Gyurkity Péter

Nagyobb biztonságot ígér jövőre a Microsoft

A szoftvercég tanácsadója egy londoni konferencián arról beszélt, hogy a következő évben megjelenő termékek a kibővült tesztelésnek köszönhetően nagyobb biztonságot nyújtanak.

Ed Gibson, a Microsoft brit részlegének biztonsági tanácsadója a Londonban megrendezett Information Systems Security Association (ISSA) konferencián beszélt a vállalat terveiről, hangsúlyozva, hogy minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a védelem fokozására. A silicon.com tudósítása szerint ez elsősorban a tesztelési fázisban mutatkozik meg, a piacra kerülő szoftvereket ugyanis az eddiginél szigorúbb ellenőrzésnek vetik majd alá.

"A Megbízható Számítástechnika koncepció egészen új irányt vesz. A szoftvereket a fejlesztés megkezdésétől a kereskedelmi forgalomba kerülésig tartó periódus alatt intenzívebb tesztelésnek tesszük ki, mint bármelyik elődjük esetében. Egyelőre azonban még nem tartunk itt" - jelentette ki Gibson. Hozzátette, hogy már eddig is tettek lépéseket az ügyben, de az első gyakorlati eredményekre csak a következő évben számíthatunk. Az FBI-tól nemrég átigazolt tanácsadó szerint mindig is szükség lesz kritikus javításokra, ezt nem kerülhetjük el.

A szoftvercég megváltozott stratégiáját jellemzi, hogy éppen most halasztották el a szokásos havi javítócsomag megjelenését, mégpedig arra hivatkozva, hogy további tesztekre van szükség. A pénteken kiadott jelentés egy közelebbről meg nem határozott problémát említ, amely az utolsó pillanatban bukkant fel, és nem teszi lehetővé a javítás kiadását. Mindenképpen helyeslendő lépés ez, még akkor is, ha ezúttal várnunk kell a frissítésekre. A mostani csomag amúgy sem állt volna túl sok javításból; mindössze egyetlen hibát kívántak befoltozni a Windows operációs rendszerben, amely kritikus besorolást kapott. Hamarosan szükség lesz azonban a frissítésre, mivel szakértők újabb hibákra bukkantak, és nemcsak az operációs rendszerben, hanem annak beépített böngészőjében is.

A keddi napra a javítások helyett a Professional Developers Conference 2005 nevű konferenciával készül a vállalat, ahová több ezer szoftverfejlesztőt várnak a világ minden tájáról. A közlemény szerint a rendezvény betekintést nyújt a Microsoft legújabb fejlesztéseibe, és lehetőséget biztosít a közösség tagjai számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és észrevételeiket. A konferenciát szeptember 13-án Bill Gates, a Microsoft vezető szoftverfejlesztője és Jim Allchin, a Windows fejlesztésekért felelős elnökhelyettese nyitja meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • janyikzs #109
  Ha így a böngészők szóba kerültek...

  Az IE és a FF is elég sűrűn kiakadnak, hiába a FF a biztonságosabb, az is kihal sokszor. Az Opera, ami eddig a legstabilabb volt nekem, akármelyik is a biztonságosabb. Jelenleg mindhárom böngésző fent van, és mindhármat használom is, eddig az Opera vezet!
 • stratoman #108
  Ja, nem tudom honnan vette a 2003 januárt.:) Még az IE 6 sp1 is előbb jelent meg mint 2003:)

  Ha a számítását vesszük alapul akkor IE 6 48 hónap = 1.77 és ez már valamivel jobb mint az 1.83:)
 • dester #107
  Az a 2003 enyhén szólva is hibás ugyanis a 6-os verzió 2001 októberében jelent meg.:)

  Link
 • greywolf #106
  Már bocsánat, mi bomlik le?

  Az az állítás, hogy az FF biztonságosabb a Explorernél még mindig áll, nemde?
 • Fenjoy #105
  :) ha a számok helyesek, elfogadom, a számok tükrében, de egy fontos dolog kimaradt, még pedig az elterjedése (minnél népszerűbb lesz a FF annál jobban fogják támadni etc etc) szoval az ÖsszeHasonlításal még várjuk azért:) De szerintem az is sokat mondo hogy ilyen urban legendák szépen lassan az FF körül is lebomlanak:)
 • greywolf #104
  FF kb. 2004 szeptember óta (ha jól számolom 12 hónap, azaz 1,83 hiba/hónap)

  Explorer 6.x (6.0 és 6.5) kb. 2003 január óta (ha jól számolom 33 hónap, azaz 2,57 hiba/hónap)

  Ha elszámoltam volna szóljatok, még nem ébredtem fel :)

  Szóval még mindig az FF a jobb :)
 • Fenjoy #103
  ez a 22/85 arány elég komoly:) főleg hogy nincs összehasonlitási alapja, a felhasználok száma szerint és az idő függvénye szerint:) amugy elég sok hirt lehet olvasni a FF- sulyos biztonsági hibáiról is igaz az SG-n ez nem "divat":)
 • FTeR #102
  az IE hibáira egész üzletág települt (mert 10 embőr 9 az használja), tehát megéri foglakozni vele. ez semilyen más böngiről nem mondható el. ff kezd olyan szintet elérni (habár már megtorpant), h már figyelembe vegyék.
 • FTeR #101
  nézőpont kérdése, igaz? :)
 • FTeR #100
  1. nem vagyok m$ fan, csak nem istenítem a linuxot, és ha már a 2 oldal közül választanom kell...
  2. minden biztonsági hibát valamilyen trükkel lehet kihsználni...
  3. új fiú vagy ezért mondom, ff-et használok, csak nem vagyok vak.