Berta Sándor

Helyfüggő SMS a Siemenstől

A rendszernek köszönhetően egy mobiltelefonnal, PDA-készülékkel vagy notebookkal rendelkező felhasználó bármely tetszőleges földrajzi ponton hátrahagyhat egy üzenetet - ez az úgynevezett digitális graffiti.

A német vállalat szakemberei úgy tervezik, hogy két éven belül elérhető lesz a "Digitális Graffiti" nevű szolgáltatás. Az új rendszer lényegében egy az SMS-technológiára hasonlító, de azzal ellentétben egy adott helyhez kötődő üzenetküldő szolgáltatás, amelynél az üzenetek nem csak egy ember mobil készülékén jelenhetnek meg, hanem tetszőleges számú felhasználó mobiltelefonján vagy PDA-ján. Az így továbbított üzeneteket ott lehet hagyni, ahol az ember szeretné. Jó példa a felhasználási lehetőségekre, ha mondjuk egy digitális üzenetet hagynak hátra turistacsoportok számára egy-egy város nevezetessége mellett, amely csak akkor válik elolvashatóvá, ha a csoport tagjai a múzeum vagy más épület közelébe érnek.

Az SMS-sel ellentétben tehát ez az információ nem továbbítódik automatikusan a címzett címére, csak akkor válik hozzáférhetővé, ha az adott személy az üzenet hatókörébe érkezik. Újdonság az is, hogy az információt akár egy csoport minden tagja is megkaphatja, nem csak egyetlen személy. Ez a módszer hasonlít az e-maileknél és az SMS-eknél alkalmazott körlevél funkcióra.


A prototípust a Siemens az osztrák Linz városának egyetemével, illetve a szintén Linzben található Ars Electronica Központtal közösen fejlesztette ki. Maga az alkalmazott technika a már jól bevált kommunikációs rendszereken alapul. Az üzenetet rádióhullámok segítségével egy szerverhez továbbítják, majd ott hozzárendelik egy földrajzi ponthoz és a lekérdezésre kész állapotban tárolják. Amikor a címzett személy vagy személyek közelednek a megadott földrajzi koordinátához, a szerver elküldi nekik az üzenetet. Ez úgy lehetséges, hogy a mobiltelefonok rendszeres időközönként jelentik az aktuális pozíciójukat a hálózati központnak.

A rendszer előnye, hogy különleges funkciókkal is rendelkezik. Így például, ha valaki azt az üzenetet küldi el, hogy "Csak fél óra múlva leszek újra elérhető" és ehhez hozzárendel egy virtuális számlálót, akkor biztos lehet benne, hogy az információt a címzett vagy címzettek időben és ne túl korán kapják meg. Szintén jól jöhet ez a funkció, ha például vásárolni megy az ember az ismerősével, de előbb ér a helyszínre és tájékoztatja arról, hogy már a megbeszélt találkozóhely melletti áruházban van. Ez az üzenet ugyanis három nap múlva már nem fontos.

A szakemberek szerint a rendszer két éven belül már üzembe is állhat. Az első alkalmazási területek a turizmus és a rendezvényszervezés lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #15
    Másrészt meg csak szerntem lesz költségesebb mint kirakni 1 táblát a múzeum elé, hogy "Ez itt xy múzeum"?
  • smv #14
    De azt írja, hgoy így megoldható lenne pl a turistáknak infók mondása. És honnan tudják h kik lesznek a turisták akik odaérnek? :)
  • karay #13
    sztem meg kell határozni, kinek küldöd, és csak akkor küldi el, amikor az illető egy adott helyre ér. csoportoknak meg úgy lehet elküldeni mint az sms-t, tehát, minden egyes darabért külön kell fizetni.
  • smv #12
    bocs nem mailnak, sms-nek ^^
  • smv #11
    Biztos kikapcsolható funkció lesz. Legalábbis nem hiszem, hogy automatikusan ez lenne... Mert akor kimennék egy-egy főutcára eleresztenék egy ilyet... Tök vicces lenne amint 25000 ember nyúl a mobiljáért. :D

    Meg pl mennyi lenne az érvényessége 1-1 ilyen mailnak? És bárki küldhet?

    Amúgy nem látom értelmét a floodok miatt... Elméletbe jól hangzik, de gyakorlatba normálisan kivitelezhetetlen...
  • DOT #10
    Az tényleg remek lesz, amikor bármerre jársz, elönti a telefonod egy rakás szemét sms...
  • pemga #9
    Sosem értettem a marketingeseket. Miért jó az, hogy ott vannak a görögöknél és ahelyett, hogy valami jót csinálnának (barátnő, tengerpart, romok, napfény, akármi), köcsög spam-smseket (esetleg spam-mms-eket) törölgetnek ki :).
  • Tetsuo #8
    Hát ezt lehet jóra s rosszra is használni..
    Gyanítom h egy új (célzott)reklám lehetőség :(
  • Magnetic #7
    Hmm...azt hiszem új fogalom van születőben...
    SMS-SPAM.

    Fasza lesz, amikor az ember megy az utcán, vagy épp kocsiban üll és pisti bácsi kétezredik sms-ét törli ki és csapja földhöz a telefont, miközben pisti bácsi egész családfáját emlegeti
    Mondhatom nagyon jó lesz.....
  • Lacc #6
    ja nem