Gyurkity Péter

Az angol kormány a Linux mellett döntött

A jelek szerint egy nemrég elkészült jelentés meggyőzte az angol kormányt a nyílt forráskódú szoftverek életképességéről: a kormányzati hivatalok nagy része máris fontolóra vette a Linuxra való átállást.

Az Office of Government Commerce (OGC) által elkészített jelentés a nyílt forráskódú szoftverek használatával járó kiadásokra és előnyökre koncentrált, és a hivatal szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy a ezek életképes és hatékony alternatívát nyújtanak a kereskedelmi szoftverekkel szemben. "A nyílt forráskódú operációs rendszerek és infrastruktúra növekvő elismertségnek örvend, és jelentős előnyöket hordoz magában" - szögezi le a jelentés.

A jelentésben megemlítik, hogy egyes hivatalok 2003 és 2004 között egy minden részletre kiterjedő tanulmány elkészítésében segédkeztek, és részt vettek az előzetes tesztelésekben is. "Az előzetes tapasztalok alapján bátran kijelenthetjük, hogy a nyílt forráskódú szoftverek gyors, hatékony, és nem utolsósorban olcsó megoldást nyújtanak a kapcsolattartás, és az ügyintézés terén" - jelentette ki John Oughton, az OGC igazgatója.

Véleménye szerint a dokumentum alapján az egyes hivatalok kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb szoftvercsomagot, és megspórolhatják az átállással járó problémák egy részét. A jelentés szerint a nyílt forráskódú szoftverek használata jelentős megtakarítást jelent a kormányzatnak, elsősorban azért, mert jóval ritkábban kell majd lecserélni az elavultnak vélt hardvert. Az átállás azonban nem csak előnyöket, hanem egyértelmű hátrányokat is hordoz magában, ugyanis a nyílt forráskódú rendszerek nem bővelkednek üzleti alkalmazásokban, és a meglévők nagy része nem alkalmas a kormányzati hivatalok számára.

"A nyílt forráskódú rendszerek által kínált professzionális alkalmazások elsősorban kis- és középvállalkozások számára hasznosak, és általában nem alkalmasak a kormányzati hivatalok által végzett munkára" - áll a jelentésben, amely azonban e hátrány ellenére is határozottan lándzsát tör a Linuxra történő átállás mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #19
    Jóól döntött...
  • Yfel #18
    Én azért még nem beszélnék koporsóról... nézz utána az épp aktuális negyedéves profitjuknak... :o)

    Y
  • nyikolaj #17
    akárhogy is nézzük: a Linux a legnagyobb szög a Micro$oft koporsójában :)
  • whitehawk #16
    Télleg van jópár igényes játék Linuxra. Még nem sikerült mindet végigjátszani ;))
  • Yfel #15
    De nem is drága... 5$-t kérnek érte havonta ha jól tudom...

    Ennyivel talán megéri támogatni, hogy legyenek Linuxos játékok ha ez fontos az embernek.

    Y
  • ReTeK #14
    télleg a WineX nem ingyes :-(
  • strogg #13
    A linuxon a játék egyáltalán nem varázslat manapság. Legalábbis szerintem.
    Rengeteg a natív port. Ha pl kedvenc játékod a wolf, neverwinter, quake, vagy unreal sorozat semmi szükséged a winre, mert natívan fut linuxon. Ha szeretnél mást is kipróbálni, akkor myth,rune,sof, stb szintén natív. Ha meg olyant szeretnél kiprószálni ami nincs natívban, annak javaslom a wine+wineX párost. Pöccre indul ami kell neked. Én a system shock 2-öt löttem be alatta. Aki ismeri tudja mekkora egy játék.:)
    És futott gond nélkül.Már végig is játszottam.
    A konklúzió: ma, 2004-ben már egyáltalán nem biztos, hogy winre van szükséged, ha játszani akarsz. Egyébént szerény véleményem szerint 3 éven belül a játékok dobozában benne lesz a natív linuxos indító bináris.Elég ha az adott kategórián belül egy konkurens játékgyártó ezt meglépi, onnantól az másik is muszáj lesz megtegye. Oka roppant egyszerű. A PC-s játékpiac folyamatosan szűkül a konzolok miatt.
  • h4x0r #12
    Probalj meg win mellett egy Linuxot is beloni, majd probald ki, hogy a jatekok mennek-e Wine-vel, vagy ha gazdag vagy, akkor ott a VMWare(z??? :-). A DirectX-re meg van egy emulator, asszem a WineX az. Probald ki, hatha bejon.
  • Lacc #11
    Én csak a játékok miatt tűröm meg a wint. Ha az nem lenne, akkor már linux figyelni itthon is fent.
  • h4x0r #10
    Tudom, hulyen hangzik, de amikor meg anno Linux mellett Winem is volt, akkor mindig egy kis tudathasadasos feelingje volt a dolognak.