SG.hu

Minden második videotéka csődbe mehet idén

Az év végéig a jelenleg működő mintegy 1200 videotékából akár 600-700 is lehúzhatja a rolót. A kölcsönzőket a kalóz DVD-k és a hipermarketláncok dömpingáron kínált filmjei hozzák lehetetlen helyzetbe, írja a Világgazdaság.

A Magyar Video Hálózat Kft. 88 tékája 2003-ban még nettó 550 millió forintos forgalmat ért el, 2004 nyarán viszont erőteljesen visszaesett a forgalom, és a tavalyi évben már csak 330 millió forint folyt be náluk. A 110 videokölcsönzőt működtető Tisza film Rt. szeptember óta van történetének legnagyobb válságában, és ez az év is nagyon rosszul indult: az első két hónapban 25 százalékos visszaesést tapasztaltak a korábbi év hasonló időszakához képest.

A kis videotékák közül az év végére 450-nél valószínűleg nem marad több életképes üzlet. A legnagyobb bukást pont a sikerfilmek jelentik a kölcsönzők számára, mivel a kalózmásolatok jóval előbb elterjednek, mint hogy a videotékákban megjelennének, sőt, vannak olyan filmek, amelyek a Tescóban is hamarabb polcokra kerülnek, mint náluk. A nagy kiadók üzletpolitikája sem a tékásoknak kedvez, hanem a lakossági piac igényeit igyekszik kiszolgálni.

A kölcsönzők számára csak az hozna könnyebbséget, ha csökkenne a DVD-lemezek ára, és ha a kiadók változtatnának a filmek bemutatás utáni megjelentetésén, írja a Világgazdaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sylvester #18
    JÓ hogy :DD
  • Frank99 #17
    Mea Culpa, akkor igazatok van.
    a lényegen ez nem változtat. ha nincs a városban mozi + ha lenne a parasztok miatt nem megyek be, vagy +várom, amíg jön, vagy letöltöm.
    inkább letöltöm. ha már fizetek 11900 Ft-ot. legyen értelme, hisz' ezt úgyis szabad :-)))))))))))))))))))
  • peteragoston #16
    nalunk nem is lehet kivenni a tekabol original filmet... (Serbia&Montenegro), meg kimegyek a piacra es akarmit megtalalok kb 150Din azaz 440ft-ert. KIRALY :)
  • Tetsuo #15
    Ezt a buzi ArtisJus-szal (v FilmJus-szal) kéne megbeszélni, akik még a műsoros CDre is rátesznek 250ft-ot..
  • Seaweed #14
    Sehol nem irjak ebben a cikkben, es ugylatom nem is nagyon vagytok tisztaban azzal hogy a tekasoknak nem 900 forintert kell a filmet megvennie!
    Hanem a jogot veszi meg adott idore, hogy o berbe adhassa azt maganszemelyeknek! Ez esetenkent huzos tobb ezer, de tobb tizezer is lehet...kolcsonzos ismeros meselte, hogy egy filmet legalabb 50-100x(esetfuggo) kell hogy kivegyenek, hogy nullszaldosra kihozza magat a film nala! NAH EZ A BAJ!
    Eppen ebbol kifolyolag ez az allitas:

    "A kölcsönzők számára csak az hozna könnyebbséget, ha csökkenne a DVD-lemezek ára, és ha a kiadók változtatnának a filmek bemutatás utáni megjelentetésén, írja a Világgazdaság."

    Nem pontos! Az lenne a jo ha a licensz dijjak lennenek olcsok...maga a film, pl egy DVD-n kolcsonzosnek par szaz de max ezer forintjaba ha van.... (es sajnos ezeket az arakat legtobb esetben a magyar filmforgalmazok diktaljak...)
  • SZEG007 #13
    Uristen micsoda baromság, ha ezt megcsinálnák, akkor a jominöségü DVDrip, már a film megjelenésével eggyidöben a neten volan, és mégcsak moziba se menne az ember, nemhogy tékába.
  • Kilgore Trout #12
    Természetesen USA-ban is először moziban mutatják meg, de ott sokkal gyorsabb a ciklus, kb 2 hónap után már tékában is ott van a film, kb ugyanakkor mint amikor nálunk moziban bemutatják.
  • winnie #11
    USA-ban ha jól tudom egyidőben jelenik meg a film minden adathordozón.
    a tékából kohoznám azonnal, de ha majd 4-5 hónap múlva nézhetek meg egy új filmet, tudják ám ki vár arra.


    a világon mindenhol először moziban mutatják be a filmet, majd 4-5-6 hónap elteltével kerül a tékákba.
  • Macc #10
    Ja csak gondolom a kis tekas kocsog arulja a kalozfilmet sajat zsebre es nem a tulaj...
  • Asher #9
    Nem kell félteni a tékásokat se. Saját maguk ássák a sírjukat. Nálunk pl. a tékás is árulja a kalóz filmeket.
    Szegény tékások. Bár ez lehet csak nálunk van így.