Gyurkity Péter

Tovább egyeztet a Sony és a Toshiba a DVD utódjáról

A két félhez közel álló források szerint hamarosan találkozik egymással a Sony és a Toshiba elnöke, hogy személyesen folytassanak megbeszélést a rivális kezdeményezések egyesítéséről és a közös szabvány kidolgozásáról.

A két vállalat már hónapok óta tárgyal a konkurens szabványok egyesítéséről, hivatalos információ azonban eddig még nem látott napvilágot, kivéve a Toshiba bejelentését, amelyben a vállalat leszögezte, hogy mindenképpen folytatják az egyeztetést. A történet most új fordulatot vett, mivel a tárgyalásokról először hírt adó japán napilap - a Nihon Keizai - közölte, hogy a Toshiba szerint túlságosan bonyolult lenne egyesíteni a két szabványt, különösen, ha az a Blu-ray szövetség által kidolgozott technológiára épülne.

A nyilatkozatot alátámasztotta a vállalat bejelentése, miszerint háromszorosára növelték a HD DVD lemezek kapacitását, és egy hibrid formátumot hoztak létre az átállás megkönnyítésére. Úgy tűnt, hogy a Toshiba megpróbál kibújni a tárgyalások alól, és ismét elkötelezte magát saját formátumának erőteljes fejlesztése mellett. Igaz, a vállalat szóvivője leszögezte, hogy továbbra is folytatni kívánják a tárgyalásokat, de mindenki előtt egyértelművé vált, hogy a jelenlegi helyzetből jóval nehezebb lesz elérni egy esetleges megállapodást.


Az újabb fordulat tegnap érkezett el, amikor egy a vállalathoz közel álló, de nevének elhallgatását kérő forrás arról számolt be, hogy a két vállalat elnöke a közeljövőben személyesen is találkozik, hogy elősegítsék a megállapodás létrejöttét. "Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a közös formátum lenne a legjobb megoldás, de a tárgyalások eddig sajnos nem haladtak előre" - jelentette ki a Reuters cikke szerint a névtelenségét kérő forrás.

A dolog érdekessége, hogy mindkét óriáscég elnökcserére készül, így nem lehet tudni, hogy a jelenlegi, vagy a helyükbe lépő elnökök találkozójáról esett-e szó. Az mindenesetre érdekes, hogy a találkozó ötlete épp a kettős elnökcsere előtt merült fel, sőt, talán pont ennek köszönhető a megegyezésre irányuló törekvés. Mindeközben mindkét vállalat nyilvánosságra hozta a saját szabványát támogató lejátszók megjelenésének valószínű időpontját: a Toshiba 2005 végére ígéri a HD DVD lejátszókat, míg a Sony bejelentette, hogy a PlayStation 3 Blu-ray egységgel érkezik majd 2006-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • craesh #1
    teljesen mindegy mi lesz a vita vége. PLAYSTATION 3 >>> BLU-RAY -el kerÜlt a boltokba!!!! vita eldöntve (E3 rulez)
    HD-DVD-nek meg XBOX 360-nak kis és bele kis . cupppi