Gyurkity Péter

Újabb kifogások a Vista neve ellen

Ezúttal két nonprofit szervezet emelt kifogást a következő generációs Windows hivatalos elnevezése miatt, azt állítva, hogy a név túlságosan emlékeztet az általuk fejlesztett speciális szoftverre.

Az elmúlt héten beszámoltunk arról, hogy a névváltozásról szóló hivatalos közlemény után nem sokkal jelentkezett egy vállalkozó, aki az új név miatt máris jogai megsértésével vádolja a Microsoftot. John Wall saját cégének neve miatt látja problémásnak az elnevezést, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor per lehet az ügyből. Stacy Drake, a Microsoft szóvivője ugyanakkor elmondta, ők a név tulajdonjogának megszerzését közösen a Windows névvel együtt, azaz Windows Vista néven kezdeményezték, és más eddig még nem jelentkezett hasonló panasszal.

A napokban azonban két újabb szervezet emelt vádat a szoftvercég ellen, mégpedig amiatt, mert a Vista név túlságosan is hasonlít saját speciális szoftverükre, amelyet főleg kórházakban alkalmaznak. A VistA Software Alliance közleményben jelezte panaszát, amelyben közli, hogy a szerencsétlen egybeesés két évtizedes munkájukat sodorhatja veszélybe. "A Microsoft által keltett bizonytalanság, és a tény, hogy a Vista szóra esett a választásuk, megszégyenítő azok számára, akik országunk veteránjaival foglalkoznak" - jelentette ki Barbara Boykin, a szervezet elnöke, amellyel a veteránok körében végzett tevékenységükre utalt.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Maury Pepper, a WorldVistA elnöke már finomabban fogalmazott, hogy kijelentette, hogy a Microsoft igen szerencsétlen időpontban és helyzetben jelentette be a névváltozást. Egyetértett azonban kolléganőjével abban, hogy a szoftvercég választása alááshatja az egyészségügyben végzett fejlesztő munkájukat, sőt, szándékos lépést sejt a bejelentés mögött. A VistA-Office EHR névre keresztelt új rendszer bemutatása ugyanis mindössze néhány nap múlva esedékes, és véleményük szerint a Microsoft szántszándékkal szerette volna csökkenteni a bemutató jelentőségét.

Kérdés ugyanakkor, hogy a szoftvercég bejelentése miért ronthatja az egészségügyi rendszer sikerét, illetve hogy miért állna érdekében a Microsoftnak egy ilyen - nem túl finom - húzás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pheel #59
  Jó, akkor húzd ki az egered :-P

  Tekintve, hogy ezt a programot nagyjából évente kotrom elő, így kibírom, hogy 3 karakterrel többet gépeljek ;)
 • pemga #58
  Rosszul fogalmaztam. Ha valamit kétszer ugyanúgy, vagy nagyon hasonlóképpen kell megcsinálnom, akkor inkább rászánom az időt és megírok egy ilyet, hogy legközelebb már egyáltalán ne kelljen vele foglalkozni. A legjobb munka az, amit nem kell elvégezni, elvégre ezért tenyésztjük a gépeket :).

  BTW, ha kiteszed Desktopra, akkor te viszont tapizod az egeret vadul :-P

  Win+D, le, enter :P
 • Gregorius #57
  Tehát a névválasztás tökéletes volt, nem parasztvakítás.

  Egyébként még mindig nem tudom, hogy mi volt a rossz a Windows e-XP-edition-ben. Egy tuningolt XP-ről van szó, az e előtag jelzi, hogy az elektronikus kommunikációs forradalommal próbál meg lépést tartani a termék, az expedition meg magáért beszél. Annak idején egy nagyon jó választás volt. Csak aztán biztos kellett a porverés.
 • Pheel #56
  Meg fogsz lepődni, de az akció közben egyszer sem kell az egérhez nyúlnom.

  BTW, ha kiteszed Desktopra, akkor te viszont tapizod az egeret vadul :-P
 • pemga #55
  Konkréten azért, mert ezt így ki lehet tenni egy link-ként a desktopra és csá. Szeretem a munkát egyszer elvégezni és aztán minimalizálni. Linux alatt ezt alias-ból csinálnám. A GUI-s változatban ez 4-5 kattintás, az enyémmel 1 click, vagy 4-5 gombleütés. Nekem 10 ujjam van :), gyorsabban gépelek, mint egerezek.
 • h4x0r #54
  Ha Windows ThinkGeek lenne a neve, akkor a ThinkGeek.com pólóbolt is csak a pénz miatt szerette volna beperelni, vagy azért, mert a Windowsfikázó, U*IXRulz imidzsüket sértené? Szerintetek? :)
 • Mihail #53
  Kellene egy találó név. Az eddigi névválasztások a microsoftos termékeknek nem hoztak túl sok szerencsét és nagyon pozitív megítélést. Sokat számít a termék neve! Egyik legjobb példa neptun nevű rendszer, melyet egyetemek és főiskolák használnak. Itt például ritka rossz névre esett a fejlesztők választása, ugyanis neptun isten neve és a bolygó is az állandó változást, a zavaros tengert egyfajta káoszt szimbolizál, vagyis ez tükrözi a rendszer instabilitását.
 • FTeR #52
  ha vki egy ismert dolog után nevezi el noname termékét, akkor nagy valószínűséggel csalni akar vele és nem véletlenűl lett ua. a neve.
  ellenben 1 m$ kaliberű cég biztos nem a kis pista sarki kiskereskedésének jóhírére pályázik.
  a lindows-nál meg egyértelmű volt a névválasztás. nem is tagadták sose.
  kugli is pereskedett már nevekért...
 • FTeR #51
  csak hekkeléssel, de egyre ritkábban kérdez rá. asszem az 5. után már nem kérdezi újra és a 4.-5. között is vagy fél órát vár.
 • FTeR #50
  havonta 1xi újraindításba nem halsz bele (de nem is kell mindig újraindítani).