Berta Sándor

Kínában előnyben vannak a hazai szoftverek

A jövőben Kína szigorúan korlátozza, hogy mely szoftverbeszerzési pályázatokon indulhatnak majd egyáltalán külföldi cégek és melyeken nem. Az új szabályozást tegnap jelentették be Pekingben.


Kína szoftveripara tavaly 16%-kal nőtt
Szigorítottak a kínai állami hivatalok szoftverbeszerzési gyakorlatán. A kínai ha­tó­sá­gok ezenkívül arra is ügyelni fognak, hogy meg­kü­lön­böz­tes­sék egy­más­tól a kül­földi, a hazai, illetve a kínai leány­válla­lat­tal ren­del­ke­ző szoftver­fej­lesz­tő cégeket. A döntés hátterében egyér­telműen az a szándék áll, hogy minél ked­vezőbb pozícióba kerül­hessenek a külföldi válla­latokkal szemben a hazai szoftverkészítők.

Korábban Kína már jelezte, hogy akár ilyen módon is, de gátat akar szabni a tengerentúli programok országba áramlásának. Ebből már volt is nem egy kisebb-nagyobb konfliktus az ázsiai állam és az Egyesült Államok között. Nemrég például azért robbant ki vita a két nagyhatalom között, mert a pekingi város­ve­zetés a Microsofttól vásárolt szoftvereket - ezt kifogásolták a helyi szoftverfejlesztő cégek és a kínai írott és elek­tronikus sajtó is bírálta ezt a döntést, végül szabályos szópárbaj és nyilatkozatháború alakult ki.

A külföldi cégeket az új szabályok értelmében csak akkor részesítik előnyben a hazai szoftverkészítőkkel szemben, ha több területen is hajlandók áldozatokra. Így például elvárás, hogy az adott tengerentúli vállalatnak legalább egy éve legyen már kínai telephelye, legyenek befektetései az országban, képezzen ki kínai alkalmazottakat és hozzon csúcstechnológiát az államba. Egy szoftverbeszerzési pályázatot azonban még ebben az esetben is csak akkor nyerhet meg egy külföldi cég, amennyiben a szoftverfejlesztési munka legalább 50 százaléka Kínában történik.

A kínai állam döntése kimondva-kimondatlanul is a hazai szoftverpiac megvédésére irányul az olyan szoftveróriások ellen, mint amilyen például a Microsoft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #15
    Az oroszok másképp szerzik be az EU autókat..
  • pemga #14
    Mint ahogy ők is ide akarnak hozni :). Kutatóközpont, toborzóközpont, melóközpont. Pl. Samsung, NEC jelezte már a konkrét terveit, de pár hónapja erre járt egy nagyobb, több országot is érintő kifejezetten iparági küldöttség körülnézni. Többek között ezért is gáz, hogy képtelenek a légitársaságok megegyezni, Ázsiába ha jól néztem egyedül Beijing-be van direkt járat, pedig Magyaro (közhely, de igaz) igen jó helyen van, ebből a szempontból is (lazán ugyanazt a helyzetet elő tudnánk állítani mint az írek: perem-ország, de már része az EU-nak, logisztikát fel kell túrni és máris lehetne az ázsiai hi-tech termékeknek helyi központja, lokalizációt ugyanúgy tudnának csinálni a magyarok sok EU-nyelvre... és nem lenne elektromos csellentyűcske és tsai a szövegekben. De ez persze csak egy gondolat.)

    Tetsuo, nem értem miért kellenének az általad felsorolt cuccok Kínának, csinál ő majd sajátot :). Egyébként csak a vicc kedvéért: Oroszok rengeteg japán autót vesznek, mert egyszerűbb onnan hozni, mint EU-ból; a japánok meg persze örülnek neki :).
  • Tetsuo #13
    Persze. A kínai piac egy gyémántbánya. Aki ezt kihagyja annak vége, az lehúzhatja a rolót. Még a Microsoft is kulloghat mások után, ha nem kell Kínának. Sőt a Mercedes is a Siemens is stb..
  • Frank99 #12
    mi mégis oda akarunk irányítani pénzt stb.
    lsd néhány nappal ezelőtti cikk.
  • DOT #11
    Nem nagyon hiszem, hogy az 50%-át ők írták, sőt, ha ellenkezőleg nézem a dolgot akkor még ha így is van, a másik felét ellopták az imperialistáktól akik ingyér adták GPL alatt..
  • strogg #10
    Pontosan azért számíthatunk az m$ erős meggyengülésére az ázsiai régióban, mert kínát nem feszéjezik az EU által ismert demokratikus elvek. A parancs, az parancs elvén múködnek. A lobby nem annyira érvényesül. Bár lefizetni lehet ott is sokakat:)

    Szerintm nagyon sok fog múlni a kínaiakon, mert náluk nagyon sok hardvert gyártanak, és nagy piac. tehát ha ott alul marad az m$ bármiben is, az az össz termelésükre komoly hatással lehet.
    Én kíváncsi vagyok.

    A nyílt forrás pedig előretörhet a RedFlag tömeges elterjedésével.
  • smv #9
    igaz.
  • Yv@n #8
    Azért próbaképp pár hónapra átállni nem olyan simán, hipp-hopp kivitelezhető feladat.
  • pemga #7
    Csinálják, pl. MS-t először trösztellenes (több éven keresztül húzódó) perrel szórakoztatták, most pedig a Windows Lite (media player ide v. oda) miatt piszkálják (nem jó a neve, nyomd újra a dobozokat; nem elég jól mutatod meg a kódot). Ezen kívül kiemelt támogatásokat különítettek el az IT-kutatásokra/fejlesztésekre, amikre lehet pályázni. Több önkormányzatot áttérítettek próbaképp linuxra. Pl. az SAP-t is támogatásukról biztosították.

    Szóval csinálják, csak EU-ban nem lehet olyan egyértelműen, mint Kínában. Ennek több oka van, pl. EU azt vallja magáról, hogy demokratikus (Kínát az ilyesmi nem feszkózza), ráadásuk nagyon keményen nem tehetnek be, mert az európai MS termékek EU-ból származnak, nevezetesen Írországból, tehát rájuk is tekintettel kell lenniük. (Ezért volt nagy húzás az, hogy nem tetszik a Reduced Win név, írjátok át, mert ez a meló végül az íreknél csapódott le :)).
  • smv #6
    Érdekes döntés. Európa is csinálhatna valami hasonlót. Az USA-ból csak játékszoftvereket hajlandóak behozni, szabad szoftvereket, és az M$ -t kerülik nagyban. Próbaképp elég lenne pár hónapra megnézni, hogy akkor mi történne.