Berta Sándor

Delfin­nyomkövetés SMS-kapcsolattal

Dél-afrikai kutatók nemes egyszerűséggel azt tervezik, hogy egyes kiválasztott delfineket SMS útján is elérhetővé fognak tenni.

A mobil távközlési technikák napjainkban megjelentek már az állatvilágban is. Telefonáló kutyát, macskát vagy majmot ugyan eddig még senki sem látott, de azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy léteznek kivételes képességű állati egyedek. Amit azonban dél-afrikai kutatók kitaláltak, arra sokan még álmukban sem mernének gondolni. A Földön már eddig sem volt híja a különböző állati, abszurdabbnál abszurdabb ötleteknek, ám a mobiltelefonáló vagy SMS-ező delfinek gondolata még ezek közül a nem mindennapi ötletek közül is kiemelkedik.

A kutatók szerint erre azért van szükség, hogy egy globális helyzetmeghatározó egység közbeiktatásával így lehessen nyomon követni az állatok útját az afrikai partok mentén. A badarságnak tűnő ötlet megvalósításának első szakaszában SIM-kártyákkal szerelnék fel a kiválasztott állatokat. Amennyiben a kutatók a későbbiekben kíváncsiak lesznek a tengeri emlősök pontos tartózkodási helyére, csak elküldenek egy SMS-t és a válaszban máris megérkeznek az állatok tartózkodási helyét jelölő koordináták.

Azért esett a szakemberek választása pont a delfinekre, mert ezek az állatok előszeretettel tartózkodnak a tenger­partok közelében, ahol általában megtalálhatóak a mobilhálózatok, ráadásul a tengeri emlősök nem félnek az embertől sem, könnyen idomíthatóak. Amennyiben a delfinekkel végzett kísérletek sikeresek lesznek, úgy a kutatók más tengeri élőlényeket is ellátnának SIM-kártyákkal. Első körben a bálnák jöttek szóba, igaz a szakem­berek elismerik, még fogalmuk sincs arról, hogyan szerelik majd fel a bálnákra a SIM-kártyákat.

Hasonló kísérletekre egyéb­ként már sor került szárazföldi állatokkal. Az elmúlt négy eszten­dőben az állatok viselkedését tanul­mányozó kutatók sikerrel láttak el SIM-kártyákkal körülbelül 200 elefántot, zebrát és páviánt Afrikában. A szakemberek egyetértenek abban, hogy ezek a kísérletek forra­dal­masíthatják a mobiltechnológia használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sz4bolcs #4
    Estranged :D
  • benli #3
    napelemmel,vagy sóoldattal, esetleg valamilyen mechanikus feltöltövel, mondjuk kerékpár dinamó :)vagy valami hasonló csak nem dörzskerekes hanem ármlás hajtású
  • noss #2
    Érdekes...
    Az állatra szerelt gps+gsm készülék állandóan bekapcsolva van? Hogy bírja árammal olyan sokáig?
  • sz4bolcs #1
    Jeeeeeeeah