Berta Sándor

Internetcenzúra még a WSIS konferencia alatt is

Új, a tunéziai internetcenzúráról szóló tanulmányt jelentettek meg amerikai, kanadai és brit szakértők, akik a tudományos anyag megjelentetését kifejezetten a WSIS vagyis az ENSZ Információs Társadalmi csúcstalálkozó idejére időzítették.

A NyíltNet Kezdeményezés nevű szervezet tagjai véletlenszerűen kiválasztott kétezer oldal megjelenítését tesztelték. Ezek közül Tunéziában a portálok tíz százalékához való hozzáférést blokkolta a kormány által használt szűrőrendszer. Derek Bambauer, a Harvard Egyetem kutatója epésen meg is jegyezte, hogy valóban hatékony, de ugyanakkor félrevezető is az alkalmazott internetcenzúrázási módszer.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy a tunéziai kormány a WSIS alatt is cenzúrázza és blokkolja az általa károsnak vélt oldalakhoz való hozzáféréseket. Nart Villeneuve, a Torontói Egyetem Műszaki Kutatóközpontjának vezetője maga is meglepődött amikor tapasztalta, hogy még a konferencia alatt sem férhetett hozzá bármelyik weboldalhoz. A cenzúra kiterjed a pornóoldalakra, az emberi és polgárjogi szervezetek, valamint az ellenzéki pártok és aktivisták portáljaira. Ezenkívül szintén lehetetlen a hozzáférés azokhoz az oldalakhoz az is, amelyeken a szűrők kijátszásához adnak tippeket.

A NyíltNet Kezdeményezés információi szerint egyébként a tunéziai kormány az amerikai Secure Computing cég megoldását használja, ami egy SmartFilter nevű átlagos, hagyományos, a vállalatok számára kifejlesztett tartalomszűrő. A cenzúrázott oldalak esetében a felhasználó az "adott oldal nem található" szöveggel szembesül.

Persze a tunéziai elnök szerint szó sincs cenzúráról. Mint azt Ben Ali a WSIS megnyitóján a beszédében elmondta, az országa nagy lépéseket tett előre a haladás útján és lehetővé teszi, hogy a polgárok hozzáférhessenek a világhálóhoz. "Tunézia mindig is a párbeszéd, a tolerancia és a megértés országa volt" - emelte ki beszédében a tunéziai elnök.

Sokan vannak azonban olyanok, akik ezt egy kicsit másként látják...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omegared #4
    Bezony... És nem boldogít... csak amit veszel belőle.
  • s1lkforrent #3
    A pénznek nincs szaga...
  • Mr Gumby #2
    Nem tunéziai elnök a majom, ő csak egy s*ggfej, hanem azok a nyugati cégek amelyek aszisztálnak mindehhez. Itt elsősorban a kínai példára - Yahoo, MS - gondoltam.
  • sonicXX #1
    Bátor ember ez, majmot csinál magából egy világ előtt...