Berta Sándor

Franciaország Kínának és Afrikának is Linuxot ajánl

A csomagot az ADEN-projekt keretében állította közösen össze a francia kormány és a Mandrakesoft Linux-disztribúció csapata és három nyelven - franciául, portugálul és angolul - érhető el.

Az "Aden Mandrakelinux" nevű programcsomagot a francia külügyminisztérium mutatta be Párizsban. A szoftvereket a francia kormány főleg az afrikai országok kormányai számára ajánlotta fel, mivel úgy véli, a segítségükkel a szegény afrikai államok is olcsón állíthatnak fel úgynevezett kiberközpontokat, amelyekben a lakosság ingyenesen internetezhet és e-mailezhet. Egy Aden Mandrakelinux-ajánlat hatvan internet-hozzáférést is tartalmaz. Az első csomagokat Kamerunban, Yaounde városában tesztelik és amennyiben a rendszer beválik, megkezdik a többi 13 afrikai ország ellátását is.

Francois Bancilhon, a Mandrakesoft vezetője szerint az Aden-pro­jekt vi­lá­go­san meg­mu­tat­ja, hogy mi­lyen egy­sze­rű­en al­kal­maz­ha­tók a Li­nux és a nyílt for­rás­kó­dú szoft­ve­rek a leg­el­té­rőbb kör­nye­ze­tek­ben is. Ép­púgy hasz­nál­ha­tók a sza­bad szoft­ve­rek egy szin­ga­pú­ri bank­ban, mint egy Burkina Faso-i internet-kávézóban.

Franciaországban az elmúlt napokban azonban nem ez volt az első hasonló bejelentés, ugyanis tegnap hivatalosan is bejelentették egy 4 milliárd eurós francia-kínai külkereskedelemi megállapodás megkötését, amelyet múlt hét szombaton Chirac francia elnök írt alá Pekingben. Az egyezményből főleg az Alstom és az Airbus is profitál majd, azonban a megállapodás egyik legjelentősebb pontja kimondja, hogy a Francia Atomenergia Ügynökség (CEA), a Bull és az ST Microelectronics szerződést kötött egy kínai Linux-disztribúció közös kifejlesztéséről a kínai tudományos minisztériummal. A szóban forgó operációs rendszert speciálisan a kínai felhasználói igényekhez igazítják majd és egyaránt futtatható lesz asztali számítógépeken, szervereken és PDA-készülékeken is.

Szintén tegnap hozták nyilvánosságra a régóta várt Unilog tanulmányt is. A francia tanácsadó vállalat által elkészített dokumentumból kiderül, hogy a párizsi hivatalokban lévő 17 ezer számítógép és 400 szerver felújítása, valamint a Linuxra való áttérés 2005 és 2007 között körülbelül 1660 millió eurójába kerülne a városnak. Az alkalmazott számítógépek korszerűsítése nem tűr halasztást, lévén a PC-k 75 százaléka már most elavult.

Mint ismeretes, már korábban felmerült, hogy Windows-ról Linux-ra váltana Párizs, ám a hírre a Microsoft csökkentette szoftverei árát. A francia főváros információ-technológiai hivatalának szóvivője a tanulmányban szereplő megállapításokra reagálva a Libération nevű francia napilapnak megjegyezte, hogy az is elképzelhető, hogy köztes megoldást fognak választani a problémára. Szavai szerint az is lehet, hogy felülvizsgálják az eddigi álláspontjukat és mind a "100 % Windows", mind a "100 % Linux" ötletet el fogják vetni.

A tanulmány leszögezi, hogy a tisztán csak a Microsoft szoftverek alkalmazása lenne a legdrágább megoldás. Döntés az ügyben 2005 elején várható. Mindenesetre a francia Vám- és Pénzügyőrség jó példával járt elől a párizsi városatyák számára, amikor nemrégiben a körülbelül 16 ezer számítógépén a Microsoft Office irodai szoftvercsomagot a hasonló, de ingyenes OpenOffice-ra cserélte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #12
    Végül is részben igazad van :) Lehet, hogy annyira nem sötét a helyzet :)
  • strogg #11
    Menjünk sorra:)

    5% nem számt? Tudod mit adott volna egy fidesz 5%-ért a választásokon? most az MSZP mit nem adna tiszta plussz 5%-ért? Vagy nézd meg az USA-t. A két elnök fej-fej mellett. Mit nem adnának azért a plusz 5%-ért?
    Magyarán nem értek egyet. Mellesleg ezzel az 5%-al tudsz nyomást gyakorolni a játékgyártókra is. Lásd: Epic, ID. Vagy ismeretebben Unreal vs. Quake/doom versengés. Kiélezett küzdelem. Mit nem adnának azért az 5%-ért? alapból natívan fut az összes unreal, és összes ID-s játék linuxon. Versengenek a kegyeiért. Mondjak mást? Ati Vs. Nvidia? Az Nvidia jó támogatást ad a linuxos, az Ati nagyon tessék-lássék támogatást. Nvidia vezet az Ati elött erősen. Most az Atzi is észbe kapott, és pöccre induló Ati drivereket ígért linuxra.
    Amínt az EA Games konkurense kiadja a játékának a natív linuxos portját, ne aggódj, az EA is elkezd kapkodni. 5% dollár milliárdokat jelenthet. Pláne hosszab távon.

