Specker Balázs

Már SMS-ben is hirdetik az igét

A Bibliát már SMS szolgáltatás formájában is olvashatják a hívők, melynél az "SMS nyelv" íratlan szabályait követve hirdetik az igét.

"In da Bginnin God cre8d da heavens & da earth" ("Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet" (Ter 1.1)) - kezdődik az új formába öntött Ószövetség. Az ausztrál Biblia Szövetség elnöke, George Rodriguez szerint a használhatóság érdekében csak a szavak írásmódját változtatták meg, maguk a szavak teljes mértékig hűek maradtak eredetihez. "Logikus lépés. Az a célunk, hogy a szentírás szavait elvigyük az emberek közé, és ez egy igencsak hatékony út lehet erre" - nyilatkozta Rodriguez a francia AFP hírügynökségnek.

A szervezet szóvivője, Michael Chant elmondása szerint mind a 31 173 vers ingyen letölthető honlapjukról mobiltelefonra tovább küldhető formátumban. "Már rég elmúltak azok az idők, amikor a szentírás csak komor, fekete kötésben, kereszttel a borítóján volt elérhető" - vélekedett Chant a Register oldalán. Véleménye szerint az új módszer révén sok lelki vezető munkáját könnyíthetik meg, akik így egyszerűen és gyorsan láthatják el híveiket a Szentírásból vett napi bölcseletekkel.

Fia, Michael hat hetet töltött a Biblia "átírásával". Már számos próbálkozás volt arra, hogy a Szentírást hétköznapibbá tegyék a hívők számára. Nagy Britanniában a pár hete boltokba került 100 Minute Bible (Szentírás száz percben) című könyvből már az első körben 10 ezer példány talált gazdára, és a legolvasottabb keresztény bestseller lett, miután maga mögé utasította Rick Warren "The Purpose Driven Live" (A Célvezérelt Élet) alkotását az Eden online könyvesbolt toplistáján. Azonban a mostani törekvés célja sokkal inkább az, hogy az eredeti szöveghez 100%-ig hűnek maradva, a jelentést nem csorbítva adják át az igét új formájában, amely csak a szavak rövidítésében mutat változást. A szervezet reméli, így még több emberhez juttathatja el a Biblia szavait.

Néhány példa az átirásra:
Eredeti: In the beginning God created the heaven and the earth. And the earth was without form, and void; and darkness was upon the face of the deep.
SMS változat: In da Bginnin God cr8ed da heavens & da earth. Da earth waz barren, wit no 4m of life; it waz unda a roaring ocean cuvred wit dRkness.

Eredeti: Defend the poor and fatherless: do justice to the afflicted and needy.
SMS változat: Be fair 2 da poor & 2 orphans. DefNd da helpless & evry1 in need.

Eredeti: Peace I leave with you, my peace I give unto you: not as the world giveth, give I unto you. Let not you heart be troubled, neither let it be afraid.
SMS változat: I giv u peace, da kind of peace dat only I can give. It isnt like da peace dat dis wrld can give. So dun be worried or afraid.

Az SMS Biblia innen tölthető le, mérete 7,7 Mbyte

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mathe #8
    Mér rjobb ha was helyett waz t írnak?... Ezt az elmeháborodottságot...
  • snorbi #7
    Hű, talán ez a leghülyébb 5let, amit mostanában hallottam
  • Cat #6
    olyan mintha feka repperek nyomatnák, manapság ez a menő ugylátszik
  • fv #5
    Valami nem stimmel a szövegekben. Ja rájöttem!
    Ez nem sima rövidítés, hanem inkább bunkósítás.
    "eredeti szöveghez 100%-ig hűnek maradva" - aha persze! Defend - Be fair. Védelmezd vagy legyél fair - azé nem mindegy.
    Nem mintha érdekelne a biblia
  • n4cr #4
    This world is out of balance.
  • Hegyikecske #3
    mé ez nem ingyenes? Mindenesetre még ha úgy van is jobb ha ezt tölti le a mobiljára az ember mintha a pokémon vagy mittoménminek a legújabb öldöklős részét!
    Na de ha nem spam formájában küldözgetik mkinek akkor tulajonképpen még azt is mondom rá h jó 5let:)
    Jah és ha megnézzük az eredeti meg az "smsített" változatot, nagyon 5letes, de sztem nem sokkal rövidebb! nézzétek a szöveg hosszát
  • lpapi #2
    Majd hisze a telefonomba... : >

    Sztm nem az 1házba kéne hinni és eböl megint csak az kerekedik ki... Áhh undoritó ami ebbe a világba m1, mindenböl üzletet csinállnak... Mert ugye semmi nincs ingyé...
  • dokar #1
    Hát ez nagyon vicces...