Specker Balázs

IBM szoftverek a Sun rendszere alá - van új a nap alatt

A két óriáscég között most létrejött megállapodásnak köszönhetően a vásárlók az x86-alapú Solaris 10 rendszereken is használhatják az IBM szoftvereit, a Websphere-t, DB2-t, Tivolit és a Rationalt.

"Az igazat megvallva az utóbbi időben egy kicsit hűvös volt a viszonyunk az IBM-mel" - mondta Jonathan Schwartz, a Sun elnöke. "A mai napon létrejött megállapodásnak köszönhetően a vásárlók így az x86-alapú Solaris 10 rendszereken is a számukra megfelelő szoftvereket használhatják." A hűvösség ellenére és a Wall Street, valamint az üzleti partnerek nyomására az IBM beleegyezett hogy szoftvereit - a Websphere-t, DB2-t, Tivolit és a Rationalt - kiterjessze az új Sun rendszerek alá is.

"A Solarist mint operációs rendszert már évek óta támogatjuk. Mostanában az tapasztaltuk, hogy megnőtt az igény a vásárlók körében az Intel/AMD platformokon futó Solaris rendszerekre, ezért döntöttünk úgy, hogy a kulcsfontosságú termékeinket a Solaris 10 felhasználók számára is elérhetővé tesszük" - nyilatkozta Steve Mills, az IBM alelnöke a TecNewsWorldnek.

A Sun leginkább a Galaxy kódnév alatt futó fejlesztésében bízik, melyet a cég társalapítója, Andreas Bechtolsheim tervezett. A rendszer az AMD új Opteron ikermagos processzor köré épül, amelyet magas szintű vállalti alkalmazásokhoz terveztek írja a New York Times. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Opteron hallatlan népszerűségnek örvend, ezért a megállapodás közel sem mondható egyoldalúnak, ám az IBM mégis sokáig várt a Sun támogatásának megújításával.

A Sun már egy éve próbált megegyezésre jutni az IBM-mel. Mindkét cégvezető elmondta, hogy a vásárlói nyomás központi szerepet kapott az egyezség mostani megújításában. A vállalat egyik magas beosztású vezetője úgy véli, többek között e késedelemnek köszönhető, hogy az idei JavaOne, a Sun kereskedelmi vásárának és konferenciájának sikere valamelyest elmaradt a tavalyiétól. "Az IBM-mel kötött egyezség segít, hogy visszanyerjünk jó néhány embert a nyílt forráskódú alkalmazások világába" - reménykedett Mark D. Stahlman, a Caris Company befektetésekkel fogalakozó New York-i cég elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!