SG.hu

Újabb DC++ hubot foglaltak le Miskolcon

A rendőrség múlt héten újabb csapást mért a fájlcserélő hálózatokra, ezúttal Miskolcon.

A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai múlt héten újabb illegális fájlcserélő hálózatot füleltek le, melynek üzemeltetője maga is szerzői jogilag védett filmeket és zenei hangfelvételeket tett hozzáférhetővé. A fájlcserélő hubot forgalmasabb időpontokban 155 felhasználó vette igénybe.

Az előzetes szakértői vizsgálat megállapította, hogy a számítógépen regisztrált adatok szerint a hub segítségével megosztott jogsértő tartalmak mennyisége - az aktuális forgalomtól függően - 1,5 és 7,5 terabyte között volt, ami 200-1000 darab DVD-lemez összkapacitásának felel meg. A letöltésre felkínált illegális tartalom nagysága minimálisan 30 gigabyte volt felhasználónként, de akadt olyan felhasználó is, aki ennek a mennyiségnek több mint a hússzorosát tette közzé alkalmanként.

A Magyarországon működő fájlcserélő hubok üzemeltetői által meghatározott ún. hubszabályzatok általában minimális megosztási mennyiséghez kötik a rendszerhez való csatlakozást, amely minimális adatmennyiség teljesítése rendszerint csak nagy fájlmérettel rendelkező, többnyire jogsértő tartalmak (filmek, zenei hangfelvételek, szoftverek) megosztása révén valósítható meg. A múlt heti miskolci akciók során a rendőrök lefoglalták egy magánszemély DC++ felhasználó számítógépét is, aki szintén jelentős mennyiségű szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat osztott meg illegálisan a fájlcserélő rendszeren keresztül.

A számítógépek mellett a rendőrök számos kalóz CD-t és szerzői jogsértő tartalmat hordozó winchestert is lefoglaltak. A fájlcserélő rendszerben olyan új magyar filmalkotásokat is közzétettek, amelyek DVD-n még meg sem jelentek. A rendőrségi eljárás során több felhasználóra vonatkozó adat merült fel, akik a DC++ rendszer további, még működő hubjaihoz csatlakoztak. A miskolci ügyben szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt folyik eljárás az elkövetők ellen.

A nemzetközi és a hazai kalózkodás elleni harc szempontjából egyre nagyobb kihívást jelentenek a fájlcserélő rendszerek, melyek lehetővé teszik, hogy akár több ezer felhasználó nagy mennyiségű szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat osszon meg egymással. Erre a közelmúlt rendőrségi akciói is rámutattak, mely során pl. legutóbb a Mátrix hub bénult meg. A DC++ egyike a legnagyobb peer-to-peer hálózatoknak, hubjait magyar és külföldi felhasználók egyaránt látogatják. A fájlcserélő rendszereket a felhasználók jelentős része legtöbbször szerzői jogsértésre használja azzal, hogy számítógépeikről szerzői jogvédelem alatt álló műveket tesznek jogosulatlanul letölthetővé a többi felhasználó számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bal0924 #54
    Tud valaki egy jó dragonball-os HUB-ot?
  • tomo #53
    mese habbal. ( vagy nagyon kicsi volt az oldalon az adatmennyiseg.)
  • Don Vito #52
    én hallottam olyat is, hogy egy srácnak a tesója a rendőrségen dolgozott mint admin, és éjszakai ügyeletbe volt vagy mi, és a srácnak volt egy sms-es filmletöltő oldalhoz jelszava, az admin gyerek meg mondta neki, hogy adja oda neki a jelszót, és egy éjszaka alatt letölti az egész site-ot, aztán meg lassan kiírogatják :) így is lett, irdatlan bűncselekményt követtek el a rendőrség számítógépén és hipergyors hálózatán :)
  • dnes82 #51
    Valószínű, hogy fizetős volt, különben nem lett volna belőle rendörségi ügy. Csupán a tisztelt SG cikk író ezt nem hangsúlyozta, mitöbb összekötötte az esetet a Matrix hubéval, holott azt a gépet nem a hub miatt foglalták le. Az egész puszta félelemkeltés az SG részéről.
  • [HUN]Stanlee #50
    Kenez-t nem ismerem, de ha meglatnam az utcan... en ott lakom, ahol ez a *** es meg is van a velemenyem roluk.

    Egyebkent kivancsi lennek, ha kimennenek hozzajuk, barmelyik RENDOR-hoz, gondolom csak legalis dolgokat talalnak a gepukon, illetve egyetlen mp3-at, filmet nem talalnak a geoukon, vagy kiirva. Nevetsegesek!!!
  • Frank99 #49
    majdha kimennek hozzád is, megtudod a tárgyaláson....
  • Majadi #48
    150 fő? Kobrettiék már megint lecsaptak egy nagyhalra.. Na mindegy, gondolom valahol a Móri gyilkosok is olvassák a cikket. Mosolyognak, pezsit isznak és helyeslik hogy ezek a bűntől fortyogó fiatalok végre megkapták a magukét. Copsrulez
  • tomo #47
    iromany gyorslinkek linksegerol
  • tomo #46
    a http link buntetendo, vagy a gyorslinkek is, mint pl ed2k linkek?
    :)
  • Frank99 #45
    aki közzétesz, büntethető.
    ez vonatkozik a linkelésre is.
    a zene és film LETÖLTÉS legális.
    mást (szoftver, játék) sem közzétenni, sem pedig letölteni nem szabad.