Gyurkity Péter

Végleg temeti operációs rendszerét az IBM

A Nagy Kék hivatalosan is bejelentette, hogy az év végén lezárul az OS/2 Warp 4 operációs rendszer támogatása, így a platform, amely igazából soha nem bontakozhatott ki, végleg eltűnik a süllyesztőben.

Az IBM bejelentésében egészen pontosan az OS/2 Warp 4 és az OS/2 Warp Server for e-business Version 1 támogatásának megszűnését említik, így bátran kijelenthetjük, hogy a vállalat végleg elfordul az érezhetően csak nyűgnek tekintett platformtól. Pedig a projekt annak idején nagy reményekkel indult, és bár igazából soha nem terjedt el, felhasználói szerint az OS/2 egy stabil és megbízható operációs rendszer, amely megfelelő marketinggel jóval többre vihettte volna. A vállalat azonban nem állt teljes erővel saját kezdeményezése mögé, sőt, az utóbbi években inkább a WebSphere platformot ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, és fokozatosan megszüntette az OS/2 támogatását.



A stratégiáról az IBM oldalán olvashatunk bővebben, ahol meggyőződhetünk arról, hogy a vállalat terveiben sem új operációs rendszer, sem további frissítések nem szerepelnek, így a platform valóban lassú halálra ítéltetett. Az ügy pikantériája, hogy az IBM nemrég egyezett meg a Microsoft vezetésével, és 775 millió dollár fejében hajlandó volt elállni a trösztellenes vádaktól. Korábban ugyanis éppen azzal vádolták a szoftvercéget, hogy szándékosan magasan tartotta árait, és általában véve visszaélt a szoftverpiacon élvezett előnyös helyzetével. Márpedig a Microsoft magatartása és üzletpolitikája az OS/2 elterjedését is akadályozta, igaz, az IBM valamilyen oknál fogva ezt soha nem erőltette, és gyakorlatilag már 1996-ban lemondott korábbi ambícióiról.

Valószínű, hogy ez a döntés abból a felismerésből fakadt, miszerint a Nagy Kék nem vehette volna fel a versenyt a Microsoft erőfeszítéseivel, ezért a vállalat vezetése visszavonulót fújt, és inkább a vélt vagy valós károkat igyekezett peres úton helyreállítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fanatick #32
    Úgy mellesleg megjegyzem, hogy 1993-ban, amikor először láttam OS/2-t, az azért összehasonlíthatatlanul jobb volt, mint az akkori Win 3.0, 3.1. Számomra nem volt kérdés akkor, hogy OS/2-t használjak, felhasználóbarátságban, stabilitásban, DOS támogatásban messze jobb volt mint a Win. Ja, és futtatta az akkori Windowst is (akár több példányban). Minden Win (és DOS) programomat tudtam használni akkor OS/2 alatt (Win-OS/2 funkció, DOS ablak).
    Később már gondok voltak és kiszálltam úgy 1999 körül. Pár év win használat után viszont menekültem vissza a jó régi OS/2-höz, mivel rájöttem, hogy még ma is használják a fanatikusok (mint én), és egy kis odafigyeléssel teljesen rendben van. Legújabb P4-es vasamon is szépen fut.
    No virus, spyware, stb. Irodai funkciókra és netre elég jól használható (van OpenOffice, Mozilla, Opera OS/2-re, legújabb Firefox is), és még mindig sok Windows program elindul rajta (ODIN, INNOWIN runtime segítségével + a régi Win-OS2 is megvan), ami nem, az VirtualPC-ben futó bármelyik (akár több) Windowsban OS/2 fölött - számomra egyszerűbben, mint Linuxban (bár Linux-fan is vagyok). És tk. mostanra elég sok natív OS/2 alkalmazás gyűlt össze, szinte több, mint 10 éve. Elég jó a Java környezete is. Néhány windows és Linux programnak létezik OS/2-es portja is.
    Szóval csak, hogy képben legyünk. És az IBM bár kinyírta, azért még él egy továbbfejlesztett változat, neve: eComStation - tulajdonképpen ezt használom. Most éppen 1.2-es verziónál tart, ami tavaly nyár végén jelent meg. Végülis az OS/2 története a cserbenhagyások története (először MS, majd IBM), de valahogy nem akar elpusztulni.
  • dez #31
    "Legyen szó akár a marketingre költött összegekről, vagy partner-megállapodások hiányáról"

    Hát, látjátok, ebben tényleg nem akart versenyezni az IBM. Nem ebben akart. (És mások sem...)
  • dez #30
    (Természetesen ma már eléggé le van maradva, mivel alig nyúltak hozzá az utóbbi jópár évben. Nem volt értelme...)
  • dez #29
    "Most akkor döntsd már el, hogy a ms által pénzelt hazug felmérés, vagy igaz, de csak a világnak arra a részére vonatkozó része, ami tetszik neked..."

