Gyurkity Péter

Elkészültek az ATI Xpress lapkakészletek

A korábbi bejelentéseknek megfelelően az ATI ma dobta piacra a Radeon Xpress 200 sorozat első két tagját, amelyek korábban az RS480, illetve RX480 néven voltak ismeretesek.

A Radeon Xpress 200 és 200P egyaránt támogatja a PCI Express technológiát. A 200 esetében ez integrált DirectX 9 grafikus vezérlőt jelent, amely két pixel futószalagot tartalmaz és támogatja a vertex shader 2.0 és pixel shader 2.0 szabványokat. A lapkakészletet felkészítették a Socket 754, illetve Socket 939 foglalatokba illeszkedő Athlon 64 és Sempron processzorok befogadására, és az ATI ígérete szerint hamarosan megjelenik a Media Center PC-kbe szánt változat is, amely egy Theater 550 TV chipet is magában foglal.

A 200P ezzel ellentétben kifejezetten a játékosoknak készül, és az Athlon 64, illetve Athlon 64 FX vonalra koncentrál. A vállalat állítása szerint a lapkakészlet tervezésénél a túlhajtási lehetőségek bővítését is figyelembe vették. A chipset a PCI Express x16 csatoló mellett legfeljebb négy x1 bővítőhelyet támogat, de a hamarosan megjelenő alaplapokhoz minden bizonnyal a hagyományos PCI kártyákat is csatlakoztathatjuk majd.



Mindkét lapkakészlet két hagyományos IDE-csatornával, valamint négy Serial ATA porttal szolgál - támogatva a RAID 0 és 1 üzemmódokat - és legfeljebb nyolc USB 2.0 eszköz csatlakoztatására nyílik lehetőség. Érdekességként említik, hogy egyik változat sem tartalmaz integrált LAN vezérlőt - úgy tűnik, hogy az ATI az alaplapgyártókra bízza a választást, bár a cég korábban elismerte, hogy a PCI Express technológiát támogató alaplapok esetében kulcsfontosságú a gigabites hálózati vezérlő integrálása.

A vállalat közleménye szerint a Radeon Xpress 200 és 200P egyaránt 130 nanométeres gyártástechnológiával készül, és az első példányok a napokban kerülnek ki az alaplapgyártókhoz. Az ATI szóvivője nem hozta nyilvánosságra a chipsetek árát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eke #8
    Lehet, hogy ilyen lesz a jövőbeli alaplapom...
  • arty #7
    a chipset nem tud alapbol lant, az alaplapra lehet integrálni ...
  • dez #6
    A kép biztos csak illusztráció. A cikk chipsetekről szól, nem egy konkrét alaplapról.
  • Tpe #5
    Valami nem stimmel a képpel.
    "..integrált DirectX 9 grafikus vezérlőt jelent.."
    Ennek ellenére nincs a képen monitor csatlakozó.
    "Érdekességként említik, hogy egyik változat sem tartalmaz integrált LAN vezérlőt."
    És az alaplapon mégis ott csücsül egy LAN csati.
    :)
  • arty #4
    jó is lenne egy új szereplő a chipset piacra... mind2 vonalra :)
  • Demon Eyes Kyo #3
    majd a tesztek eldöntik, hogy mi a fos
  • archkoven #2
    "Ez elég harmatfos az nForce4 ellenében, ám ha előbb jelenik meg megvásárolható mennyiségben a boltokban, akár némi sikert is elérhet" - mondta az SG
    mikroelektronikai guruja aki mellesleg jövőbelátással is foglalatoskodik.
  • Zedas #1
    Ez elég harmatfos az nForce4 ellenében, ám ha előbb jelenik meg megvásárolható mennyiségben a boltokban, akár némi sikert is elérhet.

    Az nVidia amúgy is felrúgta a bilit nálam, hogy kihagyta a Soundstorm2-t az új csipszetből. Grrr!