Gyurkity Péter

Új PCI Express lapkakészletek a VIA kínálatában

A tajvani gyártó piacra dobta három újabb lapkakészletét, amelyek kivétel nélkül támogatják a PCI Express szabványt, de az AGP grafikus kártyákkal is együttműködnek.

A három lapkakészlet sorrendben a PT800 Pro, a PT894, és a PT984 Pro jelzést kapta. Mindhárom termék 1066 MHz-es alaplapi buszt foglal magában, valamint egy kétcsatornás memóriavezérlőt, amely legfeljebb 667 MHz-es DDR és DDR2 memóriát kezel. A VIA közleménye szerint az új chipkészletek az AGP 8x és PCI Express x16 foglalatok mellett támogatják a DualGFX névre hallgató technológiát, amely lehetővé teszi akár négy monitor egyidejű kezelését.


Richard Brown, a VIA marketing osztályának vezetője elmondta, hogy a legfrissebb felmérések szerint a felhasználók körében nagyobb igény mutatkozik több kijelző egyidejű kezelése iránt mint azt korábban gondolták, és sokak számára ez sokkal fontosabb, mint az SLI technológia, amely éppen fordított elgondolásra épül. Hozzátette, hogy a két eltérő grafikus kártya szabvány egyidejű támogatásával a lapkakészletek várhatóan hamar népszerűvé válnak a felhasználók körében, és a VIA új termékei kiváló megoldást jelentenek a nagyobb rugalmasságot kedvelő vásárlók számára. Elmondása szerint a fejlesztés során éppen a rugalmasságra helyezték a hangsúlyt, és a VIA az eltérő szabványok egyidejű támogatásával szeretné megnyerni a vásárlókat.

A vállalatnak szüksége is van ilyen lépésekre, hiszen a Pentium 4 processzorok terén meglehetősen későn készültek el a PCI Express szabványt támogató chipkészletekkel. A helyzetet jól jellemzi, hogy az Athlon 64 processzorokhoz szánt hasonló lapkakészleteket már tavaly novemberben bemutatták. A vállalat közleménye szerint a most elkészült lapkakészletek a két grafikus kártya szabvány mellett támogatják a SATA RAID, a PCI Express x1, valamint az USB 2.0 szabványokat, és 100 Mb/s-os hálózati csatlakozót, illetve HD audio vezérlő chipet foglalnak magukban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomsh #5
    Ha a fenti hivatkozásrakattintottálvolna akkor már tudnád is a választ.
  • tomsh #4
    Pedig igen. Egyre több alaplapot vélek felfedezni, ahol az AGP8 X ill. PCIx16 csatoló szépen megfér egymás mellett. Így például aki mostanában vett egy highend AGP videókarit (pl.a DDR3/256mb 6800GT AGP-ből rengeteget adnak el világszerte) és netán lapot, procit, memóriát etc. bővíteni, fejleszteni szeretne, akkor nincs kiszolgáltatva ennek a PCI expressz mizériának...
    Szvsz, az alaplapgyártók is felismerték, hogy nagy biznisz van benne. Ezen még az Intel sem sértődhet meg szerintem.
  • arty #3
    sztem nem ... :( vagy agp vagy pcie :(
  • Picador #2
    Ez azt jelenti, hogy lesz végre egy olyan alaplap, amelyben lesz 1 PCIE és 1 AGP foglalat is?
  • noss #1
    nem tűnik rossznak.
    beépített háló- és hangkártya rulez