Tóth Kristóf

Kingmax memóriák ismertetője

E heti cikkünkben a számítógép teljesítményét leginkább meghatározó, ám szerepéhez mérten nagyon elhanyagolt, és igénytelen volta ellenére vásárláskor kényes részegységét, két minőségi Kingmax memóriát vettünk szemügyre.

A Kingmax ez év februárjában jelentette be a tuningkedvelők igényeinek kiszolgálására készült 500 MHz-es memóriáit. A gyártó speciálisan számukra hozta létre "Hard-core" elnevezésű termékcsaládját, és azóta persze már az 550 MHz-es modulok tömeggyártása is zajlik. De miért is lényeges a megahertzek növelése?


A memóriamodulok esetében a legfontosabb tényezők közé a Megabyte-okban mért kapacitás, a sebesség és az elérési idő tartozik. Ezekről az adatokról a chipeken feltüntetett értékekből szerezhetünk tudomást. A memóriák esetében a sebességet a gyártók a PC2700 (333 MHz), PC 3200 (400 MHz), PC4200 (533MHz) stb. jelzések alkalmazásával adják meg. A PC utáni számérték a maximális memóriasávszélességet jelöli, mégpedig MB/s-ban megadva.

Ezek szerint egy régi, 266 MHz-es (2x133 MHz), DDR frekvencián üzemelő DDR memóriamodul a PC2100-as (PC266) jelölést viseli magán, ugyanis 8 byte (64 bit)x2x133 MHz egészen pontosan 2133 MB/s-os sávszélességet eredményez. Értelemszerűen a 200 MHz-es DDR memóriamodulok a PC1600-as (PC200) jelzést viselik magukon. Persze ezeket nem szabad szentírásnak venni, hiszen nem ritka, hogy a gyárilag PC2700-asnak jelzett memória jóval többet is tud, míg a gyárilag PC3200-as noname memóriamodulok néha csak kisebb sebesség mellett igazán stabilak.

A memóriák másik nagyon fontos adata a CAS, vagyis a Column Address Strobe, melynek értéke minél kisebb, annál jobb, de általában 2 és 3 között van. Az alaplap BIOS-ában a CAS értékét általában szabadon lehet állítgatni, így érdemes eleinte magasabb CAS-érték mellett tesztelni a rendszer stabilitását, és ha semmi probléma nem merül fel, akkor nyugodtan próbálkozhatunk az alacsonyabb CAS-érték beállításával, mellyel jelentős teljesítménynövekedés is elérhető.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mint fentebb irtuk, a Kingmax Hardcore Series kifejezetten a sebességmániások számára készült, éppen ezért a kétcsatornás alaplapok kihasználására a dobozban is párosával érkezik. Ki kell emelni, hogy a duál mód minőségi ramot kíván, amit nehéz teljesíteni két véletlenszerűen kiválasztott modullal, de az együttes csomagolás ennek elkerülését biztossá teszi, nyilvánvalóan ilyen probléma nem merülhet fel. Már a sárga színű tokban is észrevehető, hogy a modulon lévő memóriachipek nem látszanak, egy zöld hűtőlemez takarja őket. A szellőzéssel is ellátott bordákat nagy kapcsok tartják a nyákon.

A Kingmax második modulja a 400 MHz-es kategória egyik legolcsóbb terméke, mely magas órajele ellenére nem visel hűtőbordát, így látható rajta hogy 5 ns-os chipek vannak rajta. Ez jelzi hogy nem igazán lehet tuningolni, de alacsony ára is azt mutatja, hogy a gyártó célja itt nem is ez volt.

Sokak számára a memóráknál lényegtelen a márkajelzés, csak az árat és a ráírt órajelet nézik. Pedig a megbízható memória azért is fontos, mert ennek hibája okozhatja a legtöbb rejtett fagyást, alkalmazásokban a hirtelen kilépést. Éppen ezért minőségi memória vásárlásakor érdemes a csomagoláson meggyöződni, hogy eredeti memóriáról van szó (lásd itt a gyári címke), mert vannak a piacon olyan Kingmaxnak nevezett ramok, amik nem a vállalattól származnak. Ebből következően - ha nem tesztelték - azoknál nem garantált hogy hibátlanok, és tudják azt a sebességet, ami rájuk van írva.

Sokan nem tudják azt sem, hogy a "noname" termékek többsége is a márkás memóriachipeket gyártó vállalatoktól származik, csak ezek a tesztelés során elhullottak, nem hoztak valamely az adott, hírnevét kényesen őrző cég számára fontos paramétert. A veszteség csökkentésére ilyenkor a leselejtezett termékeket eladják az OEM gyártóknak, akik utána megjavítva eladják (sokszor csak kizárják a chipen belül a hibás regisztereket), és a magyar piacon ezeket sokszor eredetiként árulják. Ismertetőnk végén érdemes kiemelni, hogy a Kingmax termékeire élettartam garanciát kínál, (ebből a magyarországi forgalmazó két évet - azonnali cseregaranciával - vállal magára) melyet a teljesen saját kézben tartott gyártás, és a gondos tesztelés miatt tehet meg.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. Az 512 MB-os, 400 MHz-es Kingmax bruttó ára Mistral szaküzleteiben 10 865 Ft, a két 512 MB-os 500 MHz-es tuningmodul pedig egy csomagban 37 490 Ft-ba kerül.

(x)