110
  • slylecz13
    #110
    Sziasztok! Valaki nem tudna nekem abban segíteni, hogy hogyan lehet másolásvédetté tenni DVD filmet, amit otthon rakok össze (VIDEO_TS)? Tudom nincs olyan program, ami teljesen biztos lenne, de ha már nem lehet egyszerűen felmásolni az már nekem I. osztályú lenne. A válaszokért előre is köszönet...


  • BiroAndras
    #109
    Ezt én is megerősíthetem. Nekem otthon Samsung 910T van, és messze jobb bármilyen CRT-nél, amit eddig láttam (előtte 17-es Iiyama CRT volt, ami a legjobbak közé tartozik). A melóhelyen egy olcsóbb változat van (913V), de az is teljesen jó.

    Sajnos a boltokan nehéz megítélni a képminőséget, mert többnyire szar minőségű TV adást, vagy jobb esetben DVD filmet nyomnak rá. Igazán akkor látszik a minőség, ha mondjuk egy színes weboldal van a képen. Meg érdemes megnézni a képet különböző szögekből. Akkor jó a moncsi, ha vízszintesen és függőlegesen is minden szögből tökéletes a kép.
  • Alfa Of NS
    #108
    En nem tudhatom mi mennyire mukodokepes, ezen a teruleten nem vagyok jaratos, en ezeket csak olvastam. Mindenesetre elraktarozom azt is amit te mondtal, aztan majd lesz vhogy.
  • TheZsenyka
    #107
    "Komplex másolásvédelem lesz a Blu-ray lemezeken"

    Biztosan készül majd hozzá komplex feltörés.
  • uniu
    #106
    Ez akkor fog mukodni amikor mindennapi lesz az, hogy: "Hajónapló: csillagido 10:50:46, tegnap megtamadtak a Borgok..." Sajnos nemtom/nemakarom megindokolni reszletesen, mindenesetre aki jaratos a tmaban, az a fejet fogja, es nemertem, hogy "szakember" miert tesz ilyen kijelentest amivel nevetsegesse teszi magat.
  • vax
    #105
    Majd szólok neki. :)
  • dez
    #104
    Igen, már láttam. Te viszont még biztos nem láttál ilyet élőben, különben nem mondanád, hogy olyan rossz. Még egyszer, ha elsőre nem fogtad volna fel: ne a gagyi TN-paneles olcsóbb monitorokat, és a hasonlóan TN-es 55cm alatti LCD-TV-ket vedd alapul! Ez másfajta, sokkal fejlettebb panel (S-PVA). A jobb monitorokban is ilyen (vagy S-IPS) panel van, és ezek már képesek pótolni akár egy jobb CRT monitort is (erre is van több gyakorlati példám, többek között a sajátom).

    Ezeknek tökéletes a feketéjük (sötétben is), nem változik a kép kvázi bárhonnan nézzük, teljesen jók a színek, nem mosódnak el a mozgások. Egyedül a kontrasztarány alacsony egy kicsit: 1000:1 (de van már 3000:1-es is) - ez napsütésben már kevés, de más esetben elég. Összehasonlításképp: az átlagos PC-s monitorok 400:1-500:1 körül szoktak lenni, csak most jelent meg pár, ugyancsak S-PVA paneles típus, amik 800:1-es, ill. 1000:1-es. A CRT-s TV-k 3000:1-5000:1-esek. A plazmák meg 5000:1-10000:1-esek. De: ezek a nagy kontrasztarányok csak akkor jönnek ki, ha a fényerő a maxon van. Azaz a gyakorlatban kevesebb ez az érték a TV-n és a plazmán is.

