Gyurkity Péter

55 ezer felhasználót szolgál ki Linux a Német Vasutaknál

A Német Vasutak eddig mintegy 55 ezer Lotus Notes-felhasználót kiszolgáló mainframe-ekre és szerverekre telepítette fel a nyílt forráskódú operációs rendszert, így nem csoda, ha a lépést a világ legnagyobb Linux-migrációjaként emlegetik.

A társaság szóvivője bejelentésében a migrációs program első nagyobb mérföldkövének nevezte az 55 ezres számot, és leszögezte, hogy a program tovább folytatódik. Reményeik szerint a hátralévő lépések megvalósításával még tovább csökken a számítógépes rendszerek működési költsége, és ezzel egy időben nő a rugalmasság, illetve az integráció szintje. Az egyes szolgáltatásokat ugyanis korábban különböző operációs rendszeren futó szoftverek biztosították, amelyek között jóval nehezebb lett volna megvalósítani az átjárhatóságot. Az idei év végére minden fontos rendszert - beleértve az adatbázisokat, a webszervereket, az alkalmazásszervereket, a levelező szervereket, valamint a hálózati infrastruktúrát - a nyílt forráskódú operációs rendszeren futtatják, amely az egységesítés révén további előnyökkel jár.


A Német Vasutak vezetése tavaly hozta meg a döntést a program beindításáról, és novemberig szervereinek mintegy felén végezték el a szükséges munkálatokat. Szakértők szerint a társaság tegnapi bejelentése egyértelműen jelzi, hogy szeretnék felgyorsítani a programot, és teljes mellszélességgel kiállnak a korábbi döntés mellett.

"A mi feladatunk az, hogy hatékony és gazdaságos szolgáltatási rendszert dolgozzunk ki a Német Vasutak számára. A Linux rendkívül fontos szerepet tölt be terveinkben, és a Lotus Notes rendszerek gyors és problémamentes lecserélése megmutatta, hogy a program hamarosan fényes sikerrel zárul" - jelentette ki Detlef Exner, DB Systems igazgatója. Hozzátette, hogy az IBM szintén figyelemmel kíséri a program lefolyását, mivel a Német Vasutak által használt rendszerek többségét az IBM gyártotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Freddy TNT #20
    De az a kocsi ami emelett a csoda melett áll a képen az nagyon hajonlít a mi szar kocsijainkra :D Csak éppen nincs rajta graffiti.
  • dondore #19
    2070-ben lesz itt is ilyen vonat. akkor fogja megvenni a mav hasznaltan a db-tol;)
  • gz8 #18
    One of the main projects, he said, was the Lotus-Notes/Domino switchover from z/OS to zLinux for IBM mainframes, which was to be completed by the end of this year. The Federal Railways's Lotus Notes is used as a mail-system by about 55,000 users and about 5,500 databases also run it as an application.

    Hát igen.
  • TheZsenyka #17
    Ez valóban elég kellemetlen félreértés Így terjednek a rémhírek.
  • gz8 #16
    Majdnem, de a gigantclubos képen ennek egy korábbi változata látható, a különbség szembetűnő. Egy kicsit olyan, mint egy Taurust összekeverni egy Sissivel.
  • ElfQT #15
    Félreferdítés.
    A Lotus Notes az nem laptop. A "Német Vasutak" az egy IBM eServer zSeries 990 szerverüket állították át Linuxra, mely 55k usert szolgál ki.
    Tehát nem telepítettek 55k laptopra linuxot.
  • Nyiri #14
    Kimesz a delibe es lathatsz parat
  • trabant #13
    Azért az gáz hogy azt az 1 db-ot így kell mutogatni mint egy világritkaságot...
  • Magnetic #12
    és mielött kukacoskodsz itt egy kép

    LF EC 2000
  • Magnetic #11
    Pl. Liszt Ferenc EC...
    A Déliben láthatod esténként, ha nagyon kiváncsi vagy rá