Gyurkity Péter

Linux fronton erősít az Intel

A processzorgyártó a szerverek után most az asztali számítógépek terén is igyekszik nagyobb támogatást nyújtani a Linux disztribúcióknak, és a cég ázsiai partnerei ezentúl egységes programcsomaggal dobják piacra a konfigurációkat.

A vállalat szerint a szoftvercsomag - a Windows rendszerekhez hasonlóan - nagyban megkönnyíti a vásárlók dolgát, és nagy segítséget nyújt a tapasztalatlan felhasználóknak az első lépések megtételében. A csomag elsősorban meghajtó szoftvereket foglal magában, amelyek leegyszerűsítik a telepítést, és egy Application Version Compliance Tool névre hallgató hasznos eszközt, amely képes leellenőrizni, hogy az adott szoftver kompatibilis-e a gépre telepített Linux verzióval. A csomag három Linux disztribúciót támogat - Red Hat Desktop, Novell Linux Desktop 9 és Red Flag Desktop 4.1 - és az ígéretek szerint a China Standard Software által fejlesztett disztribúció is hamarosan a támogatott verziók listájára kerül.

Az asztali rendszerek terén a Linux még mindig óriási lemaradásban van a Microsofthoz képest, de a nyílt forráskódú operációs rendszerek terjedése bizonyos válaszlépésekre ösztönözte a redmondi céget. A változó erőviszonyok különösen tetten érhetők az ázsiai országokban, ahol az ingyenes operációs rendszerek - annak ellenére, hogy a felhasználók többsége meglehetősen nehezen kapható a váltásra - egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Scott McLaughlin, a vállalat szóvivője elmondta, hogy a közeljövőben három Linux fejlesztői központot hoznak létre az ázsiai régióban: kettőt Kína területén (Peking és Guangdong), míg a harmadikat Indiában (Bombay), és ez ázsiai központok mellett hamarosan egy brazil intézetet is felállítanak. A vállalat egyben folytatja a közigazgatás fejlesztését előirányzó programot, amelynek keretében számos kínai nagyvárossal kötöttek egyezményt számítógép hálózatok kiépítésére és karbantartására. Legutóbb Xi'an városával kötöttek ilyen szerződést, amelyben a processzorgyártó vállalta a Linux rendszerű számítógépek telepítését és tesztelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nenad #6
    a novell linux, es a red flag desktop nem eppen a legelterjetebb disztribiciok jol tudom? Miert azokat tamogatjak vajon?
  • h4x0r #5
    Inkabb Matrox... Annak van az egyik legjobb linuxos tamogatottsaga
  • blackeagle #4
    Azért ha nem tévedek az intel nem csak procikat gyárt. Igaz annak a pontos utasitáskészlete és programozása sem kevés segitség a kernelkészitőknek ,de ott vannak az alaplapi chip készletek ,integrált okosságok. Ha a linux fejlesztök ezekről pontos doksit kapnak ,akkor eltünik a m$ ilyen téren mutatkozó előnye.
  • AtomHeart #3
    Mivel jarna az Intel elen? az Ambient 536EP modem chipset 2.6-os driverevel..?
  • dikki*yysw #2
    Az. Idővel egyetlen cég sem engedheti majd meg magának, hogy szarik a linux driverek supportjára, és ez sokat fog segíteni a desktop elterjedésen. Az nvidia és az intel ebben is élenjárnak (a negatív példa az ati lehet, pedig nem annyira szörnyű elvileg, csak az nvidia meg magasan jobb, így aki linuxozik az nagyon nagy eséllyel nem atit választ).
  • blackeagle #1
    Nagyon pozitiv.