Berta Sándor

IBM-üzemek - Lenovo alkalmazottaknak belépni tilos?

Mint ismeretes, az IBM eladta az évek óta veszteséget termelő személyi számítógépes részlegét a kínai Lenovo cégnek, azonban az Egyesült Államokban sokan úgy vélik, hogy nemzetbiztonsági szempontból hiba volt eladni az IBM PC-részlegét.

Megoldási javaslatokat dolgoz ki az IBM az amerikai hatóságokkal közösen. Az ügyben korábban vizsgálatot indított a CFIUS, vagyis az Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság is, mivel a testület úgy vélte, hogy a későbbiek során nem zárható ki 100 százalékos biztonsággal a kínaiak részéről az ipari kémkedés. Mint arról a The Wall Street Journal amerikai gazdasági lap beszámolt, az IBM most tárgyalásokat folytat a CFIUS képviselőivel, a megbeszéléseknek pedig az a célja, hogy komoly feltételek árán engedélyezzék az üzletet.

Ezek egyike lehetne például, hogy az IBM Raleigh-ben található üzemének tizenkét épülete közül kettőnél szabályosan megtiltanák a Lenovo alkalmazottainak és vezetőinek a belépést, arra hivatkozva, hogy ott az Egyesült Államok nemzetbiztonságát érintő szigorúan bizalmas és titkos fejlesztések folynak.


A Lenovo tavaly decemberben 1,25 milliárd dollárért vásárolta meg az IBM számítógépes részlegét. Az üzlet nyomán létrejövő közös vállalatban ugyan maga az IBM is tulajdonos, ám a tulajdonrész többsége a Lenovo tulajdonosaként számon tartott kínai tudományos akadémia kezébe került.

Mindenesetre elég érdekesen alakul az ügy, hiszen egyrészt érthető az amerikai álláspont is, miszerint nem engedik külföldi kézbe kerülni a legfontosabb információkat, ugyanakkor a Lenovo hivatkozhatna arra, hogy 1,25 milliárd dollárért nem azt a lovat kapta, amit korábban megvásárolt. Az mindenesetre a kínaiak számára bíztató jel, hogy a bizottság eddigi 17 éves működése során csupán egy üzletet vétózott meg, még idősebb George Bush elnöksége alatt. A testületnek egyébként tagja többek között az amerikai védelmi, a belbiztonsági, az igazságügyi és a pénzügyi minisztérium, valamint több amerikai hatóság és igazságügyi szerv több képviselője is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RIZLA #11
  • Tetsuo #10
    rizses gombóc lesz..
  • Mice #9
    ajajj lassan már a szilvás gombóc sem lesz biztonságban tőlük...
  • ttt ttt #8
    Ja, de azért a multik mindent kitelepítenek, mert ott olcsóbb a munkaerő....
    Ez már az első visszahatás. Már régebben is írtam, hogy Kína csúnyán meg tudna szívatni 1-2 multit, akik kitelepültek csak azzal ha lezárná a határait. Tudom ez nem ilyen egyszerű, de egy Kínának nem is túl bonyolult.
  • Tetsuo #7
    Ez már túlmutat a "saját" vállalaton, itt USA vs Kína a tényállás.
  • whitehawk #6
    Hol ipari kémkedés, h a saját cégük dolgairól tudnak?
  • NEXUS6 #5
    Ez olyan, mint amikor a dzsentrik eladják újgazdagéknak a címeres eszcájgot, de még tartogatják a kezükben egy kicsit hogy kiélvezhessék a nagyságuk utolsó pillanatait.
  • FTeR #4
    majdnem egy órával, úgy 50 percel a te hozzászólásod előtt és kb 3másodpercel a sajátom után írtam, hogy 89% mint biztos látod most is ott van. nem a matekon múlott, hanem elgépeltem
  • Kis-Bob #3
    mert az egyik kb a vállalat 10%a, míg a másik kb 99%...

    Igen, én is jó voltam matekból... Egyébként ha már eladta, akkor miért most kezdenek ezen vitatkozni??? Hányingerem van az amcsiktól.
  • FTeR #2
    szal 89%a