Berta Sándor

A Debiant választotta München

A bajor főváros vezetése által kiírt LiMux-pályázatot a helyi Softcon és az arnsbergi Gonicus szoftverházak és az általuk kínált Debian disztribúció nyerték.

A városvezetés döntésének értelmében összesen 14 000 müncheni számítógépre kerül Debian, a két vállalat szakemberei pedig segítenek fognak a szoftverek telepítésében, konfigurálásában és a számítógépek karbantartásában. Mint azt Ludwig Brünning, a Softcon részlegvezetője elmondta: tisztában vannak azzal, hogy nem ők voltak a pályázat esélyesei és azzal is, hogy némileg meglepetésre nyerték el a megbízást. Azonban azon lesznek, hogy az átállás a müncheni hivatalokban dolgozók számára minél zökkenőmentesebb legyen.

Peter Hoffmann, a müncheni LiMux-projekt vezetője szerint az, hogy mekkora érdeklődés volt a pályázat iránt, hány cég jelentkezett rá, milyen komoly verseny volt a pályázat megnyeréséért, mind-mind azt mutatja, hogy a Linux ma már nem csak kuriózum, hanem versenyképes alternatíva az operációs rendszerek piacán. Végül azért döntöttek a Debian mellett, mert árban és szolgáltatásokban ez tűnt a legkedvezőbbnek. A projektvezető elmondta azt is, hogy az átállás a tervek szerint még az idei év vége előtt meg fog kezdődni. Mindenekelőtt a legfontosabb feladat az lesz, hogy a Debiant a müncheni igényeknek megfelelően némileg módosítsák, illetve hogy a számítógépeket is felkészítsék a disztribúcióra.

A szakemberek szerint biztosan lesznek még kisebb-nagyobb problémák, ám bizakodóak. Végülis München mellett több város és intézmény, így például Bécs, a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal és a Migrációs Hivatal is a Linux mellett döntött és a példák azt bizonyítják, hogy igenis lehet Linux alapokon megbízható, olcsó számítógépes rendszereket üzemeltetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #47
    Tényleg ha már itt vagyunk lenne egy kérdésem: A jelenleg letölthető Debian Sarge-ban már működik a telepítő? Mert régebben még csak Woody-ról sikerült upgradelni, mivel a Sarge-nak még nem volt működőképes a telepítője. (Vmi kernel module gondja volt)
  • smv #46
    :D Igazad van #45 :D
  • [negativ] Les #45
    Szeritem, hogy jó döntés e az majd idővel elválik.
    Lényeg, hogy a 2 koma jól érezze magát :D
    Micsoda harcok mennek itt :)
  • h4x0r #44
    #3: Biztos nem lattal meg Slackware-t :-)

    #9: Egyetertek. Egy kockageek ilyenkor meg orgazmust is atelhet :-D

    #41: "Pontosan úgy és annyira, mint bármelyik másik profitorientált cég, mint mondjuk az IBM, a Novell vagy éppen a Cisco. Ne legyenek illúzióid!" --- Es azokis mocskosak. OS rulez? :-) Amugy a Cisco-t meg sokan szoktak szidni egyes korokben, ha jok az ertesuleseim. Talan tudod, melyik kor, en mar elfelejtettem. Csak olvastam. Megerosited?

    #42: "A linux közösség úgy általában nem szokott hazudozni[...]" --- csak neha egy kicsit altatjuk magunkat bizonyos dolgokkal. Duplagondol? Bar nem gyakori szerintem, de volt nehany Linuxos/BSDs haverom, aki eleg meredek dolgokat vallott oprendszerek teren. En mar kezdem ezt kinoni, de meg mindig rajongok a Linuxert es ugy az OS-ert alltalaban. Es egyre tobben vannak igy, lasd a cikket.
  • juhand #43
    Jó döntés.
  • comet #42
    A cisco nem linuxot gyárt, ha jól tudom hanem routereket, és nem a vásárlóinak adja el a linuxot hanem a saját céges környezetében használja, de egyébként szép csúsztatás volt pheel. (IBM-ről nincsnenek illúzióim, de ők viszont fejlődnek. Volt zárt forrású szabadalmakkal körülbástyázott hardverük, nem is használta senki. Tanultak belőle. Egyszerűbb Linuxot támogatniuk mint saját oprendszert fejleszteniük).

    A sun egy mocskos cég, a licenszfeltételei meg nem igazán tekinthetőek ingyenesnek hacsaknem az eladom-a-lelkemet ingyenesnek nézed.

    A linux közösség úgy általában nem szokott hazudozni, méghozzá azért mert elég jó eredményeket érünk el azzal is ha az igazságot mondjuk el. Technikailag a linux kernel, és a köré szervezett laza eszközök sokkal magasabb színvonalon állnak mint a Windows, erről a get the facts kampány nem fog másképp meggyőzni. Ne mondd azt hogy egy online linuxos újság ausztráliában tömegesen fogja átkonvertálni az usereket...félreérted. Nem neked szól (általában) a linuxos újság, hanem alapvetően már linuxot használóknak. Az MS hazudozásával ellentétben igenis lehet viszonylagosan objektív maradni, ezt pl slashdot nem, de a legtöbb linux portál teljesíti. Ez pont olyan mint amikor SCO-val szemben a groklaw tisztázott pár tényt.

    A másik az hogy egy HÍRT nem igazán lehet eltorzítani (ebbe ne köss bele) ha az idézi a Cisco-s forrásokat. A cisco-t nem tekinteném annyira linux fanatikus cégnek, ha nem bánod. Főleg hogy te is Cisco certified network admin vagy :))

    A novell, a red hat elad oprendszerhez supportot. Cégek. Ne próbáld egybemosni az egyszeri nonprofit újságot egy céggel. Köszi.
  • Pheel #41
    "Az ms csak egy mocskos cég, minden oka megvan hazudni és meg is teszi."
    Pontosan úgy és annyira, mint bármelyik másik profitorientált cég, mint mondjuk az IBM, a Novell vagy éppen a Cisco. Ne legyenek illúzióid!

    "Egy non-profit újság miért hazudna egy ingyenes operációs rendszerről a gpl alatt, egyszerűen nem áll érdekében"
    Talán azért, mert minél többen használnak olyan terméket, amiről az újság szól, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem zárják be az újságot. A non-profit nem azt jelenti, hogy ingyen dolgoznak. Az ingyenes oprendszer sem áll ellentétben a profitorientáltsággal. Lásd Novell, Sun és még lehetne folytatni a sort, csak éppen minek?
  • comet #40
    Gondolom a cisco-s forrást te sem kérdőjelezed meg egyébként, hiszen ez egy HÍR, nem egy VÉLEMÉNY cikk mint pl a MS Get the facts kampánya...
  • comet #39
    Egyszerű. Az ms csak egy mocskos cég, minden oka megvan hazudni és meg is teszi. Egy non-profit újság miért hazudna egy ingyenes operációs rendszerről a gpl alatt, egyszerűen nem áll érdekében.

    Az érvelésed olyan mint amikor egy sorozatgyilkos azt mondja a bírónak, hogy hogy lehet ilyen kegyetlen amikor börtönre ítéli a 20 gyilkosság és közvetlen bizonyíték alapján...

    Egyszerűen pofátlanság és képmutatás, ez is az is.
  • Pheel #38
    Ez szépen hangzik, viszont nem értem, miért nem kérdőjelezed meg a valóságtartalmát, mikor minden ellenkező irányú hír esetén azonnal MS befolyást sejtesz :-P "LinuxWorld Australia" tudod...