Berta Sándor, Gyurkity Péter

Szabadalomsértés miatt módosulhat az Internet Explorer

Lassan lezárul a Kalifornia Egyetem és a Microsoft között évek óta húzódó pereskedés: újból megerősítették az intézmény által bejegyzett szabadalmat, ezzel gyakorlatilag megsemmisítve a szoftvercég fellebbezését.

A Microsoft még 2003-ban volt kénytelen 520 millió dolláros kártérítést fizetni az Eolas Technologiesnak, mégpedig szabadalomsértés miatt. A bíróság akkori döntése ugyanis kimondta, hogy az Internet Explorerben található egyes pluginek és appletek engedély nélkül átvett technológián alapulnak, amelyek a Eolas tulajdonában állnak. A szóban forgó szabadalom hipertext dokumetumokban külső alkalmazás segítségével ábrázolt, beágyazott objektumokkal kapcsolatos, és az intézmény ennek felhasználását rótta fel a szoftvercégnek.

A Microsoft természetesen fellebbezett, és visszatartotta az időközben elkészített új böngésző megjelenését. Nem sokkal ezután a World Wide Web Konzorciummal (W3C) közösen megkérdőjelezte a szabadalom hitelességét, és igyekezett semmissé tenni a korábbi döntést. A cég arra hivatkozott, hogy a Viola böngésző már az Eolas előtt is használta a technológiát, míg a szervezet attól tartott, hogy az Eolas győzelme óriási felfordulást okozhat a világhálón. Ez ugyanis maga után vonta volna a legelterjedtebb böngésző, és ezzel együtt a weboldalak nagy részének módosítását is.

Idén márciusban a szövetségi fellebbviteli bíróság csaknem a visszájára fordította a korábban megszületett döntést, és felmentette a szoftveróriást a hatalmas kártérítés befizetése alól. Most azonban a Cnet arról számolt be, hogy a Szabadalmi Hivatal mégis helybenhagyta az Eolas szabadalmát, így gyakorlatilag semmissé tette a szoftvercég fellebbezését. A Kaliforniai Egyetem szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy a technológia korábbi felhasználása nem érvényteleníti a szabadalmat. A Microsoft sajnálattal vette tudomásul a Szabadalmi Hivatal döntését, ám továbbra is szeretné meggyőzni az illetékes bíróságot saját igazáról. Annál is inkább, mert a korábbi ítélet megerősítése a kártérítés mellett tetemes pluszmunkával terhelné meg a vállalatot.

Csaknem a per újabb fordulópontjával egy időben jelentették be, hogy Bill Gates és Steve Ballmer fizetésemelést kapnak, és éves jövedelmük immár az egymillió dollárt is meghaladja. A két szakember - idén június 30-ig visszamenőleg - azonos fizetést kap. A döntés értelmében Gatesnek és Ballmernek ezentúl hivatalosan 50 ezer dolláros havi fizetés és 400 ezer dolláros évi prémium jár.

A Microsoft által az amerikai Tőzsdefelügyelethez (SEC) eljuttatott közleményből kiderül: "Gates és Ballmer urak fizetése a jövőben egyenesen arányban fog állni a vállalat életében betöltött szerepükkel és részvényrészesedésükkel. Emellett fontos megjegyezni, hogy a két szakember fizetése még mindig kevesebb más, a tőzsdén is jegyzett nagy információtechnológiai ipari cégek topmenedzsereinek fizetésénél". Érdekes, hogy korántsem Bill Gates és Steve Ballmer keresi a legtöbbet a Microsoftnál. A fizetéseket tekintve Jeff Raikes, a Microsoft Üzleti Részlegének az elnöke a listavezető, akinek éves fizetése és prémiuma több mint 1,15 millió dollár. A második helyen Kevin Johnson, a Microsoft platform termékek és szolgáltatások részlegét vezető szakember áll, az ő éves fizetése és prémiuma 1,05 millió dollár.

A jelenlegi üzleti évben a Microsoft vezető beosztású alkalmazottai további 3,33 százalékos béremelésre számíthatnak majd, ami azt jelenti, hogy Bill Gates és Steve Ballmer a jelenlegi havi 50 ezer dolláros fizetése helyett 51,5 ezer dolláros juttatásban részesül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hoju #46
    Meg tudná valaki magyarázni, hogy a VODAFON milyen alapon kér 80000 Ft-os kauciót új mobilkészülék vásárlása esetén, ha kifizetem a készülék vételárát? Milyen nagyfokú disznóság ez? Vagy ez teljesen szabályos disznóság? üdv hoju
  • Bucser #45
    HIdd el a M$ sem mindent ellopott és kifejlesztett hanem szépen vásárol is.. Mikor arról hallasz, hogy megvett egy céget akkor tulajdonképpen a cég tulajdonában lévő szabadalmakról és márkajegyekről van szó amit megvásárol.. nem működő tőkét akar szerezni, hanem eljárást. Hisz tőkéje van elég...
  • FTeR #44
    tökéletes az, ami a céljaid eléréséhez tökéletesen megfelelő eszköz, nem az ami önmagában próbál tetszelegni.
  • FTeR #43
    á, szóval te a külsőségek alapján ítélkezel, elős diszkriminatív előitéletekkel, és a belső szépség teljesen hidegen hagy. ejnye-ejnye :P
  • IoIa #42
    Furcsa elképzelésed van a tökéletesről.
    Elképzeltem, hogy neked milyen lehet ezek után a tökéletes nő:
    lomha, kövér, buta, állandóan beteg, vamzer nő, akinek a táskája tele van csupa felesleges holmival, viszont 5 kg festék van rajta. Ja, és drágán árulja magát...
  • Caro #41
    Nem is kell, hogy az legyen.
    Netes kommunikációnál a méret a lényeg.
  • Caine #40
    Tudom.
  • mrzed001 #39
    Persze minden szép és jó lenne, ha nem lennének csomagvesztések/késve érkezések, de vannak. VoIP-nál is épp ez az egyik legnagyobb probléma, megoldás nem, csak trükkök születtek a kiküszöbölésére
    A DivX-be másfajta indexelés fejlesztettek bele, ezért nem hibatűrő ha jól emlékszem
  • Caro #38
    Erről igazából az elavult hálózati modell tehet.
    Egy routernek illene korrigálni a hibákat, és nem pedig a végpontok közötti folyamatos információcserének kéne ezt biztosítani. Így nem kellene az összes routeren újraküldeni a csomagot, ha hibás, hanem csak 2 között(amik végpontok is lehetnek persze).
    Redundancia viszont minden file-ba építhető, típustól függetlenül, és használható hibakorrekcióra. De akkor megint a méret lesz a problémás.
  • kbupdate #37
    és így lett egy tökéletes os....