Berta Sándor

Újabb DVD utódformátum-egyesítési tárgyalások kezdődhetnek

Könnyen elképzelhető, hogy mégis van esély a Blu-ray és a HD DVD egyesítésére, mivel nemsokára mind az előbbit kifejlesztő Sonynál, mind az utóbbi felett bábáskodó Toshibánál vezetőváltások lesznek.

Mint ismeretes, a HD-DVD és a Blu-ray szabványok közötti harc immár évekre nyúlik vissza. Mind a HD-DVD Forum konzorcium, mind pedig a Blu-ray Szövetség évek óta azért küzd, hogy újabb és újabb számítástechnikai, multimédiás és szórakoztató-elektronikai cégeket állítson maga mögé. Először akkor történt fordulat az ügyben, amikor az év elején kiszivárgott a hír, miszerint könnyen előfordulhat, hogy a két szervezetnek sikerül megállapodnia egy egységes DVD utódformátum elkészítéséről.

A felhasználóknak kétségkívül ez lenne a legelőnyösebb a megoldás, azonban néhány héttel ezelőtt a biztatóan alakuló tárgyalások megrekedtek, majd megszakadtak, így úgy tűnt minden marad az eredeti tervek szerint. A tárgyalások idén május közepén azért szakadtak meg, mert a két formátum mögött álló cégek nem tudtak megállapodni abban a kérdésben, hogy vajon a HD-DVD vagy a Blu-ray a technikailag fejlettebb.


A Nihon Keizai Shimbun nevű neves japán gazdasági folyóirat azonban most arról számolt be, hogy lehet elhamarkodottan temette mindenki a DVD utódformátumáról szoló tárgyalásokat és mégis egyesíteni lehet a HD-DVD és a Blu-ray szabványok előnyeit egyetlen adattárolóban. Június végén három óriáscég részvényesei is közgyűlést tartanak: először június 22-én a Sony, majd június 24-én a Toshiba, végül június 29-én a Matsushita/Panasonic. A közgyűléseken többek között sor kerül komoly vezetőváltásokra is, így a Sonynál Nobuyuki Idei elnök-vezérigazgató leköszön a posztjáról, és helyét a vezérigazgatói székben Sir Howard Stringer fogja átvenni, míg a Sony új elnöke Ryoji Chubachi lesz. A Toshibánál Tadashi Okamura jelenlegi elnök utóda Atsutoshi Nishida jelenlegi vezérigazgató lesz.

A három cég mindegyike abban reménykedik, hogy a vezetőváltások után már semmi sem fog a DVD utódformátum-egyesítési megállapodás útjában állni. Amennyiben pedig újra megkezdődnek a tárgyalások, akkor sor kerülhet a technikai különbségek tisztázására is. Mindenesetre túl sok idő már nincs, hiszen mind a Blu-ray fölött bábáskodó Sony, mind pedig a HD-DVD útját egyengető Toshiba már az év végén piacra akarja dobni az első készülékeket. Ugyanakkor a felhasználóknak jó lenne, ha ismét történne egy, ezúttal pozitív fordulat az ügyben és létrejönne a megállapodás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hegyikecske #14
  AZ ár igencsak elsődleges szempont sztem, amiben jelenleg nyerésre áll, aztán elterjedés.. mivel ezek 2en nem tudtak megállapodni közben kifejlesztették ezt a technikát, nagy esélye van h míg ezek vitáznak ő már gyártani kezd.. érted? Persze h nemtudjuk h ki a befutó, de ezért vcan mellettük jelentős esélye.
 • dez #13
  BD-n talán csak az mpeg2 használható? (Mármint asztali BD-lejátszókban.) Miért korlázozták volna le így magulak? Esetleg a WMV-t nem használhatják, ha a MS HD-DVD-párti. De ott van még a DivX/Xvid, H.264 (ha jól írom), stb.
 • FTeR #12
  a hd adattömörítése jobb mint a br-nek. sony arra gondolt, h ennek a lecserélésében kifújna az egyesítés. hd-sek meg azt akarták maradjon a piros lézer, mert az olcsóbb, de mivel elkezdtek akárhány réteget használni ugyan olyan drága lett a gyártás.
 • pemga #11
  Bocs, azt nem mondtam: "a jelenlegi _üzleti_ modell szerint". A linux pl. kilóg ebből, mert az nem az ismert modellek szerint mozog. Pl. nem is piacra dolgozik. (Itt most a linuxot, mint kernel, vagy a GPL only értem, nem a commercial distribeket.)
 • pemga #10
  Technológiában nem az szokott nyerni aki a legjobb, hanem az aki legjobban el tudja adni a nagy tömegeknek (1), a megfelelő (elfogadható) cuccot (2), megfelelő áron (3).

  Pl. ha nem tud maga mellé állítani gyártókat (ld. 1. pont), akik az ő megoldását építik be, bebukta... Ezért valószínű, hogy a Sony fog nyerni, mert neki van meg a "killer app"-ja :).

  Pl.: VHS Vs. BetaMax, Quad Vs stereo, IPv6 Vs IPv4 (a szabvány kb 10-15 éve létezik, csak nem volt rá széleskörű igény), Apple Vs Windows (különösen a korai évek fényében), de gondolom mindenki tud mondani más iparágból is hasonlóakat.

  Félig jövő, félig jelen: mp3 Vs CD (ugye az mp3 minőségileg szarabb, továbbá nincs hozzá borító, akármi; csakhogy ez egyre kevesebb embernek kell, pláne a sok felesleges szám a cd-ken, amikor csak 1-2-t hallgatnának meg róla, a többi szemét). De még pl. mobil internet-phone Vs. vezetékes; és előbb-utóbb ide vehetjük: internet + filmnézés Vs tv...
 • Hegyikecske #9
  nekem (amig nem jött elő a dvd, csak a dvd rip) még egy cdnyi hely is elég volt :)
  Amugy ezek addig szervezkednek h már voilt is hír az sgn h kijött a 3. versenyző akinek sokkal jobbak az esélyei mivel nem kéne gyártósorokat cserélni nagyrészben, valamint akár 100giga adat iselfér rajta ezeknek a lemezeknek töredék ára mellett... Nem jut eszembe hirtelen a neve, kár h itt nem említik!
 • pepe003 #8
  Nekem többre is szükségem lenne
 • onimusha #7
  nem kell egyesíteni, egyértelmű, hogy a Blue ray életképesebb
 • BiroAndras #6
  "most perpillanat szerintem alig van oylan ember akinek egy fél vinyó nagyságú lemezre van szüksége"

  A HD filmek mellett a sima 1-2 CD méretű AVI is helyigényes, ha nagyon sok van belőle. Nekem csak vinyón kb. 350GB film van, pedig még netem sincs.
 • pemga #5
  Hmm, nekem van egy olyan érzésem, hogy ha a PS3-at elég mennyiségben tudják teríteni, viszonylag olcsón, akkor HD-DVD-nek esélye nincs, a Sony erőből tárgyalhat. (Ráadásul a kezdő HD-DVD méret jóval kisebb, mint a Sony-é)

  nbj, alig van ember? Ööö, sok helyen szalagoznak most is, mert a lemezek nem bírnak annyit archiválni :)). Szerintem bármely kicsi cég legyárt pár gigányi cuccot naponta, legalábbis ha rendesen archiválnak mindent, nem pedig a véletlenre bízzák, hogy holnap is meglesznek-e még :).