Berta Sándor

Duplázódni fog az SMS-forgalom

A Forrester Research piackutató cég ezúttal azt vizsgálta, hogy SMS-nagyhatalom marad e Európa. Közlésük szerint néhány esztendőn belül az öreg kontinens lakói már több száz milliárd SMS-t fognak küldeni és fogadni évente.

Ennek oka a piackutató vállalat szakemberei szerint elsősorban abban keresendő, hogy a mobilszolgáltató cégek egyre olcsóbban kínálják az SMS-szolgáltatást és terjednek a kifejezetten a sok SMS küldését elősegítő különleges tarifacsomagok is a kínálatban. A mobilszolgáltatóknak az SMS-ekből származó bevételei a Forrester Research előrejelzése alapján 2010-re meghaladják majd a 27 milliárd eurót. Ekkorra a becslések szerint a mobiltelefonokról elküldött rövid szöveges üzenetek száma el fogja érni a 277 milliárdot, ami a mostani adatokhoz képest 92 százalékos növekedést jelent.

Az SMS változatlanul az egyik legnépszerűbb telekommunikációs forma nemcsak Európában, de világszerte. Egy átlag európai lakos a piackutató cég információi szerint havonta átlagosan negyven, különböző üzenetet küld el a mobiltelefonjáról. Ugyanakkor az egykor a rövid szöveges üzenetek utódjául kikiáltott MMS továbbra sem közelíti meg elődjének népszerűségét.

Az MMS mellett létezik még az IMPS vagyis az Interpersonal Messaging is, ám egyelőre ez sem tud harcra kelni az SMS-sel. Ennek oka a Forrester Research piackutatói szerint elsősorban az, hogy az SMS egy olcsó, egyszerű és felhasználóbarát telekommunikációs forma. A legtöbb rövid szöveges üzenetet jelenleg Írországból, Dániából, Olaszországból és Svájcból küldik az emberek és ezekben az országokban óriási mértékben nő az SMS-forgalom. Szintén megfigyelhető ugyanakkor, hogy az SMS egyre népszerűbb Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában is. Igaz, utóbbiakban a növekedés mértéke lassabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomo #4
    mar bocsanat, de 160 byte 18 Ft ert rablas. meg radiokapcsolaton is.
  • Cactus #3
    Lassan jobban megéri MMS-t küldeni, ha hosszabb dolgot akarsz leírni. 1000 Karakter gyors fejszámolással 6-szorosa a 160 karakteres SMSnek...az ára hálistennek ezt nem tükrözi. Persze az is igaz, hogy nem mindig akarsz te 1000 karaktert írni. Viszont az MMS előretörésével az SMS áraknak is esnie kéne.
  • PeeTeR #2
    azert ha azt nezem hogy Vodafone Vitamax Joker -ben 18HUF egy SMS (egysegesen) akkor arra nem mondanam azt, hogy draga! biztos hogy lehetne olcsobb foleg ha azt nezem hogy par evvel ezelott meg 90-120HUF volt egy perc meg 60-80HUF 1 SMS. ha most megeri ilyen relative olcson akkor mehetne meglejebb...
  • tomo #1
    "SMS egy olcsó"
    hmm ez mar megint nem magyarorszagra ertendo...