Gyurkity Péter

Az Nvidia leállította az NV48 és NV50 fejlesztését

A The Inquirer nevű internetes híroldal közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közzétette, hogy az óriáscég leállította a jelenlegi csúcskártyák utódjának szánt grafikus processzorok fejlesztését.

A híroldal cikkében nem esik szó a cég esetleges motivációiról, de jelzésértékű, hogy az ügyben az Nvidia szóvivője sem kívánt nyilatkozni. A korább tervek szerint az NV48 a már forgalomban lévő GeForce 6800 Ultra grafikus kártyák utódaként jelent volna meg, és némileg megemelt órajellel vette fel volna a versenyt az ATI új csúcskártyájának tartott Radeon X850 XT Platinum Editionnel. Bár a kártya alulmaradt volna ellenfelével szemben, a Multi-GPU technológiának köszönhetően mégis nagy eséllyel szállt volna versenybe a vezető helyért - igaz, a nagyobb teljesítményhez szükséges két grafikus kártya miatt jóval borsosabb áron.

Amennyiben a hírt a vállalat is megerősíti, az azt jelenti, hogy az Nvidia a jelenlegi termékekkel kívánja folytatni a versenyt a konkurens céggel. Az NV50 fejlesztésének leállítása azonban ennél jóval nagyobb jelentőségű: a számozás alapján arra következtethettünk, hogy a processzor egy teljesen új architektúra első példányaként mutatkozik be, és a puszta órajel-emelésnél többet kínál majd az ínyenceknek. Egyes források korábban 2005 második felére tették a processzor megjelenését, de az Nvidia nem volt hajlandó megjelölni a megjelenés várható időpontját.

A hírek szerint azonban a vállalat egy harmadik vasat is tart a tűzben: az NV47 - amely a feltételezések szerint 24 pixel futószalagot foglal magában - várhatóan a következő év első felében jelenik meg. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi áll a fejlesztés leállításának hátterében. A legtöbb szakértő szerint két eset lehetséges: az első változat szerint előre nem látott problémák merültek fel a fejlesztés során, de az is előfordulhat, hogy a cég - tartva az ATI új termékeitől - az eredeti koncepciót némileg átdolgozva, új funkciókkal és kibővített képességekkel dobja majd piacra a processzorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #18
    Driverheaven, rage3d, nvnews, itt olvasom a forumokat eleg sokat. Ott azert megszolal egy-ket okos ember is.

    Koszi, h hulyenek nezel, nem mondtam, h 2 GT 550W-ot fogyaszt. Tudod mit, eleg lesz egy 300W-os codegen is, persze 1 regi vinyo van csak a gepben, semmi mas, se halokaresz, se egyeb, se usb, se proci, se memoria, se dvd stb. Akkor biztos eleg lesz 300 W.
  • tomsh #17
    "Az nVIDIA szvsz nem véletlen állította le NV48 és NV50-es projektjeit, és dolgozik gőzerővel a következő generációs chipen. Úgy érzik (amit jól éreznek) hogy most az bizony az ATi előtt vannak technológiailag. Ezzel megtudják szorongatni az ATi-t, és nem akarnak ereszteni a szorításból, könnyen lehet hogy egy újabb Shader Model-t kapunk az új termékkel együtt. Ahogy az tanult angol mondaná: Only time will tell..."
  • dez #16
    Ja, meg milyen sok szakértőnek milyen fenntartásai vannak? Ez nekem új. De én is mondok újat neked: már több SLI-s teszt is van a neten.
  • dez #15
    Honnan szeded a max. 70%-ot? Ezt senki sem mondta, és a tesztekben is előfordul ennél nagyobb gyorsulás.

    Egy 2. GT miatt még nem kell 550W-os táp. (Ne keverd a tejes gép összfogyasztását [ezt szokták megadni a tesztekben] és a grafkártya fogyasztását.)
  • RpPRO #14
    Sok szakertonek fenntartasa van a mostani SLI rendszerrel kapcsolatban, mivel konkretan meg nem probalhatjuk, ezert elfilozofalgathatok az alabbi dologrol:

    Az SLI tenyleg hasznos dolog LESZ, DE!

