Gyurkity Péter

A Fox filmstúdió is a Blu-ray mellé áll

A Twentieth Century Fox bejelentette, hogy a Blu-ray formátumon hozza forgalomba nagysikerű filmjeit és televíziós sorozatait, míg a HD DVD Szövetség szerint a stúdió döntése hibás, bejelentése pedig félrevezető.

A Fox bejelentéséről a Business Wire számolt be - ebből kiderül, hogy a filmstúdió, amely tavaly október óta a szövetség igazgatótanácsának tagja, végleg a Blu-ray mellett kötelezte el magát. Közleményük szerint a következő generációs formátum elterjedését nemcsak új filmekkel, hanem régebbi, a maguk idejében nagy sikernek örvendő elődökkel is igyekeznek majd elősegíteni.

Ezek közé tartozik az Alien, a Drágán add az életed, az X-men, a Moulin Rouge, a The Simpsons, az X-akták és a Lost in Space. A stúdió állásfoglalása szerint a Blu-ray a kapacitás, a minőség és a kompatibilitás szempontjából jobb választásnak minősül, míg a tartalom védelme, illetve az illegális másolatok korlátozása terén sincs szégyenkeznivalójuk. "A Blu-ray egy kiváló high-definition technológia, amely nagy előrelépést jelent az evolúciós folyamatban. A vásárlók számára az otthoni szórakozásban nyílnak meg új lehetőségek, míg üzleti szempontból a nagyobb funkcionalitás, a képminőség, illetve a kapacitás jelent fejlődést, és mindez versenyképes áron valósul meg" - indokolta a stúdió döntését Mike Dunn a Twentieth Century Fox Home Entertainment elnöke.


A BenQ asztali felvevője

A HD DVD Szövetség természetesen nem így gondolja: a szervezet szintén közleményben jelentette ki, hogy a Fox döntését elhibázottnak tartják, mi több, a stúdió bejelentése félrevezető. "A HD DVD által kínál védelem egy szinten van a Fox által emlegetett funkciókkal. Úgy hisszük, hogy a Blu-ray beépített védelme gondokat okozhat majd a lejátszásnál, és negatív irányban befolyásolja a lemezek megbízhatóságát" - jelentette ki a szervezet.

Látható tehát, hogy egyik fél sem adja fel a küzdelmet, és továbbra is kitartóan küzdenek azért, hogy újabb szövetségesekkel bővítsék támogatóik körét. Mindazonáltal a HD DVD Szövetség által felhozott vád újdonságnak számít, és további kérdések forrása lehet. Azt ugyanis nem tudjuk, hogy pontosan milyen problémákra gondoltak, és egyáltalán mire alapozzák az állítást. A szűkszavú közlemény alapján ez egyelőre üres vádaskodásnak tűnik, bár az is lehet, hogy az állítás tényeken alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #21
    Ne mondja meg nekem senki, hogy másolni nehezebb lesz!
    amit le lehet játszani, azt le is lehet másolni...
    amit 100% nem lehet lemásloni, azt 1000%, hogy lejátszani sem...
  • acdc #20
    szerencsétlen tudatlan.. megsúgom,hogy márt nagyon sok film kész van blue-ray formatumban ja és 20-30 gb átlagban nem 100 de évvégén kerül forgalomban
    mikor kijönnek a lejátszók ugy 250-300 ezer környékén ja és a müanyag tok előéllítésa több kerül mint a lemez meg eleve sony.stb a hd-dvd sokkal olcsóbb maga a lejátszó is meg a lemez is legalább is előállítani persze ez még nem garancia,hogy drágább lesz de valami azt súgja.előbb lesz hd-dvd gyűjteményem mint neked akát egy blue lejátszód pedig blue előbb kint lesz csak győzd kifizetni .egyébként ha a dvd-hez viszónyitok nem is drága mivel az is 200 körül kezdödőtt
  • arty #19
    mennyi most egy hddvd? és egy BR? pontosan mekkora a különbség a kettő között? milyen márkákat hasonlitottál eddig össze? honnan vannak az infók?

    szerencsétlen ...
  • TH448 #18
    Ha mind a 2-ből lesz, akkor legalább valamilyen szinten konkurencia lesz, és úgyis úgy kezdi, hogy 50e lesz az olvasó gépbe, majd csökken-csökken, és pár év múlva a multiformat drive okat se tartom kizártnak...
  • Atyus #17
    Nyerjen a jobb, de csak az egyik !
  • Omega #16
    de durván néz ki ez a benq
  • Praetor #15
    1-2 év elteltével nem. Sőt, jobban megéri majd blu-rayt venni, a kapacitás/ár arány miatt.

    Ugyanaz a helyzet lesz, mint most a CD/DVD-vel. Ha a kapacitást nézem, akkor nem éri meg CD-t venni, mert a DVD megabájtonkénti ára kisebb.

    Ja és éljen a blu-ray!
  • acdc #14
    rohadjon meg a blue-ray
    ja akinek a méret számit ajánlom a dl dvd 1000-2000 nekem jobban bejön 2 dvd 200ft-ért
    egyforma áron persze jobb lenne a blue csak hát csöppet drágábbb lesz mint hd-dvd
  • janyikzs #13
    Az előző értékeim (100 Gb vs. 40 Gb) még csak a gyártó teszt, illetve tervezett értékei.
  • janyikzs #12
    A Blue-Ray-t már 100 Gb körülire próbálják belőni, míg a HD-DVD most próbálkozik a 40 Gb környékén.

    Egyértelműen a Blue-Ray az igazi utód!!!

    A most (külföldön) kapható médiák között igaz, hogy a Blue-Ray 150%-al drágább, viszont sokkal jobb így is az ár/kapacitás értéke. Sőt a tesztek alatt is nagyobb sebességekre képes, rövidebb elérési idővel!