Hunter

Futurisztikus meghajtási elvvel állt elő a NASA

Egy érdekes NASA által finanszírozott kutatás hatodára csökkenthetné a Föld és a Mars közötti távolság megtételére fordított időt.

Egy Mars-utazás hagyományos rakétahajtóművel körülbelül hat hónapig tart. Ez az időtartam a Földre való visszatéréssel együtt akár 3 évre is kiterjedhet, mivel ki kell várni, hogy a két bolygó kellő közelségbe kerüljön egymáshoz. Egy érdekes NASA által finanszírozott kutatás azonban hatodára csökkenthetné az utazásra fordított időt. A megoldást, ami első hallásra kissé tudományos fantasztikumként hat - bár ami a megvalósíthatóságot illeti, sokak számára másodikra is - a Washington Egyetem tudósa, dr. Robert Winglee vázolta fel. Az ő elvével meghajtott űrhajó egy plazmasugarat lovagol meg. Winglee Mágneses Plazma Sugár (röviden Magbeam) Meghajtási rendszere 90 napra csökkentené az oda-vissza út időtartamát.

A Magbeam az elektromos meghajtás, az energia sugárzási rendszerek és a plazmavitorlás technikák egyvelege, mely remélhetőleg nagy tolóerőt és sebességet biztosít. A rendszer a jelenlegi nagy erejű helikon plazmagyorsítókat alkalmazná az energia sugárzásához.


A rendszerhez űrállomások generálnák a szükséges plazmát - tehát ebből már sejteni lehet az ISS-sel folytatott küszködés tükrében, hogy nem a közeli jövő technikájáról van szó. Az űrhajónak létre kell hoznia saját mágneses mezejét, ami eltereli a plazma sugarat. Az eltérített plazmasugár, mint az esernyőbe belekapott szél hozza létre az űrhajót előre toló erőt. A célbolygó körül keringő másik űrállomás szintén létrehoz egy sugarat, ami érkezéskor lelassítja az űrhajót, majd a kívánt időben elindítja visszafelé.

Általában a Mars-expedíciók akkor indulnak, amikor a Föld és a vörös bolygó egymáshoz képest a legkisebb távolságban vannak. Az űrhajót egy hagyományos rakéta állítaná Föld körüli pályára. Ezt követően a Magbeam-állomás körülbelül négy órán át lövellne plazmasugarat az űrhajóra, megadva a megfelelő löketet az utazáshoz. Az űrhajó körülbelül 50 nap alatt siklana el a Marsig, ahol egy másik állomás fogadná egy újabb sugárnyalábbal, ami lelassítja az űrjárművet. Ezután az asztronauták pályára állíthatják gépüket, majd a küldetésük mivoltából adódóan megkísérelhetik a leszállást is. 11 nap elteltével célszerű visszatérniük a marskörüli pályára, ahonnan a sugarazási procedúra újra kezdetét veszi.


Ha a kihívásokat sikerül leküzdeni a Magbeam rendszer több előnyt is biztosít majd alkalmazóinak. Elsősorban a már említett gyors utazást kell kiemelni, ami az időtartamból adódóan az űrhajósokra nehezedő kozmikus sugárzást is csökkenti, mely szintén lényeges szempont. A Magbeam a többi energiasugárzásos rendszerrel ellentétben konduktív mágneses kapcsolat létesít, ezért nem kell számolni az energia fókuszálásához szükséges gyűjtőterülettel kapcsolatos problémákkal. Mivel az energiatömeget plazma formájában közvetítik nincs szükség az energia átalakítására sem, írja Winglee tanulmányában.

A rendszer természetesen nagyobb távolságokban is hasznos lehet, bár egy űrállomás kiépítése egy távolabbi bolygó körül jelenleg elég vadul hangzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #101
    Tudományos eszmecsere/ New World Order/ # 223, #224, #225 hozzászólás
    G. Orwell szerint miért kell a hadsereg...
  • Caro #100
    Mi kerül többe, a katona fizetése, vagy a munkanélküli segély?
    Ez nem megoldás, inkább fejlesztenék az oktatást, és helyeznék el őket rendes pályákon.
  • HUmanEmber41st #99
    Igaz sokkal nagyobb gond lenne, ha munkanélkül kóborolnának az országban...
  • Caro #98
    A sík amerikaiakat valahol el kell helyezni. :D
    Lehet csak ezért tartják fenn az armyt. :D
  • Gade #97
    Az US Army létszámát szerintem is lehet ne csökkenteni de akkor Irkkal meg a töbi helyel amibe az usa belemászott nekünk is lene gondunk, mert nem vagyunk tul mesze.
  • HUmanEmber41st #96
    Hát ez a baj... hagyjunk mindent úgy ahogy van... nekem jó, a többi meg nem számít...
  • Caro #95
    Szerintem a NASA-t ne bántsuk.
    Az armyra nem lenne sok szükség, dehát az usa szuperhatalmaskodni akar...
    A cia-t, meg az ilyen nyomorék szervezeteket meg inkább hagyjuk...
  • HUmanEmber41st #94
    Én annak örülnék, ha a költségvetés megfordulna:
    a NASA, CIA, US Army kapna összesen annyi pénzt, mint amennyit az alant írt programokra most költ az USA kormánya...
  • Caro #93
    Igen már volt :)
    dez írta rá asszem, hogy az egyszerű, csak a másik irányba is kell nyomatni egy sugarat.
  • Gade #92
    Lehet hogy irtátok már ha igen akkor mindenkinek bocsi. De mi van az erö ellen erö elvel azt az állomást vagy mit ami a plazmát küldi azt mi tartja ?Mert a képek alapján az ott lebeg.