Tóth Kristóf

Komplex másolásvédelem lesz a Blu-ray lemezeken

A Blu-ray Disk Association az AACS, a BD+ és ROM Mark technológiát adoptálja a következő generációs optikai adathordozók másolásvédelmének biztosítására.

Az illegális másolatok és a nagy tételben történő kalózmásolatok megakadályozása, de egyúttal a felhasználók számára a legálisan vásárolt felvételeikről a másolatkészítés lehetőségének biztosítása érdekében a Blu-ray Disc Association (BDA) a valaha létezett legkiterjedtebb optikai lemezformátum tartalomkezelő rendszerét vezeti be. A Blu-ray tartalomkezelő rendszer három elsődleges komponensre épül. Ezek az Advanced Access Content System (AACS) hozzáférés-kezelő technológia; a BD+ Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző megújítható tartalomvédelmi technológia; valamint a ROM Mark, a tömeges másolatok, valamint a tömegesen előállított másolatok értékesítésének a megakadályozására szolgáló, szintén a Blu-Ray diszkekre egyedileg jellemző védelmi technológia.

"A tartalomvédelem megoldása kulcsfontosságú problémája a következő generációs médiaterjesztési technológiának" - jelentette ki Joshua Martin, az IDC kiskereskedelmi piackutatással foglalkozó elemzője. A tartalomvédelmi megoldások végleges formába öntése előfeltétele a kéklézeres optikai lemez technológia kereskedelmi bevezetésének. A védelmi rendszernek a DVD-technológiánál nagyobb rugalmasságot kell biztosítania a vásárlóknak, ugyanakkor a jelenleginél jobban is kell védenie a rögzített tartalmat másolás ellen.


A Blu-ray tartalomkezelési rendszer alapjául a DVD-lemezeknél alkalmazottnál hatékonyabb modern AACS tartalomkezelési technológia szolgál. Az AACS emellett új felhasználási módok és használati modellek bevezetését is lehetővé teszi hálózati és internetes funkciók segítségével, beleértve a másolatok jogosult és biztonságos kezelését is. Az AACS átvételén túl az EDA határozott lépéseket tett a kalózmásolatok tömeges készítésének megakadályozására a ROM Mark technológia adoptálásával.

A Blu-ray diszkekre egyedileg jellemző ROM Mark kifejezetten a filmiparnak évente több mint hárommilliárd dolláros bevételkiesést okozó tömeges másolatok megakadályozására kifejlesztett új technológia. A másolatok megakadályozása érdekében ROM Mark egyedi és kimutathatatlan bélyeget helyez el még a beégetés előtt BD-ROM médiaanyagokban, mozifilmekben, zeneszámokban és számítógépes játékokban. A felhasználók számára láthatatlan ROM Mark bélyeg kezelését csak jogosítvánnyal rendelkező BD-ROM gyártók tudják technikailag megoldani, ami gyakorlatilag megakadályozza a lemezek illetéktelen másolását.

A BDA adoptálta a szintén a Blu-ray technológiára egyedileg jellemző BD+ programozható frissítő funkciót is, ami a tartalomszolgáltatók számára teszi lehetővé a biztonsági rendszer ellen intézett szervezett támadások elhárítását azáltal, hogy lehetőséget nyújt a kompromittált kódkészletek dinamikus felfrissítésére. Mindezek együttesen számos hatékonyan alkalmazható eszközt adnak a tartalomszolgáltatók kezébe a Blu-ray kalózmásolatok ellen vívott küzdelemhez. A BD+ frissítések emellett kizárólag a korrumpált lejátszókat érintik, de nem módosítják a nem korrumpált, ezért még jól működő, de még támadásra sérülékeny lejátszó kódjait.

"A DVD-másolatok puszta tömege és az ipari méreteket öltő kalózkodás nem csupán a filmstúdiókat hozza nehéz anyagi helyzetbe, de növeli a felhasználók költségeit és még lehetőségeiket is csorbítja" - jelentette ki Maureen Weber, a Hewlett-Packard optikai adattároló üzletágát irányító általános igazgatója. "Mindenki számára jó hír, hogy a BDA a következő diszkformátumhoz számos hatékony megoldást talált a helyzet rendezésére."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slylecz13 #110
    Sziasztok! Valaki nem tudna nekem abban segíteni, hogy hogyan lehet másolásvédetté tenni DVD filmet, amit otthon rakok össze (VIDEO_TS)? Tudom nincs olyan program, ami teljesen biztos lenne, de ha már nem lehet egyszerűen felmásolni az már nekem I. osztályú lenne. A válaszokért előre is köszönet...


  • BiroAndras #109
    Ezt én is megerősíthetem. Nekem otthon Samsung 910T van, és messze jobb bármilyen CRT-nél, amit eddig láttam (előtte 17-es Iiyama CRT volt, ami a legjobbak közé tartozik). A melóhelyen egy olcsóbb változat van (913V), de az is teljesen jó.

