Gyurkity Péter

Az SCO nyerte az IBM ellen indított per első fordulóját

Salt Lake City kerületi bírósága elfogadta az SCO érveit, miszerint az IBM jogtalanul használta fel a kiscég által kifejlesztett Unix rendszer egyes részleteit, és ezért köteles jogdíjat fizetni.

Brooke Wells bíró döntése értelmében a Nagy Kék kénytelen felülvizsgálni az AIX és Dynix Unix operációs rendszerek összes változatát, amely a vállalat saját becslése szerint több mint kétmillió sort tesz ki. Az SCO eredetileg maga szeretett volna betekinteni a kérdéses kódba, de Wells bíró nem engedélyezte, hogy a cég szabadon felhasználhassa az IBM saját eszközeit.

A Nagy Kék szakembereinek bőven lesz dolga, hiszen a vállalat a kód átvizsgálásán kívül köteles benyújtani a fejlesztők jegyzeteit, a fejlesztés során felhasznált vázlatokat, és az egyes változtatások dokumentációit, illetve azon személyek elérhetőségét, akik kezdeményezték és végrehajtották ezen változtatásokat. Némi könnyebbséget jelent, hogy nem kell összegyűjteni mind a 7200 érintett személy adatait, hanem először ki kell választaniuk azt a mintegy 3000 fejlesztőt és egyéb szakembert, akik fontos szerepet játszottak az AIX és Dynix operációs rendszerek fejlesztésében.

Az SCO több mint két évvel ezelőtt perelte be az óriáscéget, azzal a váddal, hogy a vállalat szakemberei engedély nélkül használták fel az SCO által kifejlesztett Unix rendszer egyes részeit. Az SCO ezért kártérítést követelt, és arra hívta fel a bíróság figyelmét, hogy az IBM lépése következtében a Linux felhasználók is kötelesek lennének jogdíjat fizetni.

Az IBM szóvivője szerint érthetetlen a bíróság döntése, hiszen az SCO több mint két év alatt egyetlen állítását sem tudta meggyőző módon alátámasztani, és a cég által említett szerződések nem tiltották meg a kérdéses kód felhasználását. A per mindenesetre tovább folytatódik, az SCO ugyanis felszólította az IBM vezetését, hogy fedjék fel az IBM Linux stratégiáját. A bíróság döntése szerint az IBM március 18-ig köteles benyújtani a szóban forgó dokumentumokat, míg a következő tárgyalás pontos időpontját később tűzik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • floatr #11
  "Ennek nincs semmi értelmeee"
 • snorbi #10
  Ja, látom, ott a doksi.
  De inkább megvárom, hogy valaki egy kivonatot készítsen belőle :)
 • snorbi #9
  Azt lehet tudni, hogy mivel indokolta a döntést?
 • pemga #8
  Neeee, csak a Chewbacca védelmet ne :).
 • Noffir #7
  Ott a pont!!!
  Egyébként nagy baj nincs sztem, usájéknál minden per legalább három fordulós.
 • morgo #6
  nem tudom honnan vettek, hogy koteles jogdijat fizetni, hisz meg nem szuletett dontes. Tudtommal mindossze arrol van szo, hogy ujabb kodokat kell atvizsgalni, hogy tortent-e jogsertes. Ez nem igazan gyozelem az SCO szamara, hacsak nem idohuzasra mennek. Bar tudtommal az idohuzas nem jo nekik, hisz lassan kifogynak a penzbol...
 • Troppauer #5
  Budos kocsog microsoft berenc sco
 • s1lkforrent #4
  "Ladies and Gentlemen of this supposed jury, SCO's accusers would certainly want you to believe my client doesn't own the rights to Unix, and they make a good case. Hell, I almost felt pity myself. But Ladies and Gentlemen of this supposed jury, I have one final thing I want you to consider.

  Ladies and Gentlemen, this is Chewbacca..."][#idiota
 • Benoke #3
  Nem baj, de amcsikál attól még nyerhet ha az ügyvédek júl csűrik a semmit :D
 • whitehawk #2
  Tudtommal még mindig nem tisztázott, hogy a SCO valóban birtokolja-e a UNIX jogokat. A SCO előtte Caldera néven önmaga is fejlesztett Linuxot, tehát nem feltétlenül az IBM tehet a dologról. 3 A SCO eddig nem bizonyította, hogy a Linux bármely részében UNIX kód volna.