    Honnan tudjam...? :)

    "Annak meg jobb, ha utánanézel, hogy a fejlődő országokba kik tartoznak bele és az a világnak mekkora részét teszi ki, hogy legközelebb el tudd dönteni mi is a "meghatározó" adat..."

    Minek? Pontosan leírta a cikk, mely régiókról van szó, nem az összes fejlődő országról.

    "Az os/2 tényleg jó rendszer volt a maga idejében - nem véletlen, hiszen a ms-al együtt fejlesztették"

    Uhh, a gondoltatjel utáni rész nagyon súlyos elfogultságról tesz tanubizonyságot... Mintha csak a MS tudna jó oprendszert készíteni...

    "sőt igazából az elején a ms fejlesztette az egészet, de párhuzamosan a wint is fejlesztette és mivel rájött, hogy sokkal jobban fogy, egyre kevesebb erőforrást rakott az os/2-be"

    Jah, pontosan: rájött, hogy sokkal egyszerűbb a marketingbe és a partnerek meggyőzésébe fektetni, mint a fejlesztésbe... (OK, mára, lassacskán [részben talán a Linux-tól való némi tartásuk által is, mert maguktól sosem akartak igazán jó OS-t adni az egyszerű felhasználók kezébe, és az üzleti felhasználók kezébe is csak némileg jobbat, persze azt már főleg drágán], eljutottak oda, hogy már nagyjából használható az OS. De jó 10-15 év telt úgy el, hogy az egész szakma csak hüledezett és a fejét csóválta azon, ami itt folyt. [Talán azért nem emlékszel te erre, mert ekkor még max. a joystickot rángattad, vagy még azt sem.])
  • h4x0r #28
    Ez tok jo, elkeztem olvasni. Sok mindent helyretesz :)
  • Equ #27
    akkor nem jártál eléggé utána... mi speciel nem közvetlenül a hp-től hanem egy viszonteladójától veszünk minden évben tucatszámra hp/compaq gépeket lassan 7 éve és bizony minden szó nélkül eladnak oprendszer nélküli gépeket is, vettünk pár darabot és külön kell írásban kérni, hogy win legyen rajta. Úgyhogy erről ennyit...

    de az nagy kár, hogy "véletlenül" soha senki nem rögzíti az ilyen nyilvánvalóan jogellenes dolgokat. És itt nem is telefonbeszélgetésekről van szó, mi pl. egy sima e-mailben rendeljük meg a gépeket. Merné csak visszaírni, hogy nem adja win nélkül, akkora balhé lenne, hogy viszhangzana tőle az internet. Hogy ti ilyen ... voltatok, annak semmi köze a ms-hoz, valszeg a forgalmazótok, vagy sokkal inkább a kapcsolattartótok vett palira, mert kellett neki az win eladás után járó pénz.
  • Garfield #26
    Az IBM-et mélyebben ismerők szerint az operációs rendszer fuldoklása a közhiedelemmel ellentétben nem a Microsoft hibája. "Igaz, hogy voltak igazi hőseink az IBM Personal Software Product részlegen, és az IBM PC Company-ben, és az iparág legtehetségesebbjei dolgoztak a projekten, ami technikailag minden addigit messze felülmúlt a piacon, de nem kapta meg a szükséges támogatást a vállalaton belül. Legyen szó akár a marketingre költött összegekről, vagy partner-megállapodások hiányáról, amivel biztosítható lett volna, hogy több szoftver készüljön el a platformra" -- elemezte a kialakult helyzetet Jason Perlow rendszertervező, az OS/2 fejlesztőcsapatának egykori tagja. "Lehet vádolni a Microsoftot ragadozó és monopolista szemléletéért, de az IBM soha nem próbálta meg megmenteni azt, amivel rendelkezett" -- tette hozzá.

    Forrás

    Persze, hogy ki mit akar belelátni az egészbe, az már más kérdés...
  • Yv@n #25
    A szövegkörnyezetben ahogy használta, van értelme, így ahogy te kiragadtad nincs. Ez mindössze annyit mutat, hogy jó kis bulvár újságíró lenne belőled.
  • Major #24
    Ez egy kis ellentmondás "...az erős túlzás, hogy jó valamire..." - "...sokkal jobban meg volt írva benne mint a windowsban...". Most jó vagy nem jó?
  • Zsoltika 007 #23
    Majd kipróbálom a 64 bites változatát.