Tóth Kristóf

Vantec NexStar külső mobilkeretek ismertetője

E heti ismertetőnkben a Vantec NexStar hét külső merevlemeztartóját vettünk szemügyre, 2,5"-ostől az 5,25"-os méretig, USB 2.0 és FireWire csatlakozóval, melyek mindegyikére igaz az egyszerűség és a körültekintő megvalósítás.

Két hónappal ezelőtt már bemutattunk hasonló termékeket, éppen ezért jelen ismertetőnkben főképp a különbségeket fogjuk kiemelni. Ismét a legkisebb, 2,5"-os egységgel kezdeném, melynek tetszetős papírdobozában az ezüstszürke színű keret mellett egy puha, bélelt fekete műbőr tok, egy angol nyelvű tájékoztató, az összekötő kábel és egy telepítő CD van. Az aprócska alumínium ház (135x75x12 mm, tömege 65 gramm) alapszínétől csak az elején és a végén lévő fekete műanyag borítás üt el. Puritán külsejét csak a tetején lévő márkajelzés és egy aprócska LED bolygatja meg.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 2,5"-os IDE merevlemezt az elejét levéve tudjuk belerakni - itt az első és egyetlen hibapont, mivel egyrészt semmi nem utal rá, hogy melyik végén rakhatjuk be, másrészt a perem nagyon kicsi, a kihúzást semmi nem könnyíti meg. A szerkezet jól van megépítve, pont passzol a tokba, éppen ezért a kis körműek hátrányba kerülnek, ráadásul mivel nagyon kicsi a rés, jobb és bal oldalon egyszerre kell meglazítani, különben nem lehet kiszedni. Szerencsére jó esetben elég egyszer berakni, és utána már nem kell cserélgetni. Behelyezés után az előlapot két picike csavarral rögzíthetjük. Belül nem szalagkábelt, hanem egy merev csatlakozót találunk, ami erősíti eddig is meglévő masszív érzetünket.

Mivel a belül lévő merevlemez USB-portról kapja az áramot, egyes winchestereknél aprócska bossszúságot okozhat hogy nem elég egy csatlakozás használata, és ilyenkor az eszköz két USB kaput foglal le. Opcionálisan persze lehetséges táp használata is, de azt a dobozban nem mellékeltek. Használatba vétele mind PC-n, mind Mac gépeken roppant egyszerű, az operációs rendszer automatikusan detektálja a külső tárhelyet, és már másolhatunk is. Működését a tetején lévő LED villogása jelzi. Az átviteli sebesség a belül lévő tárolótól függ, de az elsősorban laptopokba szánt HDD-k fordulatszámát ismerve az USB 2.0 elméleti 410 megabites sávszélessége biztosan nem lesz akadály.


A 3,5"-os Vantec NexStar szintén alumíniumborítású, mely nemcsak masszív, de a hőelvezetést is segíti. A 190x108x32 mm-es, 240 grammos kereten kívül a dobozban a kábelek és CD mellett egy talpat is találunk. A doboz az eddigektől eltérően nem elöl kihúzos, hanem oldalt leemelős kialakítású, a csatlakozást egy rövidke szalagkábellel oldották meg. Mérete, illetve a külső táp miatt hordozhatósága már nem elsőrangú, de mindezt talán kárpótolja a belerakott merevlemez esetlegesen sokszoros kapacitása és gyorsasága. A FireWire kivitel USB 2.0-s testvérétől csak a plusz csatlakozóban tér el.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A NexStar profizmusa után némileg érthetetlen a Vantec politikája, mivel a szintén 3,5"-os NexStar 2 jóval gyengébb kinézetű. A külső fehér műanyag bevonat nem túl bizalomgerjesztő, enyhe megnyomás esetén is recseg, de persze leejtés esetén a belül lévő merevlemez épsége sokkal inkább veszélyben van, mint maga a borítás. A dobozban a kábelek, az útmutató és a telepítő CD mellett vibrációcsökkentő gumiszegélyt és az állított kivitelhez szükséges talpakat is mellékelték.

