Berta Sándor

Új központ segíti a nyílt forráskódú fejlesztőket

A legnagyobb veszélyt a szabad szoftverekre nem a hackerek, a vírusok vagy a biztonsági rések és a programhibák jelentik. De még csak nem is a Microsoft a nyílt forráskódú szoftverprojektek legfőbb ellensége, hanem azok az ügyvédek és megbízóik, akik előszeretettel vádolják szerzői és szomszédos jogsértésekkel a független szakembereket.

Az újonnan alapított Szoftverszabadság Jogi Központ (SFLC) az ilyen megtámadott fejlesztőknek akar segítséget nyújtani. A szervezet főleg jogi ügyekben védi majd a fejlesztők és a programozók érdekeit. Az SCO szinte "ámokfutásnak" nevezhető jogi fellépéssorozata a linuxos társadalom, illetve a különböző szoftverfejlesztő cégek és csoportok ellen még élénken él a felhasználók emlékezetében. Mint ismeretes, a vállalat azt állította, hogy a Linux-fejlesztők jogosulatlanul ültették át a Linuxba az SCO Unix-programjának egyes részeit és ezért az elmaradt licencösszegek kifizetését követelte, valamint beperelt több céget is, köztük például az IBM-et.

A gond az ilyen esetekben legtöbbször az, hogy ugyan az olyan nagyvállalatoknak, mint az IBM vannak jogászaik, akik képesek kellő mértékben képviselni és a legtöbb esetben meg is védeni az adott céget, de egy magányos szoftverfejlesztő gyakorlatilag teljesen ki van szolgáltatva. Egy ilyen esetben nem csak pénzügyileg lehetetlenül el a helyzete, de rámehet a pereskedésre akár az egészsége is. Az ilyen embereknek akar segíteni az új jogi központ, amely többek között a feladatául tűzte ki a jogi segítségnyújtást akár licenszkérdésekben is, valamint a beperelt és megvádolt fejlesztők jogi képviseletét, valamint az adott szakemberek saját licensz- és más jogainak érvényesítését vállalta fel.

Az SFLC szolgáltatásai világszerte, bárki számára elérhetők. A központ székhelye New Yorkban van, alapítási tőkéje négymillió dollár volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #8
  A zegyik hekkel a másik krekkel :)
  Mindkettő betőrik az adott helyre, tehát mindkewttő bűncselekményt valósít meg, de a cracker még kárt is okoz (pl saját haszonszerzés céljából). Na ez a különbség.
 • h4x0r #7
  akkor mi?
 • mireez #6
  hacker valóban nem egyenlő cracker, de nem is az a különbség, hogy az egyik "jó" a másik meg "gonosz"...
 • tomsolo #5
  :DDDDDDDDDDDD

  jogos!
 • FTeR #4
  egy informatikai és tudományos oldalon a kedves szerzőknek már illene megtanulni a különbséget a hacker és a cracker között...
  az hogy az rtl klubb hírben nem foglakoznak vele az egy dolog, de könyörgöm ez egy informatikai akármi akar lenni...
 • pite #3
  szép új világ 3 kasztban.
  jogászok. vádlók. vádlottak.
 • h4x0r #2
  Helyes, vegre a jogaszok is beszalnak segiteni az OSS oldalon.
 • Orgi-CRPD #1
  http://lme.linux.hu/forditas/hacker-howto.html