    Te is bármikor elmehetsz a legközelebbi MM-be, EW-be, stb., és megnézheted őket. Csak ne a kisebb TN-eseket nézd, mert azok tényleg nem igazán alkalmasak TV-khez. És persze olyat nézz, amibe jó minőségű, lehetőleg HD-s jelet vezetnek (pl. egy HD-DIVX-es DVD-lejátszóból komponens, vagy HDMI kábelen), ne olyat, amibe 50-felé osztott torz videojelet, vagy antenna-jelet.
  • dez
    #103
    Mármint a 100Hz-esekre gondolsz? (Az 50Hz-esekben analóg feldolgozás van.) Nem hinném. 256 szín az borzasztó kevés lenne. Esetleg RGB, vagy YUV csatornánként 8 bit, esetleg 6 bit + dither. YUV-nél [világosság + 2 színdifferencia] néha az U-t és V-t kevesebb biten tárolják, és/vagy kisebb felbontással, mint az Y-t - de összesen mindenképp jóval több, mint 8 bit. Az legelterjedtebb megoldás digitális videofeldolgozásban a "4:2:2", ami azt jelenti, hogy pixelenként 16 bitből 8 bit az Y, és 8 bit az U és V is, de azok egymást váltva vannak tárolva, tehát [YU][YV][YU][YV]... De előfordul olyan is, hogy magát a videojelet tárolják el 10-12-16 biten - hogy ilyenkor hány szín lesz a végén, azt nem könnyű kiszámolni, de elég sok.
  • BiroAndras
    #102
    1080i-s projektort lehet kapni? És ha nem, mennyiért?
  • csomi
    #101
    Tudtommal itthon egyelore nem nagyon kapni plazmat 4-5K HUFT alatt ami tudja a 720p-t, 1080i-s nativ plazma talan nem is letezik, itthon biztos nem. Amit nagyon megeri venni az LCD. Azokat mar 2K korul lehet venni amik siman es gyonyoru minosegben viszik a 720p-t ami egy jo ideig a HDTV-s szabvany marad, mert 1080i-s nativ megjelenito talan csak projektorban elerheto. Mammutban megtekintheto egy import japan blueray lejatszo egy 42"-os LCD tv-n ami majdnem 3 milka. Nah nemmondom feloraig gyonyorkodtem benne annyira eles es szep volt. Es az is 'csak' 720p volt. Ha valakit erdekel videoseven (LG kepcsoves) LCD-t es PHILIPS plazmat origin vadi ujan joval az itthoni ar alatt tudok. Mar csak a NEXTGEN konzolok miatt is muszaj lesz beszerezni!
  • Alfa Of NS
    #100
    "Net-re nem akarom felrakni viszont a többit nem értem. Milyen meghajtót dobhatok ki?"

    Ugy akarnak a kiadok kuzdeni az ellen, hogy vki TV-re kivetiti a filmet es kameraval felveszi, majd azt netre rakja, hogy a DVD-lejatszo hardver egyedi azonositoja belekerul a filmbe vizjegy formajaban es azt a netrol letoltott filmbol kiszedheto. Ezek utan az a meghajto feketelistara kerul es kovetkezo kiadott filmlemez mar tartalmazza azt az azonositott, igy nem fogja tudni lejatszani a meghajto az uj filmet.

    Aki nem veszi fel es nem rakja fel a netre a filmet, azt nem erintheti.

