Rónai György

Új belépő szintű kártyák az nVIDIA háza tájáról

Az nVIDIA bemutatta legújabb belépő szintű grafikus megoldásait, amelyek a mostaniakhoz képest relatíve magas teljesítménnyel, ám igen alacsony árral kecsegtetnek.

Az "áttörés" persze megintcsak a PCI Expressnek köszönhető, mivel ezáltal már nem kellett annyi grafikus memóriát pakolniuk a kártyákra. Az nVIDIA szerint új éra kezdődik a low-end megoldások piacán, és a GeForce 6200 az első, amely már rendelkezik a TurboCache megoldással. Ennek segítségével a DirectX 9.0 és a Shader Model 3.0 támogatás igen olcsón eljuthat bármilyen számítógépbe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ennek megfelelően az újdonságra 16, 32 vagy 64 MB memória kerül csak, 32, 64, vagy 128 bites memóriabusszal. A TurboCache technológia segítségével azonban a PCI Express 8 GB/s-os átviteli sebességét kihasználva a központi memóriából is gazdálkodhat. Tekintve, hogy a mai belépő szintű videokártyák memóriaátviteli sebessége a 3 GB/s-ot sem éri el, az újdonság a relatíve kevés integrált memória ellenére is nagyon könnyen felveheti majd a versenyt a már a piacon lévő konkurenciával.

A 16, 32 illetve 64 MB-os nVIDIA GeForce 6200 kártyák ára rendre 79, 99 és 129 dollár lesz, ami itthon 15-25 ezer forint közötti árat jelent. A TurboCache kártyák szállítása máris megkezdődött, és januárra várhatóan rengeteg gyártó felveszi majd a termékei közé. Természetesen a TurboCache technológiának mindössze a neve kizárólagos, így várhatóan más néven ugyan, de az ATI is hamarosan előrukkol hasonló termékekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)