    1. csak ugyanolyan tipusu kartyaval mukodik (tehat 6800GT nem megy egy 6800 ultraval)
    2. most veszel egyet, szerinted ket ev mulva talalsz ugyanolyat? Vagy bele mernel tenni a gepedbe egy gigabyte-os es egy asus-os GT-t?
    3. 2 ev alatt ujabb biosok jonnek ki a videokartyakhoz. Erdekes lesz, ha az egyik GT-ben masfel evvel frissebb bios lesz, mint a masik GT-ben. Kivancsi vagyok, hogyan oldjak meg a teljes kompatibilitast.
    4. 2x sebesseget NEM fogsz kapni(ahogy Te gondolod), ha egy 2. kartyat beraksz, maximum 70%-kal gyorsul a grafikus megjelenites.
    5. Erdemes lesz lecserelned a tapodat egy legalabb 550 Wattosra, ha ket kartyaval megy a geped. Bar ha ezt megedngedheted magadnak, akkor nyilvan a havi aramkoltsegek sem fognak zavarni. :))
  • Mice #13
    nagyon sok nagyon jó dolog eltűnt a történelem süllyesztőjében és nem azért mert pl. nem volt életképes ergó épp emiatt elég badarság azt mondani, hogy csak azért mert valami egyszer eltűnt már hülyeség

    a xerox sem tudott bemutatkozni először az egerével ma meg nézd meg mi van a kezed ügyében...(jó tudom te biztos joystickkal nyomod...)
  • formatuq #12
    "Az SLI nagyon jó dolog......"

    jaja, pontosan, volt voodoo-ban is.
    en lattam is 1x.
    es ahogy jott, ugy is tunt el.
    volt vesa bus is.

    majd meglatjuk....
  • hornbali #11
    zzebi

    Igazad van, de kiv leszek ha a hír igaz akkor az Nvidia mivel fog előrukkolni
  • sghu #10
    Annyira azért nem okos, mert ha valaha előjönnek egy ilyennel, akkor majd el kellene magyarázniuk, hogy miért is tették ezt, hiszen ezidáig kézzel- lábbal azt magyarázták, hogy mennyire fölösleges az egész, és valójában a 2.0b is tök jó mindenre.
  • zzebi #9
    Az egész giga-ultra-XT-platinum széria csak a kiállításokra és néhány mániákus gépébe való. Igazából azért gyártják csak őket, hogy jobb fényben tűntessék fel az egész termékcsaládot.

    Szerintem is tök felesleges volt még egy X850-et is kihozni az X800 mellé, ugyanúgy, ahogy felesleges lett volna egy hasonló mértékben gyorsabb 6800-ast is kihozni. Az ATi az X850-ből mindössze néhány ezer darabot fog majd eladni, ami valószínűleg még a bevezetési költségeket sem fogja visszahozni. Mégis, a marketing részleg nagyon örülhet neki.

    Ami igazán számít, az a középkategória: 30 ezer forinttól 80 ezerig. Itt a 2 gyártó kb fej-fej mellett van teljesítményben. A bevételek elsöprő többsége innen és a low-budget szegmensből jön.

    Ezért teljesen felesleges most a 6800 Ultra-t fikázni, mert a felhasználók 99.9%-ának az a kártya (az X800XT-PE vel és az X850-el együtt) nem is létezik. Ez a mikro szegmens a gyártók és a felhasználók szempontjából valójában teljesen irreleváns!!!

    Az SLI pont nem erről szól! Ennek a jövőbeli bővíthetőség a legnagyobb előnye, nem a pillanatnyi sebességfölény.

    Pl én 3 évente teljesen lecserélem a gépemet. A legközelebbi alkalommal egy SLI-s alaplapot veszek 1 jó SLI-s videokártyával. 1-2 év múlva szinte ingyen fogják utánam hajigálni a párját, és 2 kártyával majdnem dupla olyan gyorsan fognak futni a játékok, minimális plusz befektetéssel.

    Példaképp: 2 éve vagy 40 ezer forintért vettem egy AthlonXP 2000+ processzort. Ha az SLI-hez hasonlóan most lenne lehetőségem mellé tenni egy ugyanolyat és cserébe 2x-es teljesítményt kapnék, akkor most 10 ezerért vennék mégegyet és egy dupla olyan gyors gépem lenne (már ha ugyanolyan jól skálázódnának a CPU-k, mint a GPU-k).

    Az SLI nagyon jó dolog......

    SM3... Ha az nVidia most nem eröltetné annyira, akkor az ATi soha nem tenné bele a saját kártyáiba. Ettől függetlenül at ATi nagyon okos, mert az nVidiával fizetteti meg az SM3 reklámkampányát. :-) Amikor ők is előrukkolnak vele, már nem kell majd elmagyarázni mendenkinek, hogy miért is jó ez...