Gyurkity Péter

Az Nvidia mégis piacra dobná az NV48-at

A jelek szerint a projekt törléséről beszámoló korábbi hírek ellenére az Nvidia NV48 kódnevű grafikus processzora mégis megjelenik - az újabb pletykák szerint a gyártó a magasabb órajel mellett a költségek lefaragására törekszik.

A DigiTimes internetes híroldal tajvani gyártókra hivatkozva közölte, hogy az Nvidia új lapkája nem az IBM 13 nanométeres technológiájával, hanem a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) 11 nanométeres gyártósorán készül majd, és az első szállítmányok várhatóan a következő év második negyedévében kerülnek a boltok polcaira. A TSMC 11 nanométeres technológiája nem sokban különbözik 13 nanométeres elődjétől, az óriáscég ugyanis elsősorban a költségek lefaragására törekedett, mintsem a magasabb órajelek elérésére.

Szakértők szerint amennyiben a gyártást különösebb nehézségek nélkül sikerül majd beindítani, az Nvidia is kedvezőbb áron dobhatja piacra az új kártyákat. A döntés logikusnak tűnhet, hiszen az ATI, az Nvidia fő riválisa szintén 11 nanométeres technológiával készíti új termékeit, a Radeon X800 és X800 XL processzorokat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az NV48 kódjelű grafikus processzort eredetileg a jelenleg kapható GeForce 6800 Ultra kártyák utódjának szánták, amely némileg magasabb órajelen futott volna elődjéhez képest. A projekt törléséről szóló hírek azonban azzal magyarázták a döntést, hogy a vállalatnak nem érné meg piacra dobni az új kártyákat, hiszen teljesítményben alig-alig múlja felül elődeit, míg ára minden bizonnyal jócskán magasabb lesz.

Az Nvidia maga sem cáfolta a híresztelést, és - mintegy válaszként - hamarosan kiszivárogtatta az NV47 projekttel kapcsolatos terveit. Az NV47 kódjelű chipről igen kevés információ áll rendelkezésünkre, mindössze annyit tudunk, hogy a processzor 24 pixel futószalagot tartalmaz majd. A vállalat szóvivője nem fűzött kommentárt az újabb hírekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #9
    Ez az nv47-es maszlag nagyon szar mar. Sosem volt ilyen terv, meg 24 pipeline, hahaha! Most megint elkezdik a hulyeseg szivarogtatasat?
  • dez #8
    Ehh, nekem meg most esett le, mire utalt BiroAndras. Odaképzeltem a 0-t. (A cikket meg csak utólag olvastam el.)
  • cosman #7
    Jó a cikk :D.Ki volt ez a hozzáértő aki odaírta,hogy 11 nanométer :D?
  • dez #6
    Kik azok a többiek? Az Intel, az AMD, és a nagyobb memóriagyártók. Ha az ATI-ra gondolsz, ők is csak most hoztak ki két chipet 110nm-en. (Új X800, és X800XL.)Link.
  • BiroAndras #5
    Azért nem rossz az a 11 nm, a többiek még csak 90-nél járnak...
  • DW #4
    Így jár, aki hisz a TheInquirer-nek:D
  • HUmanEmber41st #3
    vazz 24 pixel-futószalag.....
    nekem még mindig TI-4200-es van... 64MB RAM
    4 pixel szalaggal..oohhh
  • janos666 #2
    Még azt lenne jó tudni melyik lessz a legerősebb AGP-s kártya. Vagyis ezekből (NV47,48) szálingózik-e majd AGP-s, vagy idő előtt (mielőtt 75000Ft köré menne a nagykereskedelmi áruk és vennék 1-et) eltűnnek-e majd az AGP-s 6800GT/U-k...
  • Jimmyke #1
    Jövő decemberében ilyet érdemes lenne beszerezni?