Tóth Kristóf

AeroCool előlapi panelek tesztje

A meghajtók helyére építhető előlapi panelek tipikusan azon kiegészítők kiegészítők közé tartoznak, melyek ugyan nem elengedhetetlenek, de alkalmazásukkal sok időt és fáradságot sporólhatunk meg magunknak.

Digitális világunkban szinte minden valamit is tudó elektronikus eszköz képes kommunikálni a számítógéppel is. A fényképezőgép, videókamera, PDA és USB memória gépre kapcsolása mind-mind kábeleket igényel, melyek egy egyszerű megoldással kiválthatók és a házon belül tarthatók lennének. Erre szolgál az AeroCool CoolPanel, mely egy egyszerű papírdobozban, de alaposan becsomagolva érkezett. A szivacsok között magán a panelen kívül két aprócska ismertető, rengeteg kábel és néhány csavar található. A tájékoztató kizárólag angol nyelvű, és mivel a beszerelés nem egyszerű, kezdőknek csak segítséggel ajánlanánk a dolgot.

A fekete színű műanyag panel elején mindenféle formájú lyuk ásítozik: egy-egy a nyolc fajta memóriakártyának (Compact Flash I/II, Sony Memory Stick, Memory stick Duo, Memory Stick Pro, Memory Stick Duo Pro, Smart Media, SD és Multimedia Card), két 480 Mbit/s-os USB 2.0 és egy Firewire port, két SATA csatlakozás, egy videó és egy-egy dugalj az audió részlegnek (bemenet, kimenet, mikrofon). A bekapcsolt állapotot a bal felül lévő LED-ek jelzik, a jobb felül lévő kék háttérvilágítású állapotjelző LCD-n pedig a a hőmérsékletet (tetszés szerint Celsiusban vagy Fahrenheitben) és ventilátorok fordulatszámát ellenőrizhetjük. Ez utóbbit egy kis forgó ábra is illusztrálja. A szerkezet az előre beállított hőfok átlépésekor riadóztat, és ilyenkor az LCD színe is vörösre vált.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A panel hátsó részén kazalnyi csatlakozóaljzat és kábel van, és a képességek teljes kihasználásához természetesen mindet a megfelelő helyre kell kötnünk. Pozitívum viszont, hogy mindegyik részegység külön van, tehát ha pl. sosem használjuk a Firewire portot, nem kell vacakolnunk vele, ráadásul a nem használt vezetékek a belső hőáramlást sem rontják. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy csak a beszerelés időigényes, a kezelés utána már annál egyszerűbb.

Memóriakártya behelyezésekor érdemes figyelni, hogy fejjel lefelé rakjuk be. A számítógép számára ez egy külső tárhelyként jelenik meg, saját betüjelet kap a meghajtók között, azaz ugyanúgy másolhatunk, törölhetünk a kártyákon, mintha az egy floppylemez volna. A másolást a piros LED villogása jelzi.



A második panel csak egy feladatot, a monitorozást látja el, de jóval sokrétűbben. Az ezüstszínű AeroCool GateWatch már két 5,25"-ös helyet foglal el, közepét egy hatalmas kerek LCD uralja. Dizájnos külalalkja űditő a mai piacon, ritkán látni igazán egyedi dolgokat. Tervezői láthatólag nem csak egy egyszerű ventilátorszabályozót akartak alkotni. Dupla akkora mérete ellenére dobozának nagysága alig tér el a CoolPaneltől, köszönhetően annak, hogy használatba vételéhez jóval kevesebb kábelt kell a megfelelő helyre csatlakoztatnunk. Sajnos ennek tájékoztatója is kizárólag angol nyelvű, viszont legalább jóval részletesebb, több képpel illusztrált az előzőnél.

A panel maga meglepő módon alumínium, csak a gombok vannak műanyagból. A középső LCD színét a jobb alsó gombbal választhatjuk ki, lehet piros, rózsaszin vagy kék. A kijelzőn alapesetben az időt, a belső hőmérsékleteket (Celsius vagy Fahrenheit), a hangerőt és egyik ventilátorunk fordulatszámát láthatjuk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A sarkokban lévő gombokkal (videókártya, ház, merevlemez, processzor) válthatunk a megjeleníteni kivánt részegységre, és egyenként beállíthatjuk, hogy a panel hány foknál riasszon. Mivel a fordulatszámot 100-as lépésenként ugrathatjuk, jó ideig eltart egy nagyobb változtatás. Ugyan az még nem lenne gond, hogy felfelé 9900-nál nagyobb értéket nem tud kijelezni, de az igen, hogy 2000 alatti max. értéknél a minimum legfeljebb 500-zal kevesebb lehet a beállítottnál (tehát 1800-as maximumnál 1300 alá nem mehetünk). Ezt a korlát a hibás riasztások megelőzésére építették be. Jelzés esetén élesen sípol és a kijelző is villogni kezd, szóval akkor is észrevehetjük a túlmelegedést, ha a fejünkön lévő fülesen bömbölő zenét hallgatva játszunk. A beállításokat persze a szerkezetre is bízhatjuk: automata mód esetén a hőfok arányában szabályozza a ventilátorokat.

Érdekesség a kijelzőn lévő kis állatocska - a kézikönyv szerint Aerosaurus a neve -, melynek helykitöltésen kívül semmilyen szerepe nincs - hacsak nem az, hogy riadó esetén vadul csóválja a farkát. A panelnek egyetlen komolyabb hátránya van, mégpedig az, hogy tényleges jelzés esetén csak lassan tudunk beavatkozni, és a riasztást nem lehet kikapcsolni.

A CoolPanel bátran ajánlható a sokféle digitális eszközt használóknak. A gép elejére helyezhető panelek lényege, hogy minden fontos eszközt a ház elején köthessünk a gépre, ahol az könnyen használható és kezelhető, ehhez a hőmérséklet- és ventilátormonitorozó LCD már csak ráadás. Érdemes kiemelni, hogy a panel csak a hátsó csatlakozók előre vezetése, tehát semmiben nem befolyásolja azok működését. Ára elég barátságos, hiszen egy 8in1 kártyaolvasó is közel ennyibe kerül, és nem sok panel kínál SATA és VGA kivezetést. A GateWatch pedig a tuningolók/moddolók kedvence lehet, hiszen nem csak jól néz ki, de hatalmas kijelzőjén folyamatosan figyelemmel kisérhetjük a gép minden apró rezdülését. Mindkét termék kapható fekete és ezüst színben is, kinek-kinek melyik illik jobban a házához.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A ház monitorozására szolgáló AeroCool GateWatch merevlemez bruttó ára Mistral szaküzleteiben 9000 Ft, a számtalan csatlakozóaljzattal rendelkező AeroCool CoolPanel ára pedig bruttó 7490 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tamas0929 #5
    Szerintem nem néz ki valmi jól. Én nem tenném a gépembe mégha nagyon sok pénzem lenne akkor sem.
  • TheZsenyka #4
    Elég bonyolult külsőt kölcsönöznek a gépnek ezek a cuccadékok.
  • pepe003 #3
    Ilyen GateWatch van nekem is. Nagyon cool cucc
  • mongoose18 #2
    váááááááá a második angyon bejövős :)
  • TH448 #1
    Ezt nem értem: SATA kivezetés minek?? Oda áram is kell, de akkor meg ha megbontom a házat, akkor ugyanott vagyok, mint panel nélkül...