• dez
    #104
    Igen, már láttam. Te viszont még biztos nem láttál ilyet élőben, különben nem mondanád, hogy olyan rossz. Még egyszer, ha elsőre nem fogtad volna fel: ne a gagyi TN-paneles olcsóbb monitorokat, és a hasonlóan TN-es 55cm alatti LCD-TV-ket vedd alapul! Ez másfajta, sokkal fejlettebb panel (S-PVA). A jobb monitorokban is ilyen (vagy S-IPS) panel van, és ezek már képesek pótolni akár egy jobb CRT monitort is (erre is van több gyakorlati példám, többek között a sajátom).

    Ezeknek tökéletes a feketéjük (sötétben is), nem változik a kép kvázi bárhonnan nézzük, teljesen jók a színek, nem mosódnak el a mozgások. Egyedül a kontrasztarány alacsony egy kicsit: 1000:1 (de van már 3000:1-es is) - ez napsütésben már kevés, de más esetben elég. Összehasonlításképp: az átlagos PC-s monitorok 400:1-500:1 körül szoktak lenni, csak most jelent meg pár, ugyancsak S-PVA paneles típus, amik 800:1-es, ill. 1000:1-es. A CRT-s TV-k 3000:1-5000:1-esek. A plazmák meg 5000:1-10000:1-esek. De: ezek a nagy kontrasztarányok csak akkor jönnek ki, ha a fényerő a maxon van. Azaz a gyakorlatban kevesebb ez az érték a TV-n és a plazmán is.

    Te is bármikor elmehetsz a legközelebbi MM-be, EW-be, stb., és megnézheted őket. Csak ne a kisebb TN-eseket nézd, mert azok tényleg nem igazán alkalmasak TV-khez. És persze olyat nézz, amibe jó minőségű, lehetőleg HD-s jelet vezetnek (pl. egy HD-DIVX-es DVD-lejátszóból komponens, vagy HDMI kábelen), ne olyat, amibe 50-felé osztott torz videojelet, vagy antenna-jelet.