    Sajnos a boltokan nehéz megítélni a képminőséget, mert többnyire szar minőségű TV adást, vagy jobb esetben DVD filmet nyomnak rá. Igazán akkor látszik a minőség, ha mondjuk egy színes weboldal van a képen. Meg érdemes megnézni a képet különböző szögekből. Akkor jó a moncsi, ha vízszintesen és függőlegesen is minden szögből tökéletes a kép.
  • Alfa Of NS #108
    En nem tudhatom mi mennyire mukodokepes, ezen a teruleten nem vagyok jaratos, en ezeket csak olvastam. Mindenesetre elraktarozom azt is amit te mondtal, aztan majd lesz vhogy.
  • TheZsenyka #107
    "Komplex másolásvédelem lesz a Blu-ray lemezeken"

    Biztosan készül majd hozzá komplex feltörés.
  • uniu #106
    Ez akkor fog mukodni amikor mindennapi lesz az, hogy: "Hajónapló: csillagido 10:50:46, tegnap megtamadtak a Borgok..." Sajnos nemtom/nemakarom megindokolni reszletesen, mindenesetre aki jaratos a tmaban, az a fejet fogja, es nemertem, hogy "szakember" miert tesz ilyen kijelentest amivel nevetsegesse teszi magat.
  • vax #105
    Majd szólok neki. :)
  • dez #104
    Igen, már láttam. Te viszont még biztos nem láttál ilyet élőben, különben nem mondanád, hogy olyan rossz. Még egyszer, ha elsőre nem fogtad volna fel: ne a gagyi TN-paneles olcsóbb monitorokat, és a hasonlóan TN-es 55cm alatti LCD-TV-ket vedd alapul! Ez másfajta, sokkal fejlettebb panel (S-PVA). A jobb monitorokban is ilyen (vagy S-IPS) panel van, és ezek már képesek pótolni akár egy jobb CRT monitort is (erre is van több gyakorlati példám, többek között a sajátom).

    Ezeknek tökéletes a feketéjük (sötétben is), nem változik a kép kvázi bárhonnan nézzük, teljesen jók a színek, nem mosódnak el a mozgások. Egyedül a kontrasztarány alacsony egy kicsit: 1000:1 (de van már 3000:1-es is) - ez napsütésben már kevés, de más esetben elég. Összehasonlításképp: az átlagos PC-s monitorok 400:1-500:1 körül szoktak lenni, csak most jelent meg pár, ugyancsak S-PVA paneles típus, amik 800:1-es, ill. 1000:1-es. A CRT-s TV-k 3000:1-5000:1-esek. A plazmák meg 5000:1-10000:1-esek. De: ezek a nagy kontrasztarányok csak akkor jönnek ki, ha a fényerő a maxon van. Azaz a gyakorlatban kevesebb ez az érték a TV-n és a plazmán is.

    Te is bármikor elmehetsz a legközelebbi MM-be, EW-be, stb., és megnézheted őket. Csak ne a kisebb TN-eseket nézd, mert azok tényleg nem igazán alkalmasak TV-khez. És persze olyat nézz, amibe jó minőségű, lehetőleg HD-s jelet vezetnek (pl. egy HD-DIVX-es DVD-lejátszóból komponens, vagy HDMI kábelen), ne olyat, amibe 50-felé osztott torz videojelet, vagy antenna-jelet.
  • dez #103
    Mármint a 100Hz-esekre gondolsz? (Az 50Hz-esekben analóg feldolgozás van.) Nem hinném. 256 szín az borzasztó kevés lenne. Esetleg RGB, vagy YUV csatornánként 8 bit, esetleg 6 bit + dither. YUV-nél [világosság + 2 színdifferencia] néha az U-t és V-t kevesebb biten tárolják, és/vagy kisebb felbontással, mint az Y-t - de összesen mindenképp jóval több, mint 8 bit. Az legelterjedtebb megoldás digitális videofeldolgozásban a "4:2:2", ami azt jelenti, hogy pixelenként 16 bitből 8 bit az Y, és 8 bit az U és V is, de azok egymást váltva vannak tárolva, tehát [YU][YV][YU][YV]... De előfordul olyan is, hogy magát a videojelet tárolják el 10-12-16 biten - hogy ilyenkor hány szín lesz a végén, azt nem könnyű kiszámolni, de elég sok.
  • BiroAndras #102
    1080i-s projektort lehet kapni? És ha nem, mennyiért?
  • csomi #101
    Tudtommal itthon egyelore nem nagyon kapni plazmat 4-5K HUFT alatt ami tudja a 720p-t, 1080i-s nativ plazma talan nem is letezik, itthon biztos nem. Amit nagyon megeri venni az LCD. Azokat mar 2K korul lehet venni amik siman es gyonyoru minosegben viszik a 720p-t ami egy jo ideig a HDTV-s szabvany marad, mert 1080i-s nativ megjelenito talan csak projektorban elerheto. Mammutban megtekintheto egy import japan blueray lejatszo egy 42"-os LCD tv-n ami majdnem 3 milka. Nah nemmondom feloraig gyonyorkodtem benne annyira eles es szep volt. Es az is 'csak' 720p volt. Ha valakit erdekel videoseven (LG kepcsoves) LCD-t es PHILIPS plazmat origin vadi ujan joval az itthoni ar alatt tudok. Mar csak a NEXTGEN konzolok miatt is muszaj lesz beszerezni!