Gyurkity Péter

Új grafikai szoftverekkel készül a Microsoft

A szoftvercég elkészült az Acrylic névre keresztelt alkalmazás második előzetesével, és ezzel egy időben megerősítette, hogy hamarosan egy újabb fejlesztést kínálnak a grafikusoknak.

Az Acrylic első előzetese még júniusban jelent meg, és nemcsak a Photoshop és az Illustrator fájlformátumát, hanem a pdf kiterjesztésű fájlokat is probléma nélkül kezelte. Nem véletlenül, hiszen a Microsoft az Adobe szoftverek riválisának szánja grafikai alkalmazását, amely ennek megfelelően az Adobe Photoshop, illetve az Acrobat Readerhez hasonló szolgáltatásokat kínál. A program - Expression néven - eredetileg Mac OS X alatt jelent meg, és a Microsoft a felvásárlást követően elérhetővé tette a korábbi változatot. Ennek 3.3-as verziója még mindig letölhető a szoftvercég oldaláról, viszont a béta már kizárólag csak Windows operációs rendszer alatt elérhető.

Az első változattal kapcsolatban gyakori panasz volt a nagy gépigény, illetve az ezzel összefüggő, meglehetősen lassú sebesség. Az ajánlott konfiguráció ugyanis Pentium 4 processzort és legalább 512 MB memóriát követel, míg a szoftver körülbelül 500 MB-on terpeszkedik el a merevlemezen. A Microsoft természetesen folyamatos optimalizációt ígért, és hamarosan kiderül, hogy tartani tudták-e ezt az ígéretet.

A második előzetes megjelenéséről a Cnet magazin számolt be, megemlítve, hogy a korábbi értesülésekkel ellentétben a vállalat még egy újdonsággal készül a grafikusok számára. Ez nem más, mint a Microsoft Expressions Studio, amely vektor- és animációs feladatokhoz szükséges eszközökkel egészíti ki az Acrylic szolgáltatásait. Némileg zavaró az elnevezés, ám Forest Key, a Microsoft fejlesztői részlegének termékmenedzsere a híroldalnak adott válaszában leszögezte, hogy valóban egy új, eddig nem ismertetett termékről van szó. Hozzátette, hogy eddig mintegy 200 ezer alkalommal töltötték le az Acrylic szoftvert, ami jelzi az érdeklődés nagyságát.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az Expressions Studio mennyiben különbözik az elsőként megjelent alkalmazástól, és mikorra várható megjelenése. Az Acrylic második előzetese - amely többek között új eszközöket és javított sebességet ígér - letölhető a vállalat weboldaláról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #7
    a movieMaker arra tökéletes, h egy hozzá nem értő a házi videócskáit vágja. az más kérdés, h lehetne még mit optimizálni rajta. azomban a tudása teljesen elég.
    ha ugyan ez az ember elindítaná a premiert, sírva menekülne el előle.
  • dez #6
    Talán azért próbálkoznak most ezzel, mert az nem jött be... :p
  • FTeR #5
    ah, ne legyetek ..ék.
    a movieMaker sem a adobe premier ellenfelének van szánva. a célközönség mégcsak nem is fedi egymást.
  • h4x0r #4
    Ja, ezeknek az egesz vilag kell. Nem elegszenek meg az oprenszerek es irodai alkalmazasokban. Sztem arra megy ki a dolog, hogy lehessen csak MS "alkatreszekbol" allo rendszert hasznalni :)
  • Frank99 #3
    ez egy nagy baklövés....

    Photoshop ellen?

    jujjujjjj...
  • snorbi #2
    pénz, pénz, pénz...
  • papabear #1
    "200 ezer alkalommal töltötték le az Acrylic szoftvert, ami jelzi az érdeklődés nagyságát. "
    Höhö. Csak nem mind MS viszonteladó volt?
    Ez a szám kb annyira nagy az inetközösségben, mint termálfürdő a Szaharában.

    Nem hinném, hogy az Adobe termékeivel bárki felvehetné a versenyt a nulláról fejlesztve.
    Pláne nem az MS.