A 210x135x40 mm-es tartót oldalt leemelve rakható bele a winchester. Hordozhatóságát a külső táp szükségessége némileg rontja, de ez a belső energiaigényes eszközök miatt sajnos már elengedhetetlen. Használatba vétele a korábbiakhoz hasonlóan egyszerű, működését egy dizájnosnak szánt lámpasor mutatja. A FireWire és az USB kivitel között itt is csak egy plusz dugasz az eltérés.


A végére maradt a legnagyobb, 5,25"-os tartó, mely sajnos szintén a 2-es sorozathoz tartozik, azaz egyszerű műanyag borítású. Nagyságán kivül (251x173x47 mm) kistestvérétől csupán a már beépített tápban, illetve a 40x40 mm-es ventilátorában különbözik. Mivel optikai meghajtók számára készült, egyik előlapja hiányzik. Szintén mellékeltek hozzá tartólábakat.

A tartók általános előnye, hogy a gép kikapcsolása nélkül is azonnal használhatók, de mint a leirtakból látható, mintha visszalépés lenne a Vantec termékeinél, a bizalomgerjesztő aluminíum házak után könnyen karcolódó, nem túl erős műanyagra tért át a cég. Ha ezen a csöppet sem lényegtelen körülményen tovább tudunk lépni, utóbbi két termék funkcióiban, kezelhetőségében már nem fogunk csalódni. Az első sorozat pedig bátran ajánlható mind arra, hogy átugorjunk a haverhoz másolgatni, mind komolyabb adatmentési célzatra.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A 2,5"-os keret bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 4000, a 3,5"-es Vantec NexStar 8250, illetve FireWire változatban 13 000 Ft-ba, a a NexStar 2 9000, illetve 13 250 Ft-ba, az 5,25"-os 6668, FireWire verzióban pedig 12 490 Ft-ba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #10
    Normális, használható külső hdd rack-et keresek 3.5"-es vagyis asztali hdd-k számára,usb és firewire port-tal. (ha hoznak hozzám hdd-t akkor ne keljen a gépet szétszedni, a belső rack-et meg utálom :) valami ajánlat?
  • the Godfather #9
    Ha beleteszel egy DVD-írót, bármilyet....jobban eladod.
  • startmenu #8
    Ja, nekem eddig minden oprsz. alatt ment, uhu linux, többi linux alatt, knoppix alatt is akár, szal azzal sincs baj.
  • startmenu #7
    Nekem van egy firewire+usb(de a gépben csak usb1.1 van, szóval firewire kell) 5,x colos. És jó, nem melegszik, sorba lehet kötni 64-et, bár drága volt. De az minőség... ADS Dual link drive kit. És nekem ugye kell, mert laptopom van, cd/dvd író nincs benne, csak olvasó, meg winyó is kicsi, szal ezért. Itt a leírás, ha v.kit érdekel egy jó rack...
    http://www.depo.hu/?page_number=6&id=14850&lid=1&csid=363
  • mongoose18 #6
    hát mostmár rájöttem..TÉLLEG LÁMER VAGY
  • the Godfather #5
    Bocsi..a noname-t a bytecc-re értettem.
  • the Godfather #4
    Azért nevezem noname-nek, mert a Vantec tényleg márka, de ez esetben a minősége nem éri el ezt:Alu Bytecc . A Vantec jó márka, de csak vga és cpu hütőkben.
  • Antifasiszta #3
    ezek meg mik?
  • MacrosTheBlack #2
    Nonamet nem is érdemes venni, először én is azt vettem, minden 2. lemezt elrontotta az író (pio 108). Kidobtam, vettem egy thermaltake silverrivert, azóta minden tökéletes. A thermaltaket csak ajánlani tudom, ezekt itt fenn nem ismerem, de a Vantec is egy márka.
  • the Godfather #1
    Volt nekem ilyen 3,5 inches USB2+Firewire-s cucc, de nem hozta be az elvárásokat. Aluminium boritással árulják, de mint a képen is kiderül, csak a két oldalsó lapjája aluminium, és ezmiatt elég forró a wincsi benne. Valami oknál fogva a firewire-t nem lehetett müködésre bírni, ugyhogy maradt az USB2.... Megmaradtam a noname féle bytecc-nél ami tényleg aluminium, és hüvös.