Gyurkity Péter

Tovább nőtt az AMD piaci részesedése

A legfrissebb felmérés szerint a processzorgyártó piaci részesedése a tavalyi év utolsó negyedévében tovább nőtt vetélytársával szemben, mégis, az Opteron esetében nem sikerült elérni a célkitűzést.

Az IDC kutatócég által elkészített felmérés szerény, mindössze 0,1 százalékos növekedésről számol be, így a vállalat részesedése az asztali processzorok piacán egészen pontosan 16,1 százalékot ért el. Ennél jóval fontosabb, hogy ez már a harmadik negyedév, amelyben az AMD növekvő eredményt könyvelhetett el, és lassan, fokozatosan zárkózik fel nagy riválisához. A szerverprocesszorok piacán ennél jóval kedvezőtlenebb a helyzet: a vállalat korábbi célkitűzését - a 16 százalékos részesedési arányt - nem sikerült teljesíteni, és az AMD mindössze 6,5 százalékos részesedést mondhat magáénak. Ráadásul az IDC felmérésében nem szerepel az óriáscégek - IBM, Intel és Sun - által gyártott csúcskategóriás processzorok részesedése, így ez a felmérés tulajdonképpen az AMD számára kedvező.

A szerény eredmény ellenére az IDC adatai mégis az Opteron processzorok sikerét mutatják, amely stratégiai jelentőségét tekintve kiemelkedik a vállalat termékei közül. Az AMD ugyanis 2003-ban a szerverpiac mindössze 3,5 százalékát birtokolta, és ez az érték - nagyrészt az Intel kárára - a tavalyi évben 6,1 százalékra ugrott, tehát csaknem megduplázódott, ami világszerte elismerést váltott ki. A növekedés ellenére az Intel vezető szerepe továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Mi sem mutatja ezt annál jobban, hogy minden 100 dollárból, amit PC processzorokra áldoztak a tavalyi évben, 88 dollár az Intel kasszájába vándorolt, míg az AMD mindössze 9 dollárra tarthatott igényt.

Ez az óriási előny azonban hátrányokkal is járt: az Intel mind Európában, mind Japánban felkeltette a szabályozó hivatalok figyelmét, és a processzorgyártó ellen több esetben is trösztellenes vizsgálatot indítottak. Az óriáscéget azzal vádolják, hogy különböző piacokon is tisztességtelen módszerekkel igyekezett kiszorítani kisebb vetélytársait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Assaiki #53
    arty: van ketfajta 3200+ is a s754-bol...
    az egyik 2200 Mhz-n uzemel,es 512KB cache van benne, a masik pedig 2000Mhz-n megy,es 1MB cachet tartalmaz
  • Tetsuo #52
    Most megsértettél! Le is fexem. :)
  • arty #51
    attól függ ...

    s754: 2800+ = 1800mhz, 3000+ = 2000mhz, 3200+ = 2200mhz

    s939: 3000+ = 1800mhz, 3200+ = 2000mhz, ...

    szal nem biztos, hogy jól jártál :)
  • acdc #50
    Nehogy má lelépj! Ba@zki tök jó dolgokat szoktál írni(99%) és sokat
  • Cat #49
    ha egy fórumon vérig lehet sérteni, akkor nem netezel elég ideje :)
  • Tetsuo #48
    Most nem azért de 2-3éve köztudott (azelőtt fordítva volt) és evidens hogy az AMD procik azonos számítási teljesítmény mellett kisebb elektromos teljesítménnyel üzemelnek mint a zIntel termékei..
  • Tetsuo #47
    Ne szívd má úgy mellre.. engem is sértettek már vérig és szartam rá.
  • Vucli #46
    az AMD 3200+ as 2 GHz en megy ?
    Frankó akkor én a boltban a 3200ast kaptam 3000 es helyett:) na mindegy most már nem viszem vissza :)
  • TeszteloPontHu #45
    Ez most a proci vagy a teljes rendszer (arra értik a "system"-et) fogyasztása? Mert a teljes rendszerre nézve elég kevésnek tűnik a 114 W.
  • dshk #38
    na már csak egy ici-picit kell agyalnod, hogy megmondjad az igazán tutit:
    nyilván a magasabb fogyasztás miatt fogyaszt többet a P4 ;)