    DirektX? Valóban, nem működik linuxon. Nem is szeretném ha működne. Komolyan. Nagyon alpárian megfogalmazva: A direktX egységes felület, amivel több kártya típust meg tudsz hajtani különösebb trükközés nélkül. Az OpenGl viszont kiforrottab valamivel, és a képe is szebb szvsz. Ráadásul valamivel gyorsabb is, ha nem is sokkal. Hátránya, idönként össze kell igazítani a kártya--game engine--driver triászt :)
    Mellesleg ha nem az m$ csinálta volna a direktX-et, nem sok játékgyártó támogatná, gondolom ez is egyértelmű.
  • quentit #10
    Várj. Mondok reálisabban megvalósítható alternatívát is: csinálj egy játékfejlesztő céget, amelyik nagyobb, mint az EA, majd vásárolj fel néhány kissebb plusz céget. Majd minden játékot adj ki linux-ra is, és ügyelj arra, hogy minden kategóriában ott legyél, és lehetőleg jobb legyél bennük, mint az EA, és többet költsél marketingre. Hidd el, egy ekkora cégnek nem olyan nagy plusz kiadás linux-ra IS fejleszteni, ha jól megszervezi az egyészet.

    Irodai szoftverek, maya, meg egy csomó minden van már linux-ra is. Játékokból viszont közel sincs elég, és a gond, hogy azokból több ezer jelenik meg évente PC-re.

    A másik gond, hogy a linux mindig le van maradva a windows-hoz képest...
  • quentit #9
    "Mondjuk ha kijelentenék al inuxosok, hogy addig felejtse el a kormány a szavazatát amíg nem kezdik komolyan venni a nyílt forrást valószínüleg változna a dolog."

    Úgy érted, hogy attól kezdve még jobban támogatnák a windows-t??? Ne álmodj. Ahány ember ma linux-ot használ, az kevés... (kb. 5%)

    Inkább győzd meg az EA Games, meg még néha nagy játékkiadó céget, hogy MINDEN játékuk jelenjen meg linux-ra is. Na AKKOR lehetnének jelentős változások. Addig nem. (a DirectX emuláció, mindig is NAGYON el lesz maradva, meg nem is hiszem, hogy legális)
  • whitehawk #8
    Kínának van már Linux fejlesztése. Red Flag. Állítólag jó nagyon.
  • Axon #7
    ...és csak Mao-s hátteret lehet használni :)
  • mechorg #6
    "A szóban forgó operációs rendszert speciálisan a kínai felhasználói igényekhez igazítják majd"

    Tehat a fel internet le lesz tiltva ;]
  • strogg #5
    Mivel a napokban jött a hír, hogy francia-kínai linux fejlesztési együttműködés született linux ügyben, így enne ka hírnek nem látom értelmét. Nyílvánvalóan nem azért kötötték meg, mert nem szeretik/ismerik/akarják al inuxot. Akkor minke kell hírt gyártani arról, hogy szeretik, és használják?

    Én is szoktam barátaimnak ismerőseimnek ajánlani. Az még nem jelent semmit:))) A useren múlik, hogy belevág egy linux kalandba, vagy sem. Hittéríteni meg amúgy sincs kedvem ,azt meghagyom az egyháznak. Az ehhez használt eszközökkel együtt....

    Mice: Jó ötlet:)))) Bár itt volt ballmer bácsi, aki találkozott K. kálmán elvtársal, aki tudva levőleg csak jogtiszta szoftvert használ, mert azt nem fertőzi a vírus:) Úgyhogy amit mondtál jó ötlet, csak sajnos álom marad :)))

    Mondjuk ha kijelentenék al inuxosok, hogy addig felejtse el a kormány a szavazatát amíg nem kezdik komolyan venni a nyílt forrást valószínüleg változna a dolog. De a linuxot ne keverjük a politikába.
  • Mice #4
    "Mint ismeretes, már korábban felmerült, hogy Windows-ról Linux-ra váltana Párizs, ám a hírre a Microsoft csökkentette szoftverei árát. "

    mi lenne ha mi is tennénk ilyen kijelentést? :D
  • nemcsakfeel #3
    mind a "100 % Windows", mind a "100 % Linux" ötletet el fogják vetni.
    BSD rulz