Gyurkity Péter

Keresztlicenc-szerződést kötött a Microsoft és a Toshiba

A két óriáscég pénteken hozta nyilvánosságra, hogy az elmúlt hónapban keresztlicenc-szerződést írtak alá, amelynek értelmében megosztják egymással az általuk bejegyzett szabadalmakat, illetve a legújabb fejlesztéseket.

A Reuters szerint - amely egy japán üzleti napilapra hivatkozva elsőként számolt be a szerződésről - a lépés a Microsoft új stratégiájának szerves része, amelynek révén a vállalat a szórakoztatóelektronikai eszközök piacára szeretne betörni. A Toshiba segítségével ez meg is valósulhat, hiszen a japán óriáscég - amellett, hogy a noteszgépek gyártói között a világon a harmadik helyen áll - a mikrochipek, illetve a különböző digitális elektronikai eszközök gyártásában is előkelő pozíciót vívott ki magának.

A Microsoft szóvivője Tokióban adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy bár a szoftveróriás több keresztlicenc-szerződést kötött az utóbbi években, ez az első alkalom, hogy egy jelentős japán vállalattal sikerült megegyezni az együttműködést illető kérdésekben. Midori Suzuki, a Toshiba szóvivője ezzel egy időben leszögezte, hogy a szerződés elsősorban számítógépes szabadalmakra vonatkozik, de az együttműködést a későbbiekben több területre is kiterjeszthetik. A szerződés pénzügyi vonatkozásairól egyik fél sem volt hajlandó nyilatkozni.

A két vállalat tehát nemcsak hogy elkerüli az esetleges szabadalmi vitákat, de szoros kapcsolatban áll majd egymással, ami minden bizonnyal mindkét fél pozíciójára előnyösen hat majd. A Microsoft esetében ez mindenképpen igaz, hiszen az első számú szoftverfejlesztőként nyilvántartott vállalat nemrég hasonló szerződést kötött a Sun, a Siemens és az SAP vezetésével, és a Reuters híradása szerint a tárgyalások lezárultával a Hitachival is felvették a kapcsolatot.

"A Microsoft valóban megkeresett minket, és jelenleg azon vagyunk, hogy számba vegyük egy ilyen együttműködés potenciális előnyeit" - jelentette ki a Hitachi egy névtelenségbe burkolózó vezetője a Nihon Keizai Shimbun napilapnak adott nyilatkozatában. Utóbbi hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Vicces vagy, de igazából te is tudod, hogy nem csak üres fikázás van velük kapcsolatban.
  • dez #7
    Sokszor nehéz eldönteni, kötőjellel kell-e írni valamit, vagy sem... (Egy [magyar] kiejtés szerint írt szónál még megérteném, de kicsit körülményes egy olyan szabály, hogy akkor kell a kötőjel, ha az utolsó betű nem kiejtés szerinti.)
  • dez #6
    Ez a megállapodás kicsit különös, ugyanis a Cell a Toshiba-Sony-IBM hármas tulajdona. Vajon a Cell szabadalmait is megosztják? (Csak nem.)
  • testerlnx #5
    :) Ha idegen szó akkor "-" -el lehet szerintem ragozni... De őszintén szólva nem nagyon érdekel ha elgépelek vagy nem helyesensírók egy hozzászólásban...
  • gz8 #4
    Toshibát.
    Tanuljátok már meg rendesen ragozni a nem magyar szavakat, hogy Tutatisz kócolná össze a hajatokat!

    #2: Tetsuo, te paranoiás vagy?
  • testerlnx #3
    Sose szerettem a Toshiba-t :)
    Most jó?
  • FTeR #1
    M$ hír és senki egy szót se napokon át?