Gyurkity Péter

A gyártók a HD DVD mellett törnek lándzsát

Tajvani források szerint a gyártók vállalatok technológiai és anyagi okokból jobban szeretnék a HD DVD szabvány győzelmét, ám a Blu-ray esetleges győzelme esetén belenyugodnának a kényszerű váltásba.

Az elmúlt héten arról adtunk hírt, hogy a neves filmstúdiók jelentős része éppen a Blu-ray mellett száll harcba, mivel a Sony által vezetett szövetség szabványa nagyobb kapacitást és jobb minőséget ígér. Akkor a Twentieth Century Fox ezzel indokolta döntését, és bejelentette, hogy nemcsak új filmjeit, de a régebbi, a maguk idején nagy sikert hozó mozifilmeket és televíziós sorozatokat is kész újból kiadni. "A Blu-ray egy kiváló high-definition technológia, amely nagy előrelépést jelent az evolúciós folyamatban. A vásárlók számára az otthoni szórakozásban nyílnak meg új lehetőségek, míg üzleti szempontból a nagyobb funkcionalitás, a képminőség, illetve a kapacitás jelent fejlődést, és mindez versenyképes áron valósul meg" - mondta Mike Dunn a Twentieth Century Fox Home Entertainment elnöke.Érdekes módon a gyártó vállalatok oldaláról most éppen az ellenkezőjéről hallunk, igaz, ezek a cégek más szempontok miatt támogatják a rivális kezdeményezést. Számukra ugyanis a kisebb kapacitás ellenére a HD DVD a szimpatikus, mivel az nagyobb kompatibilitást, és alacsonyabb gyártási költségeket ígér. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a HD DVD lemezek a már meglévő DVD-gyártási infrastruktúra alkalmazásával elkészíthetők. A DigiTimes tudósítása szerint a tajvani gyártók elsősorban ezen okok miatt támogatják a szabványt, ám ezzel együtt fejet hajtanak a Blu-ray előtt, amennyiben az mégis győztesként kerül ki a küzdelemből.

A híroldal egyben beszámolt arról, hogy az amerikai Video Software Dealers Association (VSDA) a tárgyalások folytatására szólította fel a két szövetséget, mégpedig az elmúlt héten megrendezett Home Entertainment 2005 elnevezésű találkozón. Ez már csak azért is fontos, mert a jelenlegi állás szerint a CMC Magnetics és a Ritek még az év vége előtt megkezdené a Blu-ray lemezek gyártását, míg a Lite-On IT és a BenQ a következő év elején csatlakozna hozzájuk.

Meglehetősen kevés idő van tehát hátra a sorozatgyártás beindításáig, így amennyiben van még esély a szabványok egyesítésére, azt mielőbb ki kell használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FecaA #47
  Ha az x2-höz adnak hddvd-olvasót, akkor a konzol lényegét ölik meg! És én nem akarok az x2-m -be hddvd olvasót venni!
 • Lenny #46
  De ha jó a játék akkor nem mindegy min fut?
 • Dzson #45
  Jah, a játékokkal nekem semmi bajom az égvilágon, ne keverjük. :) Szegény game nem tehet arról, hogy milyen gépen fut, ez alapján sosem volt előitéletem.
 • Lenny #44
  Tőlem ezt biztos nem hallottad, eleinte rühelltem a boxot. Úgy voltam vele, hogy a PS2-nél jobb nem lehet semmi. Aztán vett egy haverom,és rájöttem ,hogy azon is vannak frankó gamek. Sőt... És most szépen elvannak egymás mellett a polcon.
  Na, de hagyjuk is ezt a témát, mert enyhén off.
 • Dzson #43
  Semmi bajom a dobozzal. :) Csak ha nem azt hallottam volna az igzbogz megjelenése előtt már fél évvel a leendő ex DC tulajoktól, hogy majd hazavágja a PS2-t (+ a többi fikázás), akkor lehet, hogy másként álnék a kérdéshez. :)
 • Fenjoy #42
  felteszem a kérdést itt is...hátha:)

  Az lenne a dilemám, hogy az Optikai Adathordozóknak (CD/DVD) mennyi a várható életciklusa... ha megfelelő körülmények között tartom, márkás...etc?! Mert már sok helyről hallom hogy tünnek szépen az adatok az 1 éve megírt dvd ről... válaszokat előre is köszönöm szépen!

  Elnézést a Sorokért:)
 • troc #41
  az azért röhely, hogy a DVD formátum 10 évet (sem) fog megélni. 5 év múlva meg már a holoadattárolás lesz napirenden... Bár kedvenc filmjeinket meg lehet (kell) majd venni mindenfélén.
 • Lenny #40
  Elég baj ha a tulajok miatt utálsz egy gépet.
  Tudod én nem utálom a PS2-t (képzeld, még nekem is van)pedig ilyen gondolokodásmóddal mint amit te folytatsz nagyon is utálhatnám.
  És ha nem vennéd észre még egyszer sem fikáztam a PS-t, ellentétben veled, aki folyamatosan fikázza az X-et. Anyukád tanított erre kisgyerek? Mélyen nézz magdba báttya, mert a loller nem én vagyok.
 • pemga #39
  Ööö, mi az összefüggés? Bármelyik is nyer, a házi írók először nyilván eszméletlen magas áron lesznek. Mind a két esetben a préselt lemezek fognak kijönni, nem az adattárolásra használt írhatók.

  Még a DVD-ben is rengeteg tartalék van házi használatra (ld. kétrétegű, kétoldalas lemezek. írók már vannak olcsóért, lemezek alig-alig kaphatóak erre.) Ezzel tehát még a gyártók bőven tudnak kaszálni, mire eljutunk odáig, hogy házilag írható legyen akár a BR, akár a HD-DVD. (Voltak olyan hangok, hogy PS3-ban író lesz, de ezt kétlem :)).
 • Dzson #38
  Az X-szel már rég nem lenne semmi bajom, ha nem ilyen hungi meg lenny félék lennének a tulajok többsége. :) De az ilyeneket annyira imááádom hergelni. :)))