Gyurkity Péter

Az Intel leállította az i925X alaplapok gyártását

A vállalat szóvivője bejelentette, hogy hamarosan kivonják a piacról az i925X lapkakészletre épülő alaplapokat, amelyek nem is olyan rég a cég zászlóshajójának szerepét töltötték be.

A szóvivő nem említette a döntés okait, de a vállalathoz közel álló források szerint az Intel szeretne minél tágabb teret biztosítani a lapkakészlet legújabb változatának, az i925XE chipkészletnek, amely már 1066 MHz-es rendszerbuszt, és egyéb újdonságokat kínál a vásárlók számára. "A hivatalos bejelentés után a szóban forgó termékeket érintő megrendeléseket legkésőbb május 1-ig áll módunkban felvenni" - áll az Intel körlevelében, amely a vállalat partnereit figyelmezteti a közeli határidőre. A körlevél szerint az újév napján esedékes hivatalos bejelentést követően megrendelt termékeket már nem veszik vissza, míg azok, akik korábban jelezték szándékukat, legkésőbb március 1-ig küldhetik vissza az alaplapokat.


Az i925XE az eredeti lapkakészlet némileg felturbózott változata. A chipkészlet támogatja a PCI Express technológiát, a kétcsatornás DDR2 SDRAM memóriát - egészen 533 MHz-ig - és a 800, illetve 1066 MHz-es rendszerbuszra épülő Pentium 4 és Pentium 4 Extreme Edition processzorokat. A továbbfejlesztett déli híd révén az alaplapok kibővített RAID funkciókat, és High Definiton Audio (HD-Audio) rendszert is kapnak, ami jobb hangminőségre és komolyabb hangfalrendszerek kezelésére is képes.

A vállalat jelenleg két ilyen alaplapot gyárt - ATX, illetve microATX formátumban - azonban mindkét termék elődeihez hasonló teljesítményt nyújt, így a felhasználók többsége eddig nem tartotta indokoltnak a váltást. A vállalat reményei szerint azonban a kibővített alaplapi funkciók, illetve az új, 3,46 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition processzor elegendő érv az új termékek bevezetése mellett, és az i925XE nagyobb eséllyel veheti fel a küzdelmet az AMD új asztali fejlesztéseivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #4
    HD-Audio megint a szokásos vakitó elnevezés, kapsz egy alaplapi szarra sem jó hangkeltőt, aki játszik, avagy magas minőségi elvárásai vannak, ugyem ilyet használ.... mp3 halgatásra meg az ac97 is jó volt ...

    ha legalább a dolby digital enkodolást tudná .... de neem, az innovácio helyett a marketingesek által kifejlesztett termékeket tolják az embereknek, aki veszik is mint a cukrot :)
  • dez #3
    (Bár attól függ, mit tekintünk komolyabbnak.)
  • dez #2
    "és High Definiton Audio (HD-Audio) rendszert is kapnak, ami jobb hangminőségre és komolyabb hangfalrendszerek kezelésére is képes."

    Szépen hangzik, de sajnos ez csak "elvileg" van így.
  • arty #1
    ahoz az az EE kissé drága, hogy az szintén elégséges teljesitményű, ám fél/harmadáru p4/a64 mellett jelentőset lenditsen a forgalmukon ...

    pláne, ez a ddr2/533 egy vicc ...