    Persze itt is sok kerdes felmerul, hogy mennyire fog ez mukodni, illetve mennyi ideig, de ez majd kiderul.
  • uniu
    #99
    lola joasszony, nem joember:)amugy o ennyit tud, mast ne nagyon varj tole.
    A crt-s tvk nel nincs szinmegkotes. Az lcdk nel van limit, a folyadek kristalyok kb 256 lepcsot tudnak. Ez a 3 szinre kiadja a true colort elmeletileg, de gyakorlatilag nagysagrendekkel szebb egy crt-s moncsi kepe. Elozo mhelyemen Sony 20 colos xda moncsik voltak,(600k volt ujan) es azok is gyenge szinvilaggal rendelkeztek, mint a mediamarkt-os 60eFts tft-k. Erdekes h kepfeldolgozasnal ahol fontosabbak a szinek(kepeohivas stb) mint a geometria, crts cuccokat hasznalnak.
  • avman
    #98
    jóember, arroganciád helyett válaszolhatnál normálisan. mint hozzá nem értőt lehurrogtak és barmoztak mikor azt mondtam h nekem 15 bites színmélység rémlik. szóval ha postols valamit valamire megkérhetlek h normálisan tedd, mert egy emotikonnal még nem vagyok kisegítve. köszi.
  • IoIa
    #97
    Azt vegye meg dez.
  • vax
    #96
    Akkor válaszd Bang Olusfsen-t. A Te minőségi kivánalmaidnak ezek szerint legalább ez való. :)
  • vax
    #95
    Grundig, Thomson-t LCD Tv-ket vesztegettek ennyiért az Auchen-ben, MM-ban, Cora-ban.
  • vax
    #94
    Net-re nem akarom felrakni viszont a többit nem értem. Milyen meghajtót dobhatok ki?
  • vax
    #93
    Bocsi, itt most nem rippelésre gondoltam. :) Olvasd el figyelmesen mit irtam. :)
  • IoIa
    #92
    Jaj! Ezt ne nagyon hangoztasd...
  • IoIa
    #91
    Ugye tudod, hogy a papír mindent elbír?
    Sejtettem, hogy egy reklámzsonglőr vagy, ismered oda-vissza az árlistákat. De majdnem biztos vagyok abban, hogy működés közben nem láttad ezeket. Vagy ha igen, akkor nem mondanád azt, hogy ezek jók is. Ha mégis, akkor az én igényszintemhez képest te igénytelen vagy.
  • avman
    #90
    izé, ha még erre jársz. csak egy kérdés: a sima, hagyományos 12egytucat crt-s tévék 8bites színtartományban mozognak, aza 256 színt tudnak?
  • Alfa Of NS
    #89
    Pontosabban a lemez a biztonsagi programjat cipeli magaval, amit a lejatszo futatt. A dekodolo programbol lesz-e vmi a lemezen azt pontosan nem tudom, de ezek utan semmi sem kizart :)
  • Alfa Of NS
    #88
    "ha magán a lemezen van rajta az önmaga lejátszásához szükséges dekóder meg egyebek"

    Tudtommal igy is lesz vhogy. A dekodolashoz szukseges programkod egy resze a lemezen lesz.
  • Alfa Of NS
    #87
    Ennek majd utana kene nezni, de szerintem tuti gondoltak erre is es probalkoznak tenni ellene vmit.
  • dez
    #86
    Itt látható a CRT-s: link, az oldal tetején.
  • dez
    #85
    Természetesen nagyobb a képcsőve felbontása, mint a sima TV-ké. Már ideje volt, a sima TV-k pixelei ~4x nagyobbak, mint a legolcsóbb VGA monitoré. Persze eddig nem számított. Bár nem szaladnék rögtön megvenni, a 720p-t nem bírja, mert annak nagyobb analóg sávszél, és "kHz" kell, mint az 1080i-nek. (Mondjuk pl. az Astráról is 1080i-ben jön az a 2 adás, épp ahhoz ajánlják.)
    A 32"-es LCD az már 81cm-es (látható is ennyi). Az ekkora az 350e volt a papíron.
    Ezekben a nagyobb, újabb LCD-TV-kben már nem az a fajta panel van, mint a kicsikben, vagy az olcsóbb monitorokban. Azaz nem TN panelesek, hanem S-PVA, 178°/178°, 1000-3000:1 kontrasztarány, tökéletes fekete, szép színek, gyors frissítés. (Persze egy 10000:1-es plazmának még fényesebb és kontrasztosabb a képe, 3x ennyiért.)
  • tauka3
    #84
    HD kompatibilis? sokra megy vele az ember, felbontás ugyanakkora, mint a többi crt-é, csak nem hal meg az 1080i (vagy 1125i)jeltől...
    lcd-ben ilyesmi árat tudok: SAMSUNG LE-32R53 /1366X768,500CD,HD READY/UJ 379.990
    mellesleg dolog hogy hd, de a többi hiányt ez nem pótolja...
  • dez
    #83
    Gondolod, kitaláltam? Ezt konkrétan egy MediaMarkt vagy egy ElektroWorld szórólapon láttam 2-3 hónapja. Ez Samsung volt, de - többek között - az említett üzletekben van hasonló áron több más márka is. Sőt, legutóbb egy 82cm-es, HD 1080i kompatibilis CRT-set láttam 170e-ért. A HD-s plazmák persze jóval drágábbak, azok még csak most jelentek meg.
  • Caro
    #82
    Az is lehet, hogy majd lesz az írókhoz olyan szoftver, ami ezt az ellenőrző részt egy picit megbuherálja a lézerével. Mondjuk lenullázza. :)
  • uu
    #81
    az azert eleg humoros lenne ha minden film elott firmwaret kene frissiteni:)
  • pemga
    #80
    Ez igaz, de a firmware-t valahogy fel kell juttatni a lejátszóba. Ennek legegyszerűbb módja, ha magán a lemezen van rajta az önmaga lejátszásához szükséges dekóder meg egyebek :). Gyakorlatilag ezzel minden lemez saját kulcsot, vagy akár saját kódolást használhat. (Bár ez azért valószínűtlen, inkább csak kódokat és listákat fognak változtatni.)
  • uu
    #79
    nemerted. a lejatszo program nyilvan nem a median lesz hanem firmwareben (ezt meg irtak is egyebkent). innentol kezdve a checket nyilvan a lejatszo fogja kezdemenyezni, ezert ezt egyszeruen ki lehet kerulni masik firmwarel. de most nem enkripciorol van szo egyebkent hanem a fekete listarol. attol meg hogy kikeruli a fekete lista checkeleset meg eppsegben lehet hagyni a dekripciot kezelo reszet a firmwarenek. gyk a lejatszashoz semmi koze mar a modositott fw-nek.
  • Alfa Of NS
    #78
    "viszont azt a folyamatot hogy megnezi a listat es ha rajta van a sajat szama akkor nem jatsza le, ezt maga a lejatszo intezi"

    Na most nem olyan egyszeru a dolog. Ugyanis a DVD-k magukkal hordozzak majd nemcsak vmi kulcsot, hanem a kodolo egy reszet is es ezen kivul aszem mas programkodot is. Vagyis olyanokat tudnak majd csinalni, hogy egyszeruen megvaltoztatnak vmit a titkositasban es a te "regi" meghajtododon is az uj kodolas fog futni valamint - csak gyanitom - ha megbuheralod a meghajtot, akkor lehet hogy nem fogja tudni lejatszani a filmet, mert a DVD-n levo kodot nem ugy ertelmezni ahogy kene.
  • tauka3
    #77
    kinek kell blu-ray? :)
    check this: http://www.divx.com/hd/
    egy erősebb gép mondjuk nemárt :)
  • IoIa
    #76
    250 ezerért? Nem hinném.
    Melyik típusra is gondoltál? Mert "Van olyan LCD" típust nem ismerek.
  • maozedong
    #75
    max kell a lejátszóba egy hw-s módosítás ennyi.
  • uniu
    #74
    igen. hacsak a kolok videoit nem egy olyan progival csinalnad ami vizjelezi.
  • uu
    #73
    ja amugy az meg a masik hogy teszemazt van egy lejatszo amivel ripeltek egy filmet es kikerult, es a kiadok meglattak, megvan a vizjel, a kovetkezo bd-ket mar ugy adjak ki hogy rajta lesz a lejatszo a fekete listan. eddig oke. viszont azt a folyamatot hogy megnezi a listat es ha rajta van a sajat szama akkor nem jatsza le, ezt maga a lejatszo intezi. a lejatszo firmwarejet meg barmikor at tudjak irni hogy kikerulje ezt a checket, vagy egyszeruen annyit hogy ha rajta van a fekete listan a szama akkoris lejatsza. (az osszes modchip a konzolokhoz ezen alapul) heh, ezt meg en is meg tudnam oldani ASMben pedig en aztan nem ertek a programozashoz.
  • dez
    #72
    Egyébként állítólag az image-ként lemásolt DVD-A-t még a WinDVD sem játsza le (elkezdi, aztán megáll). Tehát a WinDVD-be is be van építve az ellenőrzés. Így vissza lehetne fejteni. De még senki sem tette meg.

    De amin eredetileg sem volt, azt lejátsza.
  • pemga
    #71
    Ez viszont azt is jelentené, hogy Te nem tudnál előállítani olyan filmet, amit a BD olvasó lejátszana, hiszen az nem fog tartalmazni semmilyen vízjelet. (Mivel nem ismered az előállítás módját.) Jelenleg a régi home-videoidból ezt gond nélkül megteheted: gyerek első lépései, esküvő, stb-ból minden gond nélkül csinálhatsz saját DVD-t. Ha a vízjel a lejátszáshoz _kötelező_ akkor ez a lehetőség elveszne. Jól értem?