Kulcsár László

ThinkVantage bokszgálát tartott az IBM

Bevetett apait-anyait ma délelőtt az IBM, amikor bokszmeccsre hívta meg mindenekelőtt üzletfeleit, továbbá a szakmai sajtó néhány munkatársát, közte szerkesztőségünk tudósítóját is.

Bokszmérkőzésre, ráadásul a sok változást megért óbudai Hajógyári szigeten lévő filmstúdióba. A meccset ez alkalommal nem vetítették, hús-vér emberek küzdöttek a ringben, igaz, nem Kokó, és még csak nem is Csonttörő, hanem az új kék csillag, ThinkVantage, a pirosban meg egymást váltva Virus, Recovery, Coffee&Wather, sőt Hammer és DarkPower is, ám egyik sem bírt ThinkVantage-dzsel. A Kék Óriás embere ugyanis hű maradt nevéhez, inkább az eszét használta, és csak olykor a testi-fizikai erejét. Végül is (az ökölsportra nem mindig jellemző módon) az ész győzött a nyers erőszakkal szemben. ThinkVantage a fölhevült és mind hangosabb nézősereg éltető bekiabálásai és szűnni nem akaró tapsa közepette sokszoros győztesként vonulhatott le a ringből, derekán a dicső diadalt jelző övvel.

Miként megannyi dolgot e világban, a ma délelőtti IT-bokszmérkőzést is valójában jelképnek szánták a házigazdák, bizonyítván: a kínai Lenovóval megerősödvén, ám továbbra is az amerikai technológiai fölénnyel felvértezve képesek bárki fölött győzelmet aratni ThinkVantage személyében. A csillag valójában egy rendszermenedzsment-eszközöket tartalmazó szoftvercsalád, mellyel rendszerösszeomlás után visszaállíthatók az adatok, illetve segít abban, hogy a felhasználói adatok és beállítások könnyen átkerülhessenek egyik PC-ről a másikra. Írni sem kell talán, hogy ha IBM és Think (Pad, Centre stb.), akkor a számítógép előnyös (vantage) tulajdonságait eszével (think) együtt használva áll minden kihívás elébe.

Kihívás pedig van bőséggel - derült ki Pál Péternek, az IBM Magyarország első emberének köszöntőjéből, majd pedig a két remek előadó, Havass Miklós és Gacsal József eszmefuttatásából. Havass Miklós azokat a lehetőséget és álmokat vázolta föl a hajógyári bokszring kellős közepéről, amelyeket másokkal együtt Neumann János, az IBM-alapító idősebb, majd az ifjabb Watson hagyományozott ránk, a nem is oly' kései örökösökre, hogy jól sáfárkodva a fölbecsülhetetlen értékű tudástőkével, az emberhez méltó jövőről ne pusztán álmodozzunk, hanem alkossuk is meg a nagyszerű folytatást. Azt a korszakot, amelyben ember és (számító)gép képes a békés egymás mellett élésre.

Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója cégének legújabb technológiáit tekintette át a híres Moore-törvény szellemében, fölvázolva: nincs messze az idő, amikor hála a nanotechnológiának már tranzisztormilliárdok alkotnak egy-egy mikroprocesszort. De addig sincs megállás: a kétmagos processzor már a kezünkben van, jövőre már széles körben ő hajtja személyi számítógépeinket. Közlése szerint nincs sem elvi, sem gyakorlati akadálya annak, hogy a két mag belátható időn belül akár 128 maggá gyarapodjék egyetlen processzorban, fantasztikus feladatokat megoldandó. A duplázás persze jó ideje kedvence az Intelnek, emlékezzünk csak a hyper-threading technológiára.

Ami igazán menő téma napjainkban, az a WiMAX - hívta föl a figyelmet (nem először) Gacsal József. Ez a vezeték nélküli technológia forradalmasítja az Intel termékeket, leköröz GSM-et, DSL-t, WiFi-t egyaránt, abszolút mobillá téve számítástechnikai eszközöket - és persze használóját. Ami a mobilitást illeti: Sonoma-platformjával az Intel a technológia holnapjait is izgalmassá akarja varázsolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    "A duplázás persze jó ideje kedvence az Intelnek, emlékezzünk csak a hyper-threading technológiára." - ami csak a P4 mély pipeline-ját kompenzálja, és semmivel sem gyorsabb tőle, mint az Athlon64 (persze multithreades környezetben)? (Csak hogy kicsit ellensúlyozzam a tömény marketinget.)
  • DOT #3
    Tulajdonképpen, miről szól ez a cikk ?
  • mrzed001 #2
    Pedig én is szívesen megnéztem volna, ahogy megverik az IBM keményfiúit, olyan igazi: a megalázott újságíró visszavág, vagy lehülyézett szabadalomtulajdonos földbedöngöli a nagy kék vezért :)) módon
  • OliApa #1
    Na, ettől a "boxgálától" nem lettem okosabb. Azt viszont megtudtam, hogy Havass Miklós és Gacsal József, két remek előadó . . .