Rónai György

Megkapta az engedélyeket az nVIDIA Pentium4 chipkészlete

Az nVIDIA Crush19 kódnevű chipkészlete megkapta a PCI Special Interest Group tanusítványt, így a chipkészlet felkerült a PCI-SIG hivatalos listájára is. Az engedély azt mutatja, hogy a cég gőzerővel dolgozik a chipkészlet kiadásán, aminek elérésétől már nincs is olyan messze.

A PCI-SIG listája minden olyan terméket tartalmaz, amelyek komplett és megbízható PCI kompatibilitással rendelkeznek. Jen-Hsun Huang, az nVIDIA elnöke még december közepén jelentette be, hogy a C19-es Pentium 4 chipkészletük mintái elkészültek, és 2005 február közepén indul meg a tömeggyártás. Elmondása szerint csakúgy mint a többi termékük, a Pentium 4 chipkészlet is a a PC megszállottak számára készült minőségi megoldás lesz.

Az elnök szerint a megoldás célpiaca akár 10-15 millió egység forgalmát is kiteheti évente, és ez csak növekszik. A C19 várhatóan többféle P4 processzort támogat, méghozzá LGA775-ös foglalattal és 1066 MHz-es rendszerbusszal. A chipset támogatja az EM64T, XD, és EIST technológiákat, két csatornán át tud majd DDR2 533 vagy 667-et kezelni, de az esetleges DDR1 támogatásról nem esett szó. Az nVIDIA gondolt az SLI-re is, így a chipkészlet képes lesz két PCI Express slotot is kezelni.

Mivel Intel fronton a memóriavezérlő még mindig processzoron kívül van, ez a termék az nForce2-höz hasonlóan kétchipes alaplapokat jelent majd. Az alaplapokra várhatóan az MCP04 I/O vezérlő kerül majd, ami támogatja az nVIDIA RAID, ActiveArmor tűzfal, Gigabit Ethernet, Serial ATA 300, USB 2.0, FireWire, valamint 8 csatornás AC97 audió megoldásokat.

Egyelőre azt nem tudni, hogy hányféle verziója lesz a C19-nek, de az nVIDIA-t ismerve biztosan lesz egy pár. A cég szerint a tömeges szállítás az első negyedév végén kezdődik meg, de legkésőbb a második negyedév elején. Az új generációs P4-nForce chipeket egyébként az IBM fogja gyártani, szemben az eddigi termékekkel, amiket a TSMC gyártott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)