SG.hu

Fizetős FTP ügyében nyomoz a BRFK

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

Az ismeretlen tettesek anyagi ellenszolgáltatás fejében, az általuk megadott IP-címről jogvédelem alatt álló mozi-, videó-, DVD-filmeket, szoftvereket, valamint mp3- és audiófelvételeket kínáltak letöltésre, 1500-2000 forint közötti áron. A letölthető mozifilmek között a még premier előtti, vagy éppen csak bemutatott filmek is szerepeltek. A regisztráció egyszerűen működött, a megadott e-mail címeken érdeklődő kapott egy jelszót, mellyel megnézhette, hogy a rendelkezésükre álló filmek, szoftverek, zenék közül mit szeretne letölteni, majd a megadott bankszámlaszámra elküldte a fenti összeget. Az összeg beérkeztével megkapta a megrendelő a letöltésre alkalmas jelszót, és már le is tölthette - jogellenesen - a kívánt fájlokat.

Az internet által kínált lehetőségeket kihasználva egyre többen veszik igénybe a különböző honlapok által nyújtott legális letöltési lehetőségeket, legyen az zene, szoftver vagy film. A rendőrség szerint azt azonban keveseben tudják, hogy a különböző internetes fórumokon anyagi ellenszolgáltatás fejében lehet szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, zenéket, szoftvereket letölteni. Ez a fajta magatartás azonban jogsértő, mert sérti az egyes szerzői jogokat.

A számítógép segítségével elkövetett bűncselekmények felderítése bonyolult és időigényes feladat, hiszen az elkövetői kör nem feltétlenül ismeri egymást, az internet segítségével tartják a kapcsolatot és ebből adódóan földrajzilag is viszonylag nagy távolságokra lehetnek egymástól. A BRFK szerint jelen nyomozás is ezt a megállapítást erősítette. Az elkövetők által megadott IP-cím budapesti helyén csak egy úgynevezett fedőszerver volt, ami csupán azt a célt szolgálta, hogy a valós adattartalommal bíró szervert elrejtse, hisz az nem Budapesten, hanem egy vidéki egyetemváros szervertermében volt. Ezáltal a külső szemlélőnek úgy tűnt, mintha a budapesti szerverről töltene le adatokat, miközben az, csupán egy kapocs volt a vidéki szerverek felé.

A három megyére kiterjedő, a bűnügyi erők összehangolt és megtervezett akciójának eredményeképpen beazonosították a fedőszervert üzembe helyező, a valós adattartalommal bíró szervert üzemeltető, illetve a banki átutalásokat fogadó személyt, valamint azokat a számítástechnikai eszközöket, melyek a bűncselekmény elkövetését lehetővé tették, illetve segítették. Jelenleg a lefoglalt számítógépek, és így az adattartalommal bíró szerver is szakértői vizsgálat alatt áll, de az előzetes adatok alapján az adattartalommal bíró szerverben öt nagykapacitású merevlemez található, melyeken csak jogvédett mozifilmekből mintegy 250 darab, ezen kívül még körülbelül szintén jogvédett 100 DVD-film, illetve több televíziós sorozat digitalizált részei és természetesen játékszoftverek, zeneművek is megtalálhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • z0ty #52
    blaze lenteb tenyleg lol ..DC rohat nagy szazalekban warezrol szedett cuccost oszt meg ..de nem baj..ftp buktatas meg logikus h valoban gyorsan tortenehet ..ha akarna vki ..de rohatt nagy pez van benne..masoknak...nem feltetlenul annak aki csinalja...
    az user viszont mindenkep jol jar egyebkent..sztem
  • Darkboy #51
    Hát egyáltalán nem! A StarFTP volt sajna ami eddig a legjobb ftp volt :(
  • AMDFan #50
    "háromszor ennyi fizetéssel sem csökkenne nagy mértékben a warez."

    Ez kb. ugyanakkora túlzás volt mint amire ezt válaszoltad te is tudod. Ha 3x ennyi lenne a fizetés akkor röhögve megvenném a kedvenc játékaimat. Nincs sok, de azokat megvenném. A filmeket nyilván továbbra sem (ki az aki havi 10-20 DVD-t vesz), de többet járnék moziba az biztos. A zenékről nem beszélve. Én rengeteg zenét hallgatok és biztos vagyok benne, hogy támogatnám az együtteseket. Ha lenne miből ugyebár
  • winnie #49
    ennek egyenes következménye, hogy a külföldön már nem luxusnak tartott dolgokat mi csak feketén tudjuk beszerezni

    ez demagógia. a warez nem az alacsony fizetésekkel, hanem a szgépes kultúrával van összefüggésben. háromszor ennyi fizetéssel sem csökkenne nagy mértékben a warez.
  • winnie #48
    ellenben a szoftverekkel.
  • [HUN]PAStheLoD #47
    Szarjál rá .. ha akarnak lecsuknak , attól függ milyen kedvük van .. ha épp rosszul áll a sapkád , akkor azért , ha nincs sapkád akkor azért .. ha jól áll akkor meg mert kék a szemed .. magyar jogállam meg demokrácia .. meg bazmeg ,ha nem ilye teszetosza politkusok és korrupt-haszonleső-fösvény balfaszok irányítanák ezt az országot (is) hanem legalább úgy lopnának, hogy hagynak a NÉPNEK is valamit .. mert szép, hogy a GDP meg az infláció milyen jókat mutat (GDP mindig 100% fölött van . a tavalyiakhoz képest tehát a nemzetgazdaság nő, az infláció meg mindig csökken pár tized százalékot, tehát az ország pénzügyi helyzete is rendeződni látszik) viszont az egyszeri munkás még mindig elég nehezen él meg havi 50Kból .. és a többiek sincsenek olyan jól eleresztve ... ennek egyenes következménye, hogy a külföldön már nem luxusnak tartott dolgokat mi csak feketén tudjuk beszerezni , persze a médiában meg ezt nyomatják .. ez a menő , társadalmi elvárássá válik hogy költsél sokat meg hogy legyen pc-d is .. persze nettel , mer az májer . többet nem hablatyolok erről , mindenki tudja , hogy szarból nem lehet várat építeni , de nálunk mégis abból van a legtöbb :C
  • crx #46
    Ámen.
  • Tetsuo #45
    Így van.
  • Frank99 #44
    nem értem a morgást:

    zene és film letöltés,és cd-re kiírás, valamint saját cd lemásolása és mp3-ba fordítása is MAGÁNCÉLRA LEGÁLIS!!!
  • atys2 #43
    Letezik olyan, hogy legalizalhatni lehet mp3-bol irt audio cd-t, de hangsulyozom EZT CSAK HIVATALOS DJ-k tehteik csak meg. Akkor most mi van? a legalisan letoltott zenemmel megis torvenyt sertek? gyokerek....