyanúgy kis kezdőbetű.
    Mielőtt szamárságokat írsz, szerezz be egy helyesírási szabályzatot.
  • longobard #7
    Kóka már biztosan azon töri a fejét, hogy lehetne lecsapolni az Internet vízfejét.
  • Esrohnoil #6
    "Soha nem látott mértékben nő az internet"
    Én azt hittem h. férfi,... mint Isten, meg a Mikulás.
  • Cactus #5
    "A doménnév-növekedés két motorjának a szakértők egyébként az internetes naplóírókat, a bloggereket) és a kéretlen elektronikus reklámlevelek küldőit, a spammereket tekintik."

    Mindenféle kötözködés nélkül, a "doménnév" már írható magyarosan?
  • Hanza #4
    Az Internetet nagy I-vel írják...
  • hmhm #3
    nem hinném hogy a bloggerek hoznának ekkora növekedést.
    inkább a fejlődő országok felzárkózása nyom a latba sokat.
  • DKm #2
    Ja! :) Ez tetszik.
  • Kis-Bob #1
    Már kapható az egységes INTERNET 87634373656347769230756327026353267085638056 DVD-n!! Pornótartalom nélkül akár 2 DVD-n is!!!