Tóth Kristóf

Mistral házak ismertetője

Ugyan a legnagyobb világcégeknél is teljesen szokványos, hogy termékeiket kisebb gyártók állítják elő, ők maguk csak a márkanevet nyomják rá, de ez Magyarországon ritkaságszámba megy. A mostani kivétel két midi méretű Mistral ház.

Az ezüst színű midi méretű (200 x 430 x 440 mm) házon első pillantásra feltűnhet az előlapon lévő Mistral felirat, majd ahogy feljebb vándorol a szemünk, két fals előlapos DVD-meghajtóba ütközünk. Használatuk által a beépített CD/DVD meghajtók esetlegesen házunktól eltérő színű borítása rejtve marad, azok külseje nem bontja meg gépünk színegységét, így ízlésesebbé tehető számítógépünk. Persze ha nincs erre szükségünk, akkor egyszeruen kipattinthatjuk őket és akkor a helyükre épített 5.25"-os egységek hagyományos módon látszódnak az előlapon. Mint ebből a bevezetőből már kiderülhetett, a házban négy nagy 5,25"-es és két kis, 3,5"-es meghajtó fér el, amiket négy további 3,5"-es belső hely egészít ki.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az optikai tuning a Mistral felirat alatt is folytatódik, ahol egy átlátszó műanyag lapocska által védett színes LCD panelbe botlunk. Ez egyben a ház különlegessége is, mivel nemcsak csicsásan világít, hanem hasznos információkat is nyújt. Az aktuális dátumon, működési időn és időponton kívül ellenőrizhetjük rajta a gép részegységeinek hőfokát (processzor, merevlemez, ház belső hőmérséklete), a hálózat meglétét és a ventilátorok állapotát.

A kijelző vezérlését valamivel lejjebb, a gép ki-bekapcsoló gombja alatt találhatjuk, itt kapcsolhatjuk ki a kijelző megvilágítását, vagy akár a két rendszerventilátort is megállásra késztethetjük. A tervezők a gépet az asztalra szánták, ezért lehet legalul két USB-kivezetés, a mikrofon bemenete, illetve a fejhallgató csatlakozója.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A második ház már fekete színű, de mérete és az előlap kialakítása milliméterre megegyezik, változás csak a többi részen van. A ház oldala átlátszó plexiborítást kapott, azaz a belbecsre nagyobb hangsúlyt fordítóknak ajánlható. A részegységek hűvösen tartását egy előre beépített 8 cm-es ventilátor könnyíti meg, amit elől még két ugyanekkora, illetve egy hátsó 12 cm-es ventivel egészíthetünk ki.

A típus szerelhetőségét rontja, hogy a hátul rendes csavarok vannak, azaz kézzel nem lehet kitekerni, csavarhúzó is kell hozzá. A ház nem sorjás, belső kialakítása átlagos, semmi extra, de ami van, az ésszerű és jó minőségű. Egyébiránt mindenfajta nem feltétlen szükséges dolgot nélkülöztek benne, azaz nyilvánvaló, hogy megalkotásakor a mérnökök a leghasznosabb funkciók beépítését kapták feladatul amellett, hogy az árat alacsonyan kell tartaniuk. Ez teljesült is, hiszen a legolcsóbb előlapi monitorozó panel és egy puritán ház ennél többe kerül, azaz ár-érték arányban valószínűleg a legjobbak között van. A nagy színes LCD kijelző ritkaság ebben a kategóriában, és szerencsére eddigi ismertetőim kedvenc vesszőparipája, a magyar nyelvű tájékoztató hiánya miatt sem kell lehúznom a terméket.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. Az ezüstszínű ház bruttó ára Mistral szaküzleteiben 9990 Ft, a fekete színű, oldalt plexiborítású házé pedig bruttó 11 240 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • onimusha #38
    nekemis Chieftec van, nagyon masszív ütésálló
  • TommyGun #37
    15k-ért már kapni Chieftec házikót....akkora belül mint állat...csavar nélkül szerelhető és olyan masszív hogy a 110 kilóm megse kottyan neki....5db ventit lehet bele szerelni....eccccerűen profi...
    Semmi csicsa csak a puritán profizmus :)
    Ha valakai szerint nem fontos a ház akkor az biztos trabant kasztnis és porse motoros autóval járna a legszívesebben mi ? Sok álaszent....
  • vg #36
    Sztem a fekete egész jó 12e-ert!!!!
  • chaos89 #35
    Nekem, személy szerint nem volt bajom a mistrállal, egészen addig, amíg vissza nem vittem nekik egy mp3 lejátszót ami szar, erre azt mondták, hogy újat nem tudnak adni, pénzt nem adnak, és levásárolhatom 50 e Ft náluk ha akarom. Hát ba*****eg, és ha én nem akarom levásárolni, akkor a nyakamom marad egy papír, ami értékét veszti fél év után. És most mégis mit csináljak?

    Szóval nekem meg van a véleményem mostmár. Ezentúl nem veszek tőlük, még egy rohadt gépházat sem. Pedig, nekem csak az a lényeg, hogy beleférjen az alaplapom.
  • onimusha #34
    ezek kakik, mintahogy a mistrál maga is egy szép nagy dombnyi kaki
  • Yv@n #33
    Pedig én is szereltem már haver 30 rongyos TT házát kombináltfogóval, hogy működjön a zár a házon :)
  • Unreal1942 #32
    Amikkel nekem volt dolgom azok a jó minőséget képviselték.
    Persze mindenbe bele lehet kötni.
  • fonak #31
    A Tt minőségi? Nekem Tsunamim van, szép ház (azért is vettem meg anno, közel 40 ezerért), de minőségileg ez ellen is lehet kifogásokat emelni. A kártyarögzítő műanyag fülek gagyik, a ház kicsit tnyeklik-nyaklik (jó alumíniumtól ne várjon az ember masszivitást, és cserébe könnyű... bár én nem emelgetem, igaz ülni sem akarok rajta), a házba a szűrők ellenére is bejut a por az előlap alján ugyanis van egy rés, ahol a venti beszívja, hiába van a venti mögött porszűrő), jó le lehet ragasztani valamivel:) Szép fényezett, csak a fényezés sérülékeny is, ez egy ilyen dolog. :) Az oldalsó plexi is könnyen karcolódik. Persze ez sem csoda:) Mai eszemmel vettem volna akkoriban inkább egy Stackert:)
  • Unreal1942 #30

    És még csak kattintani sem lehet a linkedre......
  • dez #28
    Egy jó házért szívesen fizet az ember egy értelmes összeget, de egy egyszerű pléhdobozért ~12 ezer...