Gyurkity Péter

Nagyobb biztonságot ígér jövőre a Microsoft

A szoftvercég tanácsadója egy londoni konferencián arról beszélt, hogy a következő évben megjelenő termékek a kibővült tesztelésnek köszönhetően nagyobb biztonságot nyújtanak.

Ed Gibson, a Microsoft brit részlegének biztonsági tanácsadója a Londonban megrendezett Information Systems Security Association (ISSA) konferencián beszélt a vállalat terveiről, hangsúlyozva, hogy minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a védelem fokozására. A silicon.com tudósítása szerint ez elsősorban a tesztelési fázisban mutatkozik meg, a piacra kerülő szoftvereket ugyanis az eddiginél szigorúbb ellenőrzésnek vetik majd alá.

"A Megbízható Számítástechnika koncepció egészen új irányt vesz. A szoftvereket a fejlesztés megkezdésétől a kereskedelmi forgalomba kerülésig tartó periódus alatt intenzívebb tesztelésnek tesszük ki, mint bármelyik elődjük esetében. Egyelőre azonban még nem tartunk itt" - jelentette ki Gibson. Hozzátette, hogy már eddig is tettek lépéseket az ügyben, de az első gyakorlati eredményekre csak a következő évben számíthatunk. Az FBI-tól nemrég átigazolt tanácsadó szerint mindig is szükség lesz kritikus javításokra, ezt nem kerülhetjük el.

A szoftvercég megváltozott stratégiáját jellemzi, hogy éppen most halasztották el a szokásos havi javítócsomag megjelenését, mégpedig arra hivatkozva, hogy további tesztekre van szükség. A pénteken kiadott jelentés egy közelebbről meg nem határozott problémát említ, amely az utolsó pillanatban bukkant fel, és nem teszi lehetővé a javítás kiadását. Mindenképpen helyeslendő lépés ez, még akkor is, ha ezúttal várnunk kell a frissítésekre. A mostani csomag amúgy sem állt volna túl sok javításból; mindössze egyetlen hibát kívántak befoltozni a Windows operációs rendszerben, amely kritikus besorolást kapott. Hamarosan szükség lesz azonban a frissítésre, mivel szakértők újabb hibákra bukkantak, és nemcsak az operációs rendszerben, hanem annak beépített böngészőjében is.

A keddi napra a javítások helyett a Professional Developers Conference 2005 nevű konferenciával készül a vállalat, ahová több ezer szoftverfejlesztőt várnak a világ minden tájáról. A közlemény szerint a rendezvény betekintést nyújt a Microsoft legújabb fejlesztéseibe, és lehetőséget biztosít a közösség tagjai számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és észrevételeiket. A konferenciát szeptember 13-án Bill Gates, a Microsoft vezető szoftverfejlesztője és Jim Allchin, a Windows fejlesztésekért felelős elnökhelyettese nyitja meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janyikzs #109
    Ha így a böngészők szóba kerültek...

    Az IE és a FF is elég sűrűn kiakadnak, hiába a FF a biztonságosabb, az is kihal sokszor. Az Opera, ami eddig a legstabilabb volt nekem, akármelyik is a biztonságosabb. Jelenleg mindhárom böngésző fent van, és mindhármat használom is, eddig az Opera vezet!
  • stratoman #108
    Ja, nem tudom honnan vette a 2003 januárt.:) Még az IE 6 sp1 is előbb jelent meg mint 2003:)

    Ha a számítását vesszük alapul akkor IE 6 48 hónap = 1.77 és ez már valamivel jobb mint az 1.83:)
  • dester #107
    Az a 2003 enyhén szólva is hibás ugyanis a 6-os verzió 2001 októberében jelent meg.:)

    Link
  • greywolf #106
    Már bocsánat, mi bomlik le?

    Az az állítás, hogy az FF biztonságosabb a Explorernél még mindig áll, nemde?
  • Fenjoy #105
    :) ha a számok helyesek, elfogadom, a számok tükrében, de egy fontos dolog kimaradt, még pedig az elterjedése (minnél népszerűbb lesz a FF annál jobban fogják támadni etc etc) szoval az ÖsszeHasonlításal még várjuk azért:) De szerintem az is sokat mondo hogy ilyen urban legendák szépen lassan az FF körül is lebomlanak:)
  • greywolf #104
    FF kb. 2004 szeptember óta (ha jól számolom 12 hónap, azaz 1,83 hiba/hónap)

    Explorer 6.x (6.0 és 6.5) kb. 2003 január óta (ha jól számolom 33 hónap, azaz 2,57 hiba/hónap)

    Ha elszámoltam volna szóljatok, még nem ébredtem fel :)

    Szóval még mindig az FF a jobb :)
  • Fenjoy #103
    ez a 22/85 arány elég komoly:) főleg hogy nincs összehasonlitási alapja, a felhasználok száma szerint és az idő függvénye szerint:) amugy elég sok hirt lehet olvasni a FF- sulyos biztonsági hibáiról is igaz az SG-n ez nem "divat":)
  • FTeR #102
    az IE hibáira egész üzletág települt (mert 10 embőr 9 az használja), tehát megéri foglakozni vele. ez semilyen más böngiről nem mondható el. ff kezd olyan szintet elérni (habár már megtorpant), h már figyelembe vegyék.
  • FTeR #101
    nézőpont kérdése, igaz? :)
  • FTeR #100
    1. nem vagyok m$ fan, csak nem istenítem a linuxot, és ha már a 2 oldal közül választanom kell...
    2. minden biztonsági hibát valamilyen trükkel lehet kihsználni...
    3. új fiú vagy ezért mondom, ff-et használok, csak nem vagyok vak.