Berta Sándor

A Linux mellett dönthet Bécs is

Párizs, München és más nagyvárosok után Bécs város vezetői is úgy dönthetnek, hogy búcsút intenek a Microsoftnak és a Windows operációs rendszereknek és átváltanak Linuxra.

A városvezetők határozata szerint 2005 második negyedévétől a dolgozóknak el kell dönteniük, hogy szeretnék-e, hogy a 16 ezer hivatali számítógépből kereken 7500-ra telepítsenek a szakemberek valamilyen Linux-disztribúciót, vagy más nyílt forráskódú operációs rendszert és szoftvereket. Erwin Gillich, Bécs város információ-technológiai ügyekért felelős vezetője Münchent említi, mint követendő példát.

Bár az osztrák fővárosban nem kerülne minden PC-re Linux, ám ez a "lágy migráció" a szakemberek szerint jobb és kifizetődőbb is, mintha az összes számítógép operációs rendszerét és szoftvereit lecserélnék. Az sem elhanyagolható szempont, hogy így sokkal kevesebb pénzébe kerül majd a városnak az alkalmazottak "átiskolázása" Linuxra. Erwin Gillich egyébként úgy vélte az új operációs rendszert eleinte biztosan csak azok a munkatársak fogják használni, akik már kellő számítógépes ismeretekkel rendelkeznek.

A beszerzés miatti egyszeri kiadás a tervek szerint várhatóan kereken 100 ezer euró lesz, míg a város vezetői az első öt esztendőben mintegy 1,1 millió eurós üzemeltetési költséggel számolnak. Az IT-vezető szerint a nyílt forráskódú szoftverek ugyanolyan felhasználóbarátak, mint a Windows operációs rendszerek, ám sokkal biztonságosabbak azoknál. Utóbbi már nem csak egy üres frázis, hiszen Bécsben a kényes információkat feldolgozó programokat már egy éve nyílt forráskódú rendszereket használó számítógépeken futtatják.

Az, hogy Linux kerül-e a bécsi hivatalok PC-ire 2006-ig dől el. Az is akkor fog eldőlni, hogy hány számítógépen váltja majd a Windowst a nyílt forráskódú operációs rendszer. Erwin Gillich bizakodó. Szerinte ugyanis már most is sokan használnak az otthoni PC-iken valamilyen Linux-disztribúciót, így nem fognak idegenkedni a váltástól. Másrészt az így megtakarított költségek lehetővé teszik majd más beruházások elvégzését, vagy például a munkatársak fizetésének a felemelését.

Josef Broukal, az SP gazdasági szóvivője szerint a nyílt forráskódú alkalmazások egy másik nagy előnye, hogy szabadon programozhatók, s a licencfizetés sem akkora probléma, feltéve, ha az összegeket nem amerikai, hanem európai cégeknek fizetik a hivatalok. A cél, hogy az osztrák intézmények egyre jobban függetlenítsék magukat az amerikai termékektől. A szakértő többek között Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter szemére vetette, hogy az osztrák kormány nem támogatja kellő mértékben a nyílt forráskódú szoftverek elterjedését és használatát.

A Microsoft Ausztria szóvivője, Michael Lutz azonban úgy véli egyetlen normális felhasználó sem akar barkácsolgatni az operációs rendszere forráskódján. Szerinte ráadásul sokan elfelejtik, hogy a nyílt forráskódú programok 30 százaléka Windows operációs rendszer alatt fut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • comet #18
    Valamiben különbözünk, de ebben egyetértünk :>>>>
  • Pheel #17
    Nagyrészt nincs okom ellenkezni, de ez nagyon tetszik:

    "A java, jdbc pedig mellékessé teszi azt, milyen OS fut a ws-n."

    Tényleg mellékessé teszi! Miiiindenhooool lasssssssú
  • Senor #16
    "A felhasználóbarátság-ban sztem közelébe se ér a lin a winnek. Linuxban max a biztonság jobb, habár a fáma nem szól arról milyen biztonságra gondol. "
    Háát, régen láthattál utoljára linuxot.
    A 3.1-es KDE a Konqueror böngésző-fájlkezelővel kombinálva sok funkció tekintetében már most veri a Win-t. A jelenlegi fejlesztési ütemet nézve 1-1,5 év múlva már ott és akkor teszi taccsra amikor akarja. A SuSE telepítője, ha nem akarsz nagyon eltérni a default-tól sokkal egyszerűbben felrakja a rendszert a gépedre, mint a WinInstaller.
    A felhasználóbarátságról ennyit.
    Van egy munkatársam, aki 3 hónappal ezelőtt, még azt sem tudta, hogy a Win-en kívül más OS is létezik. Amikor először meglátta a gépemen a 9.0-es SuSE-t azt mondta, hogy sokkal szebb. Kölcsön kérte a telepítő készletet, és minden linuxos tapasztalat nélkül felrakta a gépére. Kölcsön adtam még a kézikönyveket, meg egy bash ismertetőt. Két héttel később azt mondta, hogy sokkal jobb.

    Ami sokkal fontosabb, hogy a nagy adatbázis kezelő gyártók IBM (DB2) Oracle stb. 1K-el nyomulnak a Linux irányába, és könnyebb OS-t váltani, mint adatbázis kezelőt.
    A java, jdbc pedig mellékessé teszi azt, milyen OS fut a ws-n. Ha pedig mindegy, akkor az olcsóbb felé nyomulnak, főleg ha jobban együttműködik a szerverrel.
  • Pheel #15
    Csak éppen a Windows már üzemel. Tetszik - nem tetszik, tény.
  • Ceb #14
    Jah meg ugye mindenki azzal jön, hogy az átállás, az átállás!!!

    Anno mikor win új volt, akkor azt is meg kellett tanulni.
    Az lenne a fer ha úgy tekintenénk, hogy megint nincs semmi és újból fel kell építeni az egész számításechnikai rendszert. Még kevesebbet is fognak költeni, mintha wint kéne a semmiből varázsolni mindenhova.
  • Ceb #13
    Aki megtanulja a wint normálisan az, megtudja a linuxot is, aki meg nem tudja megtanulni a linuxot, annak a windows is egy nagyon bonyolult és érthetetlen, használhatatlan dolog. A felhasználók egy 20%-a még arra sem képes h megjegyezze, hogy a 2,3 db jeszavából mit hova és mikor irjon és hiába mondod el neki 1000*, 1001dikre is meg fogja kérdezni. Az egész átállás az IT-seken múlik véleményem szerint. Ilyen téren meg azért elvárható h még nem is látta de reális időn belül át tudjon állni linuxra 1 szakember.
  • Pheel #12
    És melyik európai cégre gondolsz? Már a SuSe is a Novell-é...
  • floatr #11
    Az egészben az ér valamit, hogy nem az amcsi cégekben akarnák pumpálni a lóvét, hanem európaiakba.
  • Zoldalma #10
    "Ugyanúgy csak egészen máshogy... pl. meghajtónevek hiánya, mountolás stb-stb."

    A betuket ugyanugy nem jegyzi meg, a mountolasra meg ugyebar fstab...

    "Persze ugyanúgy csak éppen nincsenek makróid"
    OOO

    "Ez legfeljebb a kernelre igaz. Az tényleg mindegy egy user szemponjából, ha jó ellátja a feladatát, de magáról az oprendszerről, pontosabban a user interface-ről és a nyújtott szolgáltatásokról már ez nem mondható el, ezek nagyon is fontosak a usernek."
    Ize', epp Te mondtad h MS Office valtasnal is szinte ujra kell tanitani, akkor szerinted eljut addig h kihasznalja az UI spec szolgaltatasait? Nemhiszem. Amit Win alatt konnyen elert eddig ezzel a szinvonallal, egy jol belott Linux desktop alatt is ugyanolyan konnyen el fogja erni. Pl. Sun desktop direkt Winre hasonlit, ezzel megsporolhato a tovabbi szajbaragas
  • dikki*yysw #9
    Én már rájöttem, hogy 11 év alatt semmit nem tanultam meg a számítógépről, hiába értek hozzá jobban mint bármely ismerősöm. Végtelenek a lehetőségek, és a linux segít tanulni.
    Aki meg nem akar érteni hozzá, tényleg maradjon a winnél, engem nem érdekel. Csak ne fikázza a másikat